Pamiętaj że tak jak pisałem w PIERWSZYM WĄTKU plik biblioteki ma BYC W TYM SAMYM KATALOGU co plik INO Z KODEM. Być może obecną SDEVICE jest inaczej zrobiona bo temat sprzed chyba roku lub dalej.... poza tym faktycznie te moduły sim800l czerwone leciały w kulki....szory1981@gmail.com wrote: Sat Sep 30, 2023 5:21 pm Hej
Jakiś czas temu znalazłem wątek o SUPLI z SIM800L. Do jednego posta dołączyłeś bibliotekę (gsm_gprs.h).
Mam najnowszą bibliotekę SUPLI i próbowałem razem ESP8266 + SIM 800L zarejestrować urządzenie na serwerach SUPLI z wykorzystaniem sieci GSM,m niestety bez powodzenia.
Czy u Was dalej to wszystko działa?
Proszę dajcie znać jak to wygląda u Was.
Od 2 tyg. walczę z tematem i zaczynam podejrzewać że po kolejnym upgrade ze strony opiekunów kodu SUPLA wszystko się rozjechało z tą biblioteką gsm_gprs.h.
Pozdrawiam Paweł
Rewolucja BEZ WIFI !!
-
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
Mam bardzo podobnie - również sprzęt na 2G, również "deklaracje że będzie działało długo" - a w praktyce działa jak chce, zasięgu prawie w ogóle nie ma, albo jest niestabilne połączenie gprs zupełnie (pozornie - jak puścisz ping, to gubi może 2-3%, ale w praktyce często jest tak - że puszczasz ping ... i nie ma sieci, nie ma... nie ma... a po 3 minutach jest)Robert Błaszczak wrote: Thu Aug 04, 2022 6:13 pm Jest dokładnie tak, jak pisze @Yepestis. Wyłączana będzie tylko i wyłącznie technologia 3G. 2G (GPRS) będzie działała jeszcze dobrych parę lat. Posiadamy w firmie kilkanaście tysięcy kart SIM M2M, które w 99,9% wykorzystują właśnie transmisję GPRS. Otrzymaliśmy także pisemną deklarację operatorów komórkowych (wykorzystujemy M2M od dwóch operatorów), że 2G będzie działała jeszcze sporo lat.
I jedyna rada która pomaga - wymiany routerów na coś współczesnego, i nagle na LTE/3G jest już zasięg i transmisja stabilna nie gubiąca pingów. Nieoficjalna wersja jest taka, że operatorzy zdeklarowali się trzymać 2G, ale w praktyce robią to jak "na NFZ", czyli niby jest, ale działa by wszystkich zniechęcić do korzystania z 2G.
-
-
Jest nas więcej. Są tacy którzy sobie to zrobili, ale nie powiedzą jak, są tacy którzy wiedzą jak to zrobić, ale nie chcą podpowiedzieć. Naród wspaniały...
-
O kimś konkretnym piszesz? Ktoś ci nie pomógł? Czy tak rzucasz na wiatr z przyzwyczajenia ... ?wprzybyla wrote: Wed Mar 20, 2024 10:57 am Jest nas więcej. Są tacy którzy sobie to zrobili, ale nie powiedzą jak, są tacy którzy wiedzą jak to zrobić, ale nie chcą podpowiedzieć. Naród wspaniały...
YoMan
-
No właśnie nie bardzo widać chętnych do pomocy w tym temacie...
-
Bo może nikt tego nie zrobił albo nie zrobił w sposób, który jest w miarę (nawet jak na DIY) godny polecenia.wprzybyla wrote: Wed Mar 20, 2024 12:46 pm No właśnie nie bardzo widać chętnych do pomocy w tym temacie...
YoMan
-