Oled, lcd - co można i jak wyświetlić?

lukasz06
Posts: 849
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

Tu ameryki nie odkryłeś tak było "zawsze".

Sorry, ale ulało mi się za zjebanie dobrze działającej funkcji.
[/quote]
Kierowałem swoją odpowiedź do kolegi @Kurus, ale skoro mówisz, że tak było zawsze, to po co pytasz?
Ja tego nie wymyśliłem. Też mi to z początku przeszkadzało, ale już się przyzwyczaiłem i u mnie to działa.
Tak to w życiu bywa, że jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. :)
krycha88
Posts: 5232
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

kurus wrote: Sun Jan 21, 2024 7:38 pm Dokładnie tak samo zauważyłem że kiedy wszedł termostat to się zmieniło w sofcie z oled bez termostatu, a dokładnie od czasu od kiedy ekran reaguje na każdy przycisk.. wrzucam naganie przed nagraniem zrobiłem restart esp i ekrany się zmieniają i zobacz jak zaczynam używać przyciski to ekran się zatrzymuje i nie przewija, coś tu ewidentnie się popsuło :|

https://drive.google.com/file/d/1NLxebP ... p=drivesdk
Mogę poprawić to w taki sposób, że dla przycisków bistabilnych przełączenie ekranu będzie odbywać się po przez podwójne przełączenie. Pytanie czy sam przycisk monostabilny działa poprawnie - upewnij się czy masz ustawiony czas multiclick 0,3s oraz hold 0,4s dla przycisków.
https://gui-generic-builder.supla.io/
krycha88
Posts: 5232
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

dobo wrote: Tue Jan 23, 2024 5:14 pm Miałem sobie odpuścić ale nie należę do osób, które mówią, że gówno to czekolada tylko inaczej wygląda.
Przepraszam, że nie potrafię programować na twoim poziomie, jak zresztą większość użytkowników tego forum oraz za to, że nic nie wniosłem.
Ponadto gdyby wszyscy byli na poziomie GURU GG to można by stwierdzić, że wszyscy byliby celebrytami tego forum i nikt nie potrzebował by GG.
Natomiast "krytykuję" to co kiedyś działało świetnie, a teraz nie działa wcale.
Czasami warto odpuścić takie komentarze, bo w ten sposób nie wymusisz na nikim żadnej poprawki a zadziała to zupełnie w inną stronę niż chcesz. Naprawdę myślisz, że zgłosisz problem do dostaniesz w ciągu godziny poprawkę to nie korporacja - a jedynie jedna osoba która zajmuje się tym w wolnej chwili.
https://gui-generic-builder.supla.io/
dobo
Posts: 1049
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm
Location: Nadarzyn

Post

Już od dawna nauczyłem się niczego nie oczekiwać, przykład KPOP. Ponadto nie jestem na tym forum od wczoraj.
Natomiast myślałem, że sam już coś schrzaniłem ale wgrałem raz potem kolejny i kolejny i kolejny raz i dalej dupa podświetlenie oraz zmiana ekranu nie działa. Nawet po sugestii, że trzeba przytrzymać dłużej przycisk (1,2,3 czy 5 sekund?) mi po 5 sekundach ESP wchodzi w CFG.
Zrobisz co będziesz uważał.
Nie tylko ja dostrzegłem problem po zmianie inni może nie sią jeszcze tego świadomi i podobnie jak ja teraz mogą się nieźle zdziwić jak dokonają aktualizacji softu i będzie "kuku".
krycha88
Posts: 5232
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Musisz przytrzymać przycisk tak długo jak ustawiłeś to w parametrach multiclick oraz hold w przyciskach - co tam masz ustawione?
https://gui-generic-builder.supla.io/
dobo
Posts: 1049
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm
Location: Nadarzyn

Post

Nie mam przycisków więc nie bardzo mam co ustawiać.
Jedyny przycisk to CFG tak jak wgrywałem kiedyś do Wemosa i można wtedy było podświetlić oraz zmienić ekran.

