DYI sterowanie wsadzane "do czegoś"

User avatar
Duch__
Posts: 1796
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Post

Mnie sie marzy mały esp wsadzony do lapa, bo nie zawsze wake on lan działa, ale nie mam kiedy sie za to zabrać.
Image
User avatar
Hrumque
Posts: 278
Joined: Mon Jun 27, 2022 10:11 am
Location: Opole

Post

Duch__ wrote: Mon Aug 08, 2022 5:57 pm Mnie sie marzy mały esp wsadzony do lapa, bo nie zawsze wake on lan działa, ale nie mam kiedy sie za to zabrać.
No ja mam w stacjonarnych. Podpięte do przycisku power/sleep (ustawione w biosie, że power-off to przytrzymanie >10s czy jakoś tak, a w windowsie ustawione "co zrobić gdy zostanie naciśnięty przycisk zasilania" na uśpienie) więc krótkie naciśnięcie-wyzwolnenie przez ESP to po prostu sleep - lub jeśli był wyłączony - to obudzenie. (płyta esp wpięta na partyzanta w przewody do wtyczki ATX, do +5v stb które jest obecne zawsze)

W laptopie to trochę by było bardziej problematyczne - bo jednak ESP zasilane z czegoś być musi. Nie testowałem w DYI GG builderze opcji "deep sleep" jak działa i jak spada pobór prądu - ale nadal byś zużywał energię z aku laptopa do podtrzymuwania ESP samego - trochę słabo...
karnasw
Posts: 197
Joined: Fri Oct 02, 2020 10:22 am

Post

Hrumque wrote: Mon Aug 08, 2022 6:53 pm
Duch__ wrote: Mon Aug 08, 2022 5:57 pm Mnie sie marzy mały esp wsadzony do lapa, bo nie zawsze wake on lan działa, ale nie mam kiedy sie za to zabrać.
No ja mam w stacjonarnych. Podpięte do przycisku power/sleep (ustawione w biosie, że power-off to przytrzymanie >10s czy jakoś tak, a w windowsie ustawione "co zrobić gdy zostanie naciśnięty przycisk zasilania" na uśpienie) więc krótkie naciśnięcie-wyzwolnenie przez ESP to po prostu sleep - lub jeśli był wyłączony - to obudzenie. (płyta esp wpięta na partyzanta w przewody do wtyczki ATX, do +5v stb które jest obecne zawsze)

W laptopie to trochę by było bardziej problematyczne - bo jednak ESP zasilane z czegoś być musi. Nie testowałem w DYI GG builderze opcji "deep sleep" jak działa i jak spada pobór prądu - ale nadal byś zużywał energię z aku laptopa do podtrzymuwania ESP samego - trochę słabo...
Planuję sobie coś takiego wrzucić do swojego pieca. Co potrzebuję, żeby to osiągnąć? Zakładam, że:
1.Wemos D1 mini z GUI generic + przekaźnik
2. Podłączenie wemosa do pin +5V i GND USB (9PIN) na płycie głównej
3. Podłączenie pinów przekaźnika do reset i sw
4. Wybranie w GUI generic odpowiednich przełączników

Odczytam jakoś stan komputera, żeby mieć przełączanie wł. wył. I odpowiednie ikonki?


Edycja:
Czy zamiast przekaźnika mogę użyć trzech transoptorów?
Jeden transoptor służyłby do włączania i wyłączania komputera - Power SW
Drugi do resetowania - Reset SW
Trzeci do sprawdzania stanu włączenia komputera - Power LED

Czy takie coś by przeszło?
karnasw
Posts: 197
Joined: Fri Oct 02, 2020 10:22 am

Post

Zrobiłem włącznik Wemos D1 + Relay zasilany z pinów USB 2.0 na płycie. Wszystko ok, tylko chciałbym dodatkowo dodać informację o włączonym komputerze przez podpięcie się do Power LED. Jak to podłączyć i ustawić w GUI Generic?
User avatar
Hrumque
Posts: 278
Joined: Mon Jun 27, 2022 10:11 am
Location: Opole

Post

karnasw wrote: Tue Aug 23, 2022 8:50 pm Zrobiłem włącznik Wemos D1 + Relay zasilany z pinów USB 2.0 na płycie. Wszystko ok, tylko chciałbym dodatkowo dodać informację o włączonym komputerze przez podpięcie się do Power LED. Jak to podłączyć i ustawić w GUI Generic?
Moduł w GH buliderze musisz mieć skompilowany z obsługą krańcówek.

