kurus wrote: Thu Mar 23, 2023 5:45 pm
Potrzebuje sterować 8 przekaźnikami i do tego 8 przycisków i pewnie jakiś czujnik sht3x się dołoży.. w co lepiej iść esp8266 i expander, jeśli tak to jaki wybrac? MCP23017? Chodzi mi o to aby działał bezproblemowo, nie chcę się bawić w lutowanie rezystorów itp..
Czy lepszym wyborem będzie esp32 bez expandera?
MCP23017 chodzi bezproblemowo. Żadnych rezystorów o ile kabelki będą krótkie. Obecnie jednak taniej dać 2xesp
YoMan
Potrzebuje sterować 8 przekaźnikami i do tego 8 przycisków i pewnie jakiś czujnik sht3x się dołoży.. w co lepiej iść esp8266 i expander, jeśli tak to jaki wybrac? MCP23017? Chodzi mi o to aby działał bezproblemowo, nie chcę się bawić w lutowanie rezystorów itp..
MCP23017 chodzi bezproblemowo. Żadnych rezystorów o ile kabelki będą krótkie. Obecnie jednak taniej dać 2xesp
No właśnie sprawdziłem ceny mcp i to jakieś chore jest, zostaje przejść na esp32
No właśnie sprawdziłem ceny mcp i to jakieś chore jest [...]
Najlepiej nie jest,
ale czy 10zł za sztukę to tak dramatycznie dużo?
Zgaduję, że podłączając takiego PCF8574 do wemosa, po pierwsze podłączam SDA PCF'a do SDA wemosa i to samo robię z SCL?
Druga sprawa to może mi on też służyć jako konwerter poziomów logicznych wedle tego co napisali tutaj na 16 stronie
na ESP32 ustawiam 4 ekspandery czyli 32 przyciski i 32 przekaźniki i wszystko jest ok.
Dobieram piny z ESP np. 34 przyciski (32 z MCP + 2 Gpio z ESP) i 36 przekaźniki (32 z MCP + 4 Gpio z ESP) i jak wybiore np pin 14 z Esp to w ustawieniach na guzikach w ekspanderach przycisk "15-ty" nie mogę zapisać ustawienia dla "odwróconej logiki" i zauważyłem ,że dzieje się to analogicznie od "setbutton?number=14" jak wybiorę np pin "13" z esp32 to w ekspanderze przycisk 14 ma ten problem z odwróconą logicą czyli "setbutton?number=13".
Po usunięciu z ustawień pinów 12, 13, czy 14 wraca do normy.....dla pinów 26, 27, czy 33,34 nie zauważyłem podobnego zachowania.....
Próbowałem te ustawienia na trzech różnych ESP 32 -Wroom...
W oficjalnej wersji nie mogę tego zrobić bo rozjadą się konfiguracje.
Witam.
Zmieniłem wartośc z 36 na 40? i tak jak mówiłeś rozjechało się , ale po resecie do ustawień fabrycznych i konfiguracji od nowa wygląda wszystko ok, ( przynajmniej nic nie zauważyłem).
@krycha88 dziękuje mistrzu