Teraz GG v7.10.11 wybrane opcje to:
ESP32C3
Podstawowe:
- ustawienia standardowe (nic nie zmieniałem)
1Wire:
- Sensor DS18B20 (podłączony)

I2C:
- Sensor BME280 (podłączony)
- Wyświetlacz OLED SSD1306, SH1106 (podłączony)
- Sensor MAX44009 (jeszcze nie podłączony)
ESP32+BME+DS.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88
Posts: 5232
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

dobo wrote: Tue Jan 23, 2024 7:00 pm Nie mam przycisków więc nie bardzo mam co ustawiać.
Jedyny przycisk to CFG tak jak wgrywałem kiedyś do Wemosa i można wtedy było podświetlić oraz zmienić ekran.

Teraz GG v7.10.11 wybrane opcje to:
ESP32C3
Podstawowe:
- ustawienia standardowe (nic nie zmieniałem)
1Wire:
- Sensor DS18B20 (podłączony)

I2C:
- Sensor BME280 (podłączony)
- Wyświetlacz OLED SSD1306, SH1106 (podłączony)
- Sensor MAX44009 (jeszcze nie podłączony)

ESP32+BME+DS.png
To musisz dodać przycisk do kompilacji.
https://gui-generic-builder.supla.io/
kurus
Posts: 1079
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

krycha88 wrote: Tue Jan 23, 2024 5:52 pm
kurus wrote: Sun Jan 21, 2024 7:38 pm Dokładnie tak samo zauważyłem że kiedy wszedł termostat to się zmieniło w sofcie z oled bez termostatu, a dokładnie od czasu od kiedy ekran reaguje na każdy przycisk.. wrzucam naganie przed nagraniem zrobiłem restart esp i ekrany się zmieniają i zobacz jak zaczynam używać przyciski to ekran się zatrzymuje i nie przewija, coś tu ewidentnie się popsuło :|

https://drive.google.com/file/d/1NLxebP ... p=drivesdk
Mogę poprawić to w taki sposób, że dla przycisków bistabilnych przełączenie ekranu będzie odbywać się po przez podwójne przełączenie. Pytanie czy sam przycisk monostabilny działa poprawnie - upewnij się czy masz ustawiony czas multiclick 0,3s oraz hold 0,4s dla przycisków.
Miałem inne czasy dla multi i hold ustawiłem jak napisałeś i po szybkich testach działa, zmienia ekran ale ta zmiana po przytrzymaniu jest taka jakaś wolna zobacz nagranie. Przycisk bistabilny powoduje zatrzymanie przewijania. Dla mnie dla bistabilnych można wyłączyć całkiem, choć chyba najlepiej byłoby tak jak wcześniej że był osobny przycisk do przewijania oled.

https://drive.google.com/file/d/1lihyuL ... p=drivesdk
dobo
Posts: 1049
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm
Location: Nadarzyn

Post

Ja przesyłam porównanie jak było, a jak jest.
https://youtu.be/7-SH3a_bZEY

Udało się uruchomić ale ......
Na prototypie można zauważyć, że jak załączy się podświetlenie to następuje zmiana ekrany nie jest tak zawsze ale na 70% wciśnięć by podświetlić następuje zmiana.

Dodatkowo zauważyłem, że ESP32 co jakiś czas traci zasięg i zawiesza się. Właśnie kolejny raz się zawiesił teraz na Wilgotności z BME i ekran jest cały czas podświetlony.
Nie wiem czy coś się źle wgrało bo wcześniej jak nie działało podświetlenie i nie miałem przycisku to było zawieszek.

.
1706041921144.jpg
1706040768873.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
mardar
Posts: 7
Joined: Thu Oct 17, 2019 4:37 pm

Post

Witam, już chciałem zakładać nowy wątek ale przypadkiem natknąłem się na ten temat... W skrócie robiłem sobie mikro pluskwę/stację pogodową składającą się z wemosa d1 mini, shielda dht22 oraz shielda z oled 0,66". Projekt zaprogramowany w supla-builder, lekka modyfikacja shielda dht22 (supla builder nie obsługuję czujnika na porcie D4 i przerzuciłem ten sygnał na tx). Ale do rzeczy, prototyp był robiony na pająku z wyświetlaczem oled 0,9" i tu było elegancko, w wersji finalnej, w formie kanapki na shieldach obraz jest ucięty, pal licho ikony temp i wilgotności, ale jednostki przydałoby się żeby wyświetlało. Pytanie czy w suplabuilderze można jakoś czcionki modyfikować?

Return to “Ogólna dyskusja”