Nie wiem co się dzieje, ale po wpisaniu ujemnych wartości w "Ustal wartość dodaną" wyświetlana "Energia czynna pobrana" jest błędnie wyświetlana.
Cała energia jest w "fazie 2"
Najlepiej to widać w "alternatywnej" apce @lesny8
Może dlatego ten wykres "Zużycie wg faz" jest błędny
v22.07
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Patryk on Mon Sep 12, 2022 7:59 pm, edited 2 times in total.
-
Energia czy moc?
Moc masz na wszystkich fazach, ale energia czynna pobrana tylko na drugiej. Dziwne to, u mnie tego efektu nie ma, ale ja nie mam nic wpisane w pole "Ustal wartość dodaną".
Moc masz na wszystkich fazach, ale energia czynna pobrana tylko na drugiej. Dziwne to, u mnie tego efektu nie ma, ale ja nie mam nic wpisane w pole "Ustal wartość dodaną".
SOP 2023
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
Poprawiłem - mój błąd.
Dotyczy to tylko sytuacji, jeżeli w "Ustal wartość dodaną" wpiszę ujemną wartość.
W moim przypadku -3102.
Edit:
Może ten "błąd" jest od początku, tylko nie zwróciłem na to uwagi .
-
Chyba już wiem.
"Ustal wartość dodaną" dla licznika 3-fazowego nie do końca ma sens.
Żeby to miało sens, każdą z "faz" trzeba było by ręcznie wprowadzić.
Obecny sposób działa poprawnie jedynie, jeżeli każda z faz jest jednakowo obciążona - podobne wartości "Energii czynnej pobranej"
Jeżeli jedna faza jest bardziej obciążona ( większe wskazania ), to po wpisaniu jakiejś wartości ( ujemnej ) jest to rozbijane ( dzielone ) na trzy fazy ( równomiernie ).
Dlatego u mnie wystąpiły takie "problemy".
"Ustal wartość dodaną" dla licznika 3-fazowego nie do końca ma sens.
Żeby to miało sens, każdą z "faz" trzeba było by ręcznie wprowadzić.
Obecny sposób działa poprawnie jedynie, jeżeli każda z faz jest jednakowo obciążona - podobne wartości "Energii czynnej pobranej"
Jeżeli jedna faza jest bardziej obciążona ( większe wskazania ), to po wpisaniu jakiejś wartości ( ujemnej ) jest to rozbijane ( dzielone ) na trzy fazy ( równomiernie ).
Dlatego u mnie wystąpiły takie "problemy".
-
Ostatnio było to trochę zmieniane.
https://github.com/SUPLA/supla-core/com ... ac865322eb
Obecnie działa to w następujący sposób.
Załóżmy że
F1 == 50kwh
F2 == 100kwh
F3 == 81kwh
Sumarycznie 230Kwh
Jeśli wartość dodaną ustawimy na 230kWh to 231 dzielone jest przez ilość dostępnych faz ze stanem licznika > 0, w tym przypadku 3 czyli 3x 77kWh
Od F1 odejmujemy 77. Stan licznika nie może być mniejszy od zera więc stan == 0 i reszta tj. 27
Od F2 odejmujemy 77. Stan licznika będzie równy 23
Od F3 odejmujemy 77. Stan licznika będzie równy 4
Pozostało nam 27kWh z pierwszej fazy więc jest to dzielone przez ilość faz ze stanem > 0.
27/2 = 13,5
F2-13,5=9,5
F3-13,5 = 0, reszta 9,5
Na tym etapie F1 == 0, F2 == 0, F3 ==9,5 i mamy 9,5 reszty co odejmujemy od F3 co daje 0.
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... g.cpp#L275
https://github.com/SUPLA/supla-core/com ... ac865322eb
Obecnie działa to w następujący sposób.
Załóżmy że
F1 == 50kwh
F2 == 100kwh
F3 == 81kwh
Sumarycznie 230Kwh
Jeśli wartość dodaną ustawimy na 230kWh to 231 dzielone jest przez ilość dostępnych faz ze stanem licznika > 0, w tym przypadku 3 czyli 3x 77kWh
Od F1 odejmujemy 77. Stan licznika nie może być mniejszy od zera więc stan == 0 i reszta tj. 27
Od F2 odejmujemy 77. Stan licznika będzie równy 23
Od F3 odejmujemy 77. Stan licznika będzie równy 4
Pozostało nam 27kWh z pierwszej fazy więc jest to dzielone przez ilość faz ze stanem > 0.
