Ja tam po każdej zmianie robię sobie eksport konfiguracji DHCP oraz backup ustawień routera. No ale jak wiadomo, ludzie dzielą się na tych, co robią kopię zapasową i na tych, co dopiero będą ją robićHrumque wrote: Wed Jul 27, 2022 4:52 pmA jak stary padł...Robert Błaszczak wrote: Wed Jul 27, 2022 6:05 am A to jakiś problem ze starego routera wyeksportować rezerwacje DHCP i w nowym sprzęcie to zaimportować
Lokalny adres IP urządzenia widoczny w Cloud
-
Last edited by Robert Błaszczak on Wed Jul 27, 2022 7:07 pm, edited 2 times in total.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Tylko odbiegamy od tematu. Skoro urządzenie wysyła swój adres IP do serwera to dlaczego go nie prezentować użytkownikowi.
Cloudowi krzywda się nie stanie, a użytkowników sporo będzie zadowolonych.
Cloudowi krzywda się nie stanie, a użytkowników sporo będzie zadowolonych.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2025
-
Wolałbym, aby zasoby programistyczne Supli były wykorzystane do dalszego rozwoju ważniejszych tematów. Jak choćby kanał ogólnego przeznaczenia. A na wyświetlanie IP przyjdzie czas, jak już będzie wszystko zrobione
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Zgadzam się z Robertem. Już parę postów wcześniej @klew odpowiedział (jak zawsze w punkt!) i - moim zdaniem - dobrze spointował dyskusję.
Jeśli dobrze pamiętam, to po wprowadzeniu "Clouda 2.4" ma się pojawić dyskusja n.t. mapy drogowej projektu. Myślę, że to będzie dobry moment na podzielenie się swoimi pomysłami.
Jeśli dobrze pamiętam, to po wprowadzeniu "Clouda 2.4" ma się pojawić dyskusja n.t. mapy drogowej projektu. Myślę, że to będzie dobry moment na podzielenie się swoimi pomysłami.
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
Jako, że w tym wątku powrócił temat ujawnienia adresów IP urządzeń w cloud to wrzucę tu ciąg dalszy pomimo, że wersja cloud jest już 22.07.
Po dodaniu 4 linijek kodu do supla-cloud otrzymujemy coś takiego jak na załączonych obrazkach. Ani to wiele roboty programistycznej, ani to nie psuje wyglądu interfejsu, a informacja bardziej przydatna użytkownikowi niż np. GUID
Po dodaniu 4 linijek kodu do supla-cloud otrzymujemy coś takiego jak na załączonych obrazkach. Ani to wiele roboty programistycznej, ani to nie psuje wyglądu interfejsu, a informacja bardziej przydatna użytkownikowi niż np. GUID
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2025
-
Goral64 wrote: Thu Aug 04, 2022 4:02 pm Jako, że w tym wątku powrócił temat ujawnienia adresów IP urządzeń w cloud to wrzucę tu ciąg dalszy pomimo, że wersja cloud jest już 22.07.
adresy_ip_urzadzen_01.jpg
adresy_ip_urzadzen_02.jpg
Wygląda to bardzo ładnie. Mam nadzieję, że Autorzy rozważą dodanie tej opcji.
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
Dla mnie IP ważniejsze niż nawet nazwa
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
To teraz już można odpalić GUI konfiguracyjne jak zna się adres IP urządzenia? Bo u mnie to nie działa jak wpisuje adres modułu to nic się nie pojawią.
klew wrote: Tue Jul 26, 2022 12:29 pmZ tego co pamiętam, na GG można mieć włączony tryb konfiguracyjny przy połączeniu z siecią WiFi. Wtedy musimy znać IP urządzenia, aby wejść na jego stornę konfiguracyjną.shimano73 wrote: Tue Jul 26, 2022 12:24 pmTryb konfiguracji urządzenia można wywołać z clouda, jeśli ma odpowiednio nowy softkurus wrote: Tue Jul 26, 2022 10:11 am Czy jest szansa wprowadzić aby w cloud było widoczne IP urządzenia? Chcąc wejść w konfigurację urządzenia trzeba sprawdzać jego IP na telefonie obecnie..
Aktualnie IP da się sprawdzić w apce na telefonie (przycisk (i) ). Myślę, że kurusowi chodzi o taki przypadek.
Natomiast większość urządzeń w trybie cfg rozłącza się z siecią i emituje własną sieć WiFi. Po połączeniu mozemy wejść na http://192.168.4.1
Tutaj tego problemu z adresem IP nie ma.
-
Wgrywając przez Buildera, masz możliwość od razu przejść na stronę konfiguracyjną modułu.
Pozdrawiam
Jakub
Jakub