DYI sterowanie wsadzane "do czegoś"

matrix0606
Posts: 333
Joined: Tue Nov 08, 2022 9:05 pm

Post

Tak naprawdę to jeśli chodzi o kompy stacjonarne to można by podpatrzeć specyfikację (pinologię) złącza PCI-e bo tam zapewne jest wiele potrzebnych sygnałów i zaprojektować płytkę pod właśnie to złącze.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP
Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk
GPU - GTX1060 6G
CPU - Ryzen5 1400 3,2G
PSU - SPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
User avatar
Hrumque
Posts: 278
Joined: Mon Jun 27, 2022 10:11 am
Location: Opole

Post

matrix0606 wrote: Wed Dec 21, 2022 1:12 pm Tak naprawdę to jeśli chodzi o kompy stacjonarne to można by podpatrzeć specyfikację (pinologię) złącza PCI-e bo tam zapewne jest wiele potrzebnych sygnałów i zaprojektować płytkę pod właśnie to złącze.
Nie ma sensu wyważać kredensu - skoro to już jest zrobione.
Zwłaszcza, że zostało zrobione przez chińczyka za 4,5$
0front.JPG
produkt się nazywa XY-WPCE

Ale co do "wielu potrzebnych sygnałów" - to dla nas użyteczne są wyłącznie +3.3/+5v standby, oraz napięcia które pojawiają się po włączeniu pełnym. Nic ciekawego więcej się nie przyda - trzeba dorobić podłączenie dodatkowe do linii "power on" z guzika na froncie PC.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Hrumque on Wed Dec 21, 2022 6:40 pm, edited 1 time in total.
matrix0606
Posts: 333
Joined: Tue Nov 08, 2022 9:05 pm

Post

Hrumque wrote: Wed Dec 21, 2022 6:11 pm
matrix0606 wrote: Wed Dec 21, 2022 1:12 pm Tak naprawdę to jeśli chodzi o kompy stacjonarne to można by podpatrzeć specyfikację (pinologię) złącza PCI-e bo tam zapewne jest wiele potrzebnych sygnałów i zaprojektować płytkę pod właśnie to złącze.
Nie ma sensu wyważać kredensu - skoro to już jest zrobione.
Zwłaszcza, że zostało zrobione przez chińczyka za 4,5$

0front.JPG
produkt się nazywa XY-WPCE
Nie no, to fajna informacja.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP
Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk
GPU - GTX1060 6G
CPU - Ryzen5 1400 3,2G
PSU - SPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
mareks6
Posts: 265
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm
Location: Opole

Post

Hrumque wrote: Wed Dec 21, 2022 6:11 pm
matrix0606 wrote: Wed Dec 21, 2022 1:12 pm Tak naprawdę to jeśli chodzi o kompy stacjonarne to można by podpatrzeć specyfikację (pinologię) złącza PCI-e bo tam zapewne jest wiele potrzebnych sygnałów i zaprojektować płytkę pod właśnie to złącze.
Nie ma sensu wyważać kredensu - skoro to już jest zrobione.
Zwłaszcza, że zostało zrobione przez chińczyka za 4,5$

0front.JPG
produkt się nazywa XY-WPCE

Ale co do "wielu potrzebnych sygnałów" - to dla nas użyteczne są wyłącznie +3.3/+5v standby, oraz napięcia które pojawiają się po włączeniu pełnym. Nic ciekawego więcej się nie przyda - trzeba dorobić podłączenie dodatkowe do linii "power on" z guzika na froncie PC.
Fajny modulik :-) Rozumiem, że jakbym zainstalował na tym genericGUI to umiałbym z poziomu supli zdalnie włączać i wyłączać PC? Do tego za pośrednictwem dodanych ostatnio funkcjonalności, dałoby radę zrobić to tak, że jak wchodzę do warsztatu to np razem z zasilaniem, które włączam za pomocą innego modułu supli, włączał by się PC automatycznie?

Pinologię znalazłem już tutaj:

https://templates.blakadder.com/sinilink_XY-WPCE.html
User avatar
Hrumque
Posts: 278
Joined: Mon Jun 27, 2022 10:11 am
Location: Opole

Post

mareks6 wrote: Sat Aug 19, 2023 4:33 pm
Hrumque wrote: Wed Dec 21, 2022 6:11 pm
matrix0606 wrote: Wed Dec 21, 2022 1:12 pm Tak naprawdę to jeśli chodzi o kompy stacjonarne to można by podpatrzeć specyfikację (pinologię) złącza PCI-e bo tam zapewne jest wiele potrzebnych sygnałów i zaprojektować płytkę pod właśnie to złącze.
Nie ma sensu wyważać kredensu - skoro to już jest zrobione.
Zwłaszcza, że zostało zrobione przez chińczyka za 4,5$
produkt się nazywa XY-WPCE
Fajny modulik :-) Rozumiem, że jakbym zainstalował na tym genericGUI to umiałbym z poziomu supli zdalnie włączać i wyłączać PC? Do tego za pośrednictwem dodanych ostatnio funkcjonalności, dałoby radę zrobić to tak, że jak wchodzę do warsztatu to np razem z zasilaniem, które włączam za pomocą innego modułu supli, włączał by się PC automatycznie?
Tak, taka jest idea tego ustrojstwa, z chińskim firmware używać tego nie ma sensu.
mareks6
Posts: 265
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm
Location: Opole

Post

Hrumque wrote: Fri Sep 15, 2023 7:13 am
Tak, taka jest idea tego ustrojstwa, z chińskim firmware używać tego nie ma sensu.
Nawet by mi nie przyszło do głowy by uruchamiać ten moduł z jego oryginalnym firmware :roll:

Właśnie wczoraj mi żona pisała, że dotarła do mnie paczka z chin z tym modułem. Tak więc prędzej czy później jak tylko będę w domu i znajdę chwilkę, to wgram do niego GG i za pomocą powiadomień ustawię go tak, żeby mi włączał PC w warsztacie gdy tylko do niego wejdę i włączę zasilanie oraz wyłączał PC jak zasilanie wyłączę (PC podepnę wtedy poza te wyłączane zasilanie ).

Już od dłuższego czasu chciałem coś takiego zrobić ale dopiero ten moduł skróci mi czas, na jakieś projektowanie, i wykonywanie dedykowanego modułu lub inne "rzeźbienie" :D
mareks6
Posts: 265
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm
Location: Opole

Post

Moje dzisiejsze testy wspomnianego modułu opisałem w osobnym temacie:

viewtopic.php?p=161115#p161115


i myślę, że ewentualne dalszy dyskusje na jego temat warto prowadzić tam, by wszystko było w jednym wątku

Return to “Zrób to sam”