Akurat power LED to zły pomysł, ale wystarczy podawać choćby 3.3 czy 5/12v z zasilacza kompa (obniżone dzielnikiem na opornikach) na gpio, ustawione jako krańcówka.
Moduł w Supla cloud ustawiasz nie jako włącznik zasilania, a jako... Otwieranie furtki/bramki. Krańcówkę ustawiasz jako kanał czujnika otwarcia. (Ew w cloud zmieniasz jej logikę na odwrócona, kiedy jest off a kiedy on). No i na końcu ładujesz nowe ikony zamieniające furtkę otwarta i zamknięta - na komputer włączony lub wyłączony.
karnasw
Posts: 197
Joined: Fri Oct 02, 2020 10:22 am

Post

Ja u siebie mam ustawione jako automat schodowy na 5 sekund. Jak chcę włączyć lub wyłączyć programowo przez Windows to tak jakby wciskam przycisk i odciskam od razu. Jak chcę zamknąć na twardo to zostawiam wciśnięty przez te 5 sekund. Stan chciałbym wyświetlać jako czujnik bardziej jak np. odczytują temperaturę DSy. Zwarcie / bez zawarcia np. przez transoptory PC817 zasilane od strony płyty głównej Power LED.
karnasw
Posts: 197
Joined: Fri Oct 02, 2020 10:22 am

Post

Podłączyłem 5V z kostki zasilającej do pinu RX ustawiłem go jako krańcówkę i jest wszystko ok. Czy nie muszę dać jeszcze opornika jakiegoś pomiędzy? Tak czy inaczej wreszcie porządne wybudzanie zdalne komputera :).
User avatar
Hrumque
Posts: 278
Joined: Mon Jun 27, 2022 10:11 am
Location: Opole

Post

karnasw wrote: Wed Aug 24, 2022 9:23 pm Podłączyłem 5V z kostki zasilającej do pinu RX ustawiłem go jako krańcówkę i jest wszystko ok. Czy nie muszę dać jeszcze opornika jakiegoś pomiędzy? Tak czy inaczej wreszcie porządne wybudzanie zdalne komputera :).
Zdecydowanie powinieneś dać opornik , a nie wprost 5v na gpio.
Gpio maks to 3.3v - możesz z pomarańczowego do płyty gl wziasc 3.3.v (ale i tak dałbym tam w szereg jakieś 1kOhm) a z 5v trzeba by dzielnik - np 1k do5v, i 3.3k do masy
karnasw
Posts: 197
Joined: Fri Oct 02, 2020 10:22 am

Post

Dzięki, tak zrobię.
User avatar
YoMan
Posts: 2358
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

ja jednak ulegam trochę chińskim serwerom ponieważ z supli i tak nie ogarniesz np. w przypadku odkurzacza wirtualnych ścian, mocy ssania, czy ma mopować czy nie, etc....
natomiast klima to jest wyzwanie z którym walczyłem 3 razy. Tutaj widzę sens osuplowania, ponieważ może ona współpracować z resztą automatyki tzn. włączać się tylko wtedy kiedy na zewnątrz jest określona temperatura i tylko wtedy kiedy ktoś jest w budynku (czujniki ruchu lub sygnał z alarmu), może też dogrzewać zimą ale w zależności od urządzenia do np. -2 stopni bo później nie ma sensu, może schładzać tylko wtedy kiedy mamy sporą produkcję z fotowoltaiki, etc.

i tutaj miałem 3 urządzenia i 3 różne metody:
1. Najprostsza - splitery zamówiłem z modułem rozpoznawania otwartego okna oraz sygnałem zwrotnym działania (to niestety coś nie działa do końca poprawnie) i wpiąłem tam przekaźnik. Splitery są włączone 24h z odpowiednimi ustawieniami a "zamykając/otwierając okno" uruchamiam/wyłączam urządzenia - działa OK. Kiedyś może się uda to rozbudować bo te moduły mają też modbus.
2. Kanałówka - ma fizyczny przycisk do startu i uruchamia się z ostatnimi ustawieniami - przekaźnik i kanał automat schodowy. Sygnał załączenia wzięty z jakiegoś wewnętrznego przekaźnika, który się załączał podczas pracy i dawał napięcie ok. 3v
3. Spliter ma fizyczny przycisk AUTO czyli uruchamia się z predefiniowanymi ustawieniami (auto/22 stopnie) niestety tutaj musiałem dołożyć potencjometr, żeby oszukać wskazania wbudowanego termometru. Sygnał pracy też z jakiegoś wewnętrznego przekaźnika.
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)

Return to “Zrób to sam”