Dimmer sterowany jednym przyciskiem

krycha88

Na początek wrzuciłem domyślne parametry zaproponowane przez kolegę @lukfud. Możecie przetestować.
https://gui-generic-builder.supla.io/
LukaszH

krycha88 wrote: Wed Nov 16, 2022 4:48 pm Na początek wrzuciłem domyślne parametry zaproponowane przez kolegę @lukfud. Możecie przetestować.
Przycisk nie bardzo chce wystartować jak jest całkowicie wyłączony kanał. Po jednym kliknięciu (nie wiem czemu nie zawsze łapie) jak się uruchomi, to przytrzymanie działa i wygląda na pewno płynniej. Natomiast chyba najmniejsza wartość to 5% i bardzo szybko leci w 10-15% i trzeba być bardzo szybkim aby ustawić te kilka procent. Tak jak wyżej było opisane ludzkie oko widzi w skali logarytmicznej czyli największe różnice widzimy na 1-10%, a później coraz mniej zauważalne. W nocy to praktycznie chciałbym móc uruchamiać ściemniacz najlepiej w zakresie 1-10%
LukaszH

Może ktoś oprócz mnie jeszcze to sprawdzić ? U mnie nie mogę włączyć ściemniacza przez przytrzymanie przycisku, są trudności w jednokrotnym klikiem aby uruchomić/wyłączyć ściemniacz. Jak już się włączy to samo ściemnianie i rozjaśnianie działa dosyć płynnie ale jeśli dobrze to utrafiłem to najmniejsza wartość jaką da się ustawić to 5%. Jednak to że ten przycisk działa jak loteria to nie da się za bardzo działać
YoMan

klew wrote: Mon Nov 14, 2022 8:31 am Jeśli ktoś ma jakąś propozycję jaka powinna być funkcja tej nieliniowości, to piszcie śmiało. Jeśli ktoś ma czas zrobić research w sieci, czy ktoś badał zależność jasności (lub ludzkiej percepcji jasności) w funkcji wypełnienia sygnału sterującego od LEDów, to też byłoby fajnie :).

Przerobić sterowanie liniowe na jakąś inną funkcję to jest raczej dość prosty temat. Natomiast nie mam obecnie zbytnio czasu na to, aby ten temat zgłębić od strony teoretycznej i praktycznej. Głupio by było, gdybyśmy dodali jakąś nieliniową zależność, bo u kilku użytkowników to wyglądało dobrze, a jednoczęśnie byśmy pogorszyli sytuację u X innych użytkowników, którzy akurat mają inne LEDy u siebie i u nich akurat to inaczej działa.
coś ciężko na szybko znaleźć jakieś wiarygodne opracowania (po anglosasku jeszcze nie szukałem) ale patrząc na wykres ze strony http://comled.pl/Media/Images/Nieliniow ... ciemniania wizualizujący tzw. kwadratowe prawo ściemniania (swoją drogą też za bardzo nic nie ma na ten temat) spróbowałem odwzorować funkcję i wyszło mi coś takiego w przybliżeniu:
 f(x) = 0,0095x^2,01113
YoMan

@klew dopiero teraz na jeden z modułów wgrałem nowe GG na nowych bibliotekach i muszę przyznać, że dimmer działa bardzo ładnie, płynnie :) grats&thx
....
... ale jeśli mógłbym pomarudzić .... brakuje mi dwóch minifunkcji, które były wcześniej:
  • gdy dimmer jest wyłączony można było dłużej przytrzymać i startował od 0 - teraz nic się nie dzieje, a korzystałem z tego dość często :(
  • przy dotarciu do górnego lub dolnego położenia ściemnianie lub rozjaśnianie zatrzymywało się na chwilę, teraz od razu zmienia kierunek - ciężko utrafić
czy to kwestia nowych bibliotek czy też ich użycia w GG przez @krycha88 ?

EDIT: i jeszcze ...
  • zezwolenie na zjazd do niższych wartości niż 5% (tego akurat wcześniej też nie było)
Last edited by YoMan on Thu Nov 24, 2022 10:23 pm, edited 1 time in total.
YoMan

YoMan wrote: Thu Nov 24, 2022 9:44 pm @klew dopiero teraz na jeden z modułów wgrałem nowe GG na nowych bibliotekach i muszę przyznać, że dimmer działa bardzo ładnie, płynnie :) grats&thx
....
... ale jeśli mógłbym pomarudzić .... brakuje mi dwóch minifunkcji, które były wcześniej:
  • gdy dimmer jest wyłączony można było dłużej przytrzymać i startował od 0 - teraz nic się nie dzieje, a korzystałem z tego dość często :(
  • przy dotarciu do górnego lub dolnego położenia ściemnianie lub rozjaśnianie zatrzymywało się na chwilę, teraz od razu zmienia kierunek - ciężko utrafić
Obie te funkcje nadal są w bibliotece. Z tego co kojarzę, to krycha88 ustawił parametry przycisków na jakieś inne wartości, dzięki którym to działa płynniej. One mogły też wpłynąć na to zachowanie, które obserwujesz.
YoMan

klew wrote: Thu Nov 24, 2022 10:06 pm
YoMan wrote: Thu Nov 24, 2022 9:44 pm @klew dopiero teraz na jeden z modułów wgrałem nowe GG na nowych bibliotekach i muszę przyznać, że dimmer działa bardzo ładnie, płynnie :) grats&thx
....
Obie te funkcje nadal są w bibliotece. Z tego co kojarzę, to krycha88 ustawił parametry przycisków na jakieś inne wartości, dzięki którym to działa płynniej. One mogły też wpłynąć na to zachowanie, które obserwujesz.
ok, zatem zmieniam adresata :)
YoMan

Ok czyli ktoś także potwierdził że nie da się uruchomić z "0" przytrzymaniem. @Krycha88 pomożesz tutaj ten element poprawić ?
@Klew, a może da radę wprowadzić tą logarytmiczną funkcję wg opisów jakie podrzuciło tu parę osób ?

edit:
Teraz jeszcze przemyślałem że dimmer nie jest używany wyłącznie do oświetlenia. Nawet sam wykorzystuje do pracy wiatraków, silników, a taka skala logarytmiczna mocno by zaburzyła sterowalność. Najlepiej jak by była jakaś opcja wyboru skala liniowa, skala logarytmiczna ale to już chyba przesadzam ?:)
krycha88

Ustawiłem takie parametry jakie zostały zasugerowane:
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... I.cpp#L573
Nie mam czasu teraz na testowanie jak to zrobić lepiej. Więc jak mi napiszecie jakie parametry są optymalne to je ustawię.
https://gui-generic-builder.supla.io/
klew

To są sprawy "na pograniczu" biblioteki i GG, także niekoniecznie zmiana adresata pomoże.

Zajmę się tym tematem, jak będzie luźniejsza chwila. Teraz gonią terminy z innymi rzeczami :)

Return to “GUI Generic”