klew wrote: Fri Mar 24, 2023 9:04 pm
LukaszH wrote: Fri Mar 24, 2023 6:39 pm
Chciałem się troszkę przypomnieć czy jest szansa na jakieś bin abym mógł potestować inne parametry częstotliwości wypełnienia sygnału PWM ? Wybaczcie ale z tego programowania to jakoś mi nie idzie :/
Zapomniałem
W załączniku zip ze wszystkimi binarkami.
W pliku "upload.txt" jest linia poleceń z parametrami, jakiej używa Arduino aby wgrać program.
Skompilowane dla standardowego ESP32.
W trybie konfiuguracyjnym jest parametr do zmieniania tej częstotliwości. Zmieniłem domyślną w tej binarce na 1000 Hz. Możesz wpisać 12000 aby zobaczyć, czy działa to tak samo jak na GG, a następnie spróbować kilku innych wartości (1000, 2000 itp). Jeśli przy jakiejś wartości coś się posypie, to wyczyść flasha i wgraj wszystko od nowa.
esp32_dim.zip
Dzięki - już testuję
Natomiast mam takie na ten moment lekko dziwne zachowanie obojętnie jaką częstotliwość ustawię, to na małych mocach wyjście GPIO jakoś mi pulsuje. Mam podpięte 2 diodki i ewidentnie widać jak troszkę mrygają, natomiast efekt zanika jak przejdę w tryb konfiguracji i świeci stabilnie na tej samej mocy (ustawieniu %).
Teraz troszkę wniosków:
1. przy 12000Mhz, to wygląda tak samo jak w GG czyli diodka delikatnie zaświeci się dopiero przy 9%
2. 10000Mhz, to już widać coś między 7-8%
3. 7000Mhz, to to widać świecenie diodki przy 6%
4. 4000Mhz, to widać diodki przy 4%
5. 2000Mhz, to widać diodki przy 2%
6. 1000Mhz, dopiero widać 1%. Nawet dla 1100Mhz nic się nie dzieje.
Teraz 2 jeszcze obserwacje:
1. Przy większej częstotliwości jakby jest większa różnica dla "oka" między np. 50%, a 70% mocy. Przy częstotliwości 1000Mhz już trudniej zauważyć te przyrosty mocy powyżej 40%
2. Tutaj miałeś racje że chodzi o mosfety (albo jakiś tworzy się układ RLC wycinający większe częstotliwości - nie mam aż takiej wiedzy) ale bezpośrednio na pinie diodka świeci już przy 1% mocy dla 12000Mhz.
Pokombinuje z rezystorami i innymi mosfetami - musi być jakaś przyczyna.