27/2 = 13,5
F2-13,5=9,5
F3-13,5 = 0, reszta 9,5
Na tym etapie F1 == 0, F2 == 0, F3 ==9,5 i mamy 9,5 reszty co odejmujemy od F3 co daje 0.
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... g.cpp#L275
-
Z matematycznego punktu widzenia, wszystko się zgadza.
Ale ...
W moim przypadku, ta różnica ( na jednej fazie ) jest dość duża.
Na dzień dzisiejszy:
F1 = 653
F2 = 2159
F3 = 682
Suma = 3494
A więc, jak chce aby na obecną chwilę licznik pokazywał "0" to muszę wpisać "Sumę" z znakiem "-", czyli -3494.
Wszystko jest ok, jeżeli wartość ( ujemna ) jest większa bądź równa "-" 3 krotności najniższej fazy.
W moim przypadku 3x (-653)= -1959.
Poniżej tej wartości zaczyna " brakować" wartości jednej lub dwóch faz, dlatego wartości w apce i wykresie "Zużycie wg faz" są u mnie na dwóch fazach "0".
Ps.
Opisuje ten przykład, tylko żeby pokazać, że w przypadku licznika 3-fazowego ( trzy różne wartości liczbowe ), nie do końca jest możliwość korekcji za pomocą jednej rubryki.
Ale ...
W moim przypadku, ta różnica ( na jednej fazie ) jest dość duża.
Na dzień dzisiejszy:
F1 = 653
F2 = 2159
F3 = 682
Suma = 3494
A więc, jak chce aby na obecną chwilę licznik pokazywał "0" to muszę wpisać "Sumę" z znakiem "-", czyli -3494.
Wszystko jest ok, jeżeli wartość ( ujemna ) jest większa bądź równa "-" 3 krotności najniższej fazy.
W moim przypadku 3x (-653)= -1959.
Poniżej tej wartości zaczyna " brakować" wartości jednej lub dwóch faz, dlatego wartości w apce i wykresie "Zużycie wg faz" są u mnie na dwóch fazach "0".
Ps.
Opisuje ten przykład, tylko żeby pokazać, że w przypadku licznika 3-fazowego ( trzy różne wartości liczbowe ), nie do końca jest możliwość korekcji za pomocą jednej rubryki.
-
Jeśli wprowadzisz -3494 to powinieneś finalnie otrzymać 0.
Wyślij na priva adres email konta i id licznika to spróbuje odczytać Twoje dane i zreprodukować problem w testach.
Wyślij na priva adres email konta i id licznika to spróbuje odczytać Twoje dane i zreprodukować problem w testach.
-
Zgadza się.
Finalnie otrzymuje zero.
Inaczej:
Mając na dzień dzisiejszy zużycie 3496kWh na trzech fazach i wpisując dane ( z dnia 20.05 ) -3102kWh w "Dodaj wartość dodaną" otrzymuje prawidłowy sumaryczny wynik 394kWh.
Tylko nie zgadza się to z wyświetlaną wartością na poszczególnych fazach.
Wygląda to tak, jak bym pobierał energię tylko z jednej fazy.
Finalnie otrzymuje zero.
Inaczej:
Mając na dzień dzisiejszy zużycie 3496kWh na trzech fazach i wpisując dane ( z dnia 20.05 ) -3102kWh w "Dodaj wartość dodaną" otrzymuje prawidłowy sumaryczny wynik 394kWh.
Tylko nie zgadza się to z wyświetlaną wartością na poszczególnych fazach.
Wygląda to tak, jak bym pobierał energię tylko z jednej fazy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
No tak ale to jest wynik tego, że mamy jedną wartość dla wszystkich faz i jakiego algorytmu nie przyjmiemy to zawsze ktoś będzie niezadowolony. Musielibyśmy tak jak zasugerowałeś umożliwić wprowadzenie trzech wartości tylko pytanie czy to ma, aż takie znaczenie. Zakładaliśmy, że suma wszystkich faz powinna się zgadzać z sumą np. licznika głównego.
-
Przemku podpowiedz dlaczego u siebie nie widzę tak wspaniałej zakładki jak 1|2|3 ? Trzeba coś gdzieś włączyć ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023