Faktycznie że nie wyłapałem tego przejścia płynnego na nowym 5.1.x - dziękuje:)krycha88 wrote: Fri Nov 11, 2022 6:10 pmA czy czasami @klew tego nie poprawił? Sprawdzałeś na ostatnim wydaniu 5.1.x?LukaszH wrote: Fri Nov 11, 2022 6:05 pm Chciałem zapytać czy znalazł by się czas na temat usprawnienia płynności działania dimmera albo dodanie opcji konfiguracji parametrów ?
Zastanawiam się czy nie można by zaimplementować kawałka kodu od Elmaya wg projektu z tego postu: Ściemniacz 3 kanały, ponieważ tutaj działa to bardzo płynnie nawet przesuwanie suwakiem z apki powoduje że oświetlenie "płynnie goni" ustawienie. Dodatkowo bardzo przydatne są początkowe ustawienia dimmera dosłownie z zakresu 1-10%, a często bardzo trudno w nie trafić z przycisku i podejmuje się kilka prób aby "nie obudzić" żony za dużym światłem![]()
Natomiast pozostaje tylko może parametry sterowania, ponieważ minimum jakie można włączyć z przycisku to 5% (trzeba dobrze trafić bo inaczej idzie w 10-15% to są ułamki sekund) i z uwagi że chyba 6 sek osiąga się 100% to inkrementacja wychodzi 5% na 0,3 sekundy. Może jest jakaś opcja wprowadzenia nieliniowości że przyspiesza inkrementacja z czasem: czyli początek do 2%>4%>6>8>10>15>20>...90>100% ? Nie wiem jak inni wykorzystują ściemniacz ale ja najczęściej w nocy i wtedy najbardziej pożądany zakres to 1%-10%. Albo właśnie parametr procent skoku i czas: na ten moment myślę że bym ustawił 2% i czas 0,15sek co dało by 7,5 sek dla 100% ale może by się trafiało w 2-6 % jako początek przy wciśnięciu przycisku