Oled, lcd - co można i jak wyświetlić?

User avatar
klew
Posts: 8708
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

krycha88 wrote: Mon Jan 29, 2024 11:41 am
klew wrote: Mon Jan 29, 2024 10:57 am Nie może, bo by musiał wrócić do starej biblioteki bez wsparcia nowości z ostatniego 1,5 roku ;)
@klew Ja w GG wymyśliłem sobie to w taki sposób, że wczytuję tylko do pamięci wartości które są mi potrzebne do prawidłowego działania i steruję nimi odpowiednimi flagami przy kompilacji. Może tutaj też warto pomyśleć nad optymalizacją, bo te 7KB wygląda zabójczo dla ESP8266 :(
7 KB supla-device nie zjada. Ten config KeyValue allokuje około 1 kB. Nie jest to zrobione optymalnie, ale ogólnie działa ;)

ESP8266 w momencie nawiązywania szyfrowane połączenia potrzebuje prawie 20 kB RAM-u. Potem je zwalnia i do utrzymania połączenia potrzebuje dużo mniej. Linki bezpośrednie nawiązują połączenie, odbierają dane i się rozłączają.

Także ja osobiście się dziwię, że przy 14 kB on nawiązuje połączenie. Poza tym ta wolna pamięć to jest pomiar chwilowy. Jakby poczekać, albo sprawdzić w innym momencie, to będą inne wartości.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
krycha88
Posts: 5234
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Ok, nie weryfikowałem tego.
https://gui-generic-builder.supla.io/
seebee
Posts: 12
Joined: Fri Jul 24, 2020 5:40 am

Post

edm wrote: Wed Jan 11, 2023 2:16 pm Hej.
Ma ktoś doświadczenie na jak długim przewodzie (skrętka?), działa jeszcze OLED.
U mnie przewód miałby 10-15 metrów. Pytanie czy to nie za dużo, spadki napięć itp.
powiem jak jest u mnie..
w chłodni czujniki SHT31 działają mi na ok. 40-50m. mam 2 na jednej lini..
WEMOS _______30m____[SHT31_1]_____20m___[SHT31_2]
rezystory pullup=1k. (rezystory dobierane empirycznie, zmniejszałem wartości od 4,7k aż załapało)
Działa niezawodnie już 3 rok.

obecnie u babci mam OLED na kablu 10m i rezystory od razu włożyłem 1k.

myślę, że teoria jest prawdziwa i producent zabezpiecza się przed nieprawidłowościami w I2C dlatego podaje krótkie dystanse.

pozdrawiam
seebee
Posts: 12
Joined: Fri Jul 24, 2020 5:40 am

Post

pytanie GG Builder TERMOSTAT + OLED 1,3" wers. 7.12.05 (dziś wygenerowane)
6 czujników DS
1 czujnik SHT31

Przycisk przełącza tylko widok TERMOSTAT lub czujnik TERMOSTATU.

czemu nie przewija wszystkich czujników zgodnie z ilością ekranów?
pomiary z SHT nie zczytuje. Widzi czujnik ale pomiarów nie ma.

pozdrawiam
zszczech
Posts: 26
Joined: Sun Sep 23, 2018 9:52 am

Post

Witam.
Próbuje u siebie skonfigurować oled. Sprawa wygląda tak:
Jak dodam linki do dwóch czujników temperatury, oled działa i wyświetla. Jak dodam czujnik DS działa, gdy dodam termostat to wyświetla mi tylko czujnik lokalny, brak dwóch pozostałych, chciałem dodać przez przekaźnik wirtualny ale niestety ESP nie chce się połączyć z siecią wifi. ESP to D1. Może macie jakiś pomysł na to??
kurus
Posts: 1082
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

zszczech wrote: Mon Mar 11, 2024 7:14 pm Witam.
Próbuje u siebie skonfigurować oled. Sprawa wygląda tak:
Jak dodam linki do dwóch czujników temperatury, oled działa i wyświetla. Jak dodam czujnik DS działa, gdy dodam termostat to wyświetla mi tylko czujnik lokalny, brak dwóch pozostałych, chciałem dodać przez przekaźnik wirtualny ale niestety ESP nie chce się połączyć z siecią wifi. ESP to D1. Może macie jakiś pomysł na to??
Jeśli dodajesz termostat to na oled będzie tylko czujnik termostatu.
rotkeh
Posts: 20
Joined: Sun May 28, 2023 10:48 pm

Post

Cześć wszystkim , wygenerowałem sofy na GuiGeneric do obsługi termometru 1-wire i LCD HD44780 wyświetlacz 20x4 i tu moje zdziwienie bo mając 20 pól mogę wykorzystać tylko 8 .Kiedyś było więcej (używałem 9 ), chyba że ja coś źle robię . , Na wyświetlanie temperatury przy błędzie czujnika wykorzystane jest 9, z tym że zostawia jedno pole wolne od prawej. Jest możliwość dodania 2 znaków żeby można było wpisać dłuższy tekst. Pozdrawiam .
Edit . Dziwna sprawa , po podłączeniu czujników i zapisaniu mogę wykorzystać 10 pól, ale ta temperatura, to mi ucieka w prawo. Tak to wygląda z czujnikami i bez podłączonych czujników. Image
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Gitman
Posts: 514
Joined: Sat Nov 05, 2022 7:52 am
Location: Bielawa

Post

Panowie co trzeba zrobić aby działały przyciski do zmniejszania i zwiększania temperatury ?
Soft GG 7.14.27
Mam 4 przekaźniki, termostat ustawiony na pk3
przyciski są dwa:

Pierwszy
Sterowanie przekaźnikiem - 3
Reakcja - wciśnięcie monostabilny
Akcja - zwiększ temperaturę

Drugi analogicznie tylko w akcji - zmniejsz temperaturę
Nie ma żadnej reakcji ani na jeden ani drugi przycisk.

Dodam że przyciski działają bo jak wybiorę przełącz i sterowanie pozostałymi przekaźnikami to normalnie włącza i wyłącza a na termostat działać nie chce
Jakie pomysły ? :(
Pietras81
Posts: 1818
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Te przyciski muszą być ustawione na przekaznik termostatu czyli tez 3 ale to pewnie wiesz.
https://pietras-81.aqi.eco/
Gitman
Posts: 514
Joined: Sat Nov 05, 2022 7:52 am
Location: Bielawa

Post

No i tak są ustawione, termostat na pk3 i odbywa przyciski też na pk3 niestety na wszystkie funkcje związane z termostatem zero reakcji (ani zmniejszenie, zwiększanie, program, manual, itd....) nic nie działa. Jak dam przyciski do sterowania innymi przekaźnikami czyli pk1,2 lub 4 bez problemu włącza/wyłącza.

Return to “Ogólna dyskusja”