Ilość sekcji wynika z tego że do zraszaczy woda jest zasilana ze studni. Gdy włączę zbyt dużo zraszaczy naraz to spadek ciśnienia może spowodować że zraszacze się nie wysuną. Znowu jak wstawię mocniejszą pompę, to znowu może się zdarzyć że osusze studnię i uszkodzę pompę. Dlatego w danym momencie tylko jeden zraszacz podlewa i taki kompromis się u mnie sprawdza.YoMan wrote: Fri Aug 26, 2022 11:07 amNo to na razie pozostaje ci podzielić na 2 części i zrobić dwie sceny + trzecią która uruchamia zasilacz i potem kolejne dwie. Zmniejszyłbym ilość wpisów na scenie ustawiając zraszacze jako automaty schodowe - wówczas podajesz tylko start i opóźnienie włączenia następnego zraszacza (nie musisz podawać wyłączenia) - sprawdź czy ta ilość wpisów się zmieści w scenie.procekms89 wrote: Fri Aug 26, 2022 8:55 am Ja mam 15 sekcji do sterowania, plus jeden sygnał do włączenia zasilacza 24V. Czyli razem 16 sygnałów.
Natomiast chyba jednak bym poszedł w sterownik, o którym pisałem (oczywiście x2) ponieważ on działa niemal offlineowo. Jedynie sygnał startu musi pójść z clouda a potem wszystkie sekcje, czasy uruchamiają się offline, czujnik deszczu działa offline. Ewentualnie może pobrać prognozę z neta. W razie braku neta możesz również odpalić z przycisku fizycznego.
BTW: chyba jesteś sporo poza statystyczną skoro masz aż tyle sekcji. Biorąc swój przykład ogrodu jako wyznacznik to mi wychodzi, że masz ponad 6000 m3 do podlania .... albo wyspecjalizowaną uprawę
v22.07
-
-
Chciałbym tylko podziękować zespołowi za wdrożenie natywne scen. Po kilku przemyśleniach udało mi się ogarnąć 3 tematy które mnie dręczyły:
* wyłączenie jednego światła w czasie gdy włączane jest inne (młody już nie pali wszystkich świateł jak popadnie) - przy użyciu 2 scen
* wyłącznik czasowy z opcją załączenia stałego na przytrzymanie przycisku (przy pomocy 2 scen). Miałem z tym problem ale dzięki opcji przerwania sceny działa to prawidłowo
* ominięcie problemu przypisania włącznika i automatu schodowego do jednej grupy pod obsługę AT.
Tak jak pisali już inni czekam teraz na warunki.
Serdecznie pozdrawiam
* wyłączenie jednego światła w czasie gdy włączane jest inne (młody już nie pali wszystkich świateł jak popadnie) - przy użyciu 2 scen
* wyłącznik czasowy z opcją załączenia stałego na przytrzymanie przycisku (przy pomocy 2 scen). Miałem z tym problem ale dzięki opcji przerwania sceny działa to prawidłowo
* ominięcie problemu przypisania włącznika i automatu schodowego do jednej grupy pod obsługę AT.
Tak jak pisali już inni czekam teraz na warunki.
Serdecznie pozdrawiam
Sebek-74
7xSRW-02m, 4xROW-02, 1xROW-01
SmartBob ESP8266+I2C: 8 rolet + 16 świateł + 2xDS18B20
SmartBob ESP32+I2C+LAN: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + DS18B20
Satel Integra WRL-128 + obsługa prostej automatyki przez przekaźniki F&F
7xSRW-02m, 4xROW-02, 1xROW-01
SmartBob ESP8266+I2C: 8 rolet + 16 świateł + 2xDS18B20
SmartBob ESP32+I2C+LAN: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + DS18B20
Satel Integra WRL-128 + obsługa prostej automatyki przez przekaźniki F&F
-
Ok. U mnie też studnia, wody full wiec mam 2 sekcje + kropelka i chodzi na 6atm. Stąd moje "proste" wyliczenia. Tak jak pisałem wczesniej: albo 2 lub 3 sceny albo spróbuj zmienić na automaty schodoweprocekms89 wrote: Fri Aug 26, 2022 12:01 pm
Ilość sekcji wynika z tego że do zraszaczy woda jest zasilana ze studni. Gdy włączę zbyt dużo zraszaczy naraz to spadek ciśnienia może spowodować że zraszacze się nie wysuną. Znowu jak wstawię mocniejszą pompę, to znowu może się zdarzyć że osusze studnię i uszkodzę pompę. Dlatego w danym momencie tylko jeden zraszacz podlewa i taki kompromis się u mnie sprawdza.
YoMan
-
Ktoś pomoże? Co sprawdzić, czego szukać żeby ustalić dlaczego u mnie upgrade nie daje rezultatu?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
W ciemno chyba nikt nie odgadnie co może nie działać. Zacznij może od wklejenia tego co pojawia się na konsoli po ./supla.sh upgradebob_ wrote: Thu Sep 08, 2022 5:50 am Ktoś pomoże? Co sprawdzić, czego szukać żeby ustalić dlaczego u mnie upgrade nie daje rezultatu?
Pozdrawiam
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
Nawiązując do tematu:pzygmunt wrote: Thu Aug 18, 2022 2:09 pm Poprawka wrzucona na Twój serwer. Daj znać czy jest ok to wtedy wrzucę na pozostałe maszyny.
viewtopic.php?p=128365#p128365
Zauważyłem jeszcze, że teraz wykres "Zużycie wg. faz" błędnie pokazuje.
Całe zużycie jest prezentowane na jednej fazie - nie ma podziału na fazy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
U mnie działa to ok. Widzę podział prawidłowo.Patryk wrote: Mon Sep 12, 2022 7:35 amNawiązując do tematu:pzygmunt wrote: Thu Aug 18, 2022 2:09 pm Poprawka wrzucona na Twój serwer. Daj znać czy jest ok to wtedy wrzucę na pozostałe maszyny.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
A czy Masz również w rubryce "Ustal wartość dodaną" wpisaną wartość ujemną ?klew wrote: Mon Sep 12, 2022 8:09 amU mnie działa to ok. Widzę podział prawidłowo.Patryk wrote: Mon Sep 12, 2022 7:35 amNawiązując do tematu:pzygmunt wrote: Thu Aug 18, 2022 2:09 pm Poprawka wrzucona na Twój serwer. Daj znać czy jest ok to wtedy wrzucę na pozostałe maszyny.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.