XIAOMI LYWSD03MMC - odczyt przez ESP32

User avatar
klew
Posts: 8798
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Poprawka kompilacji dla boardów ESP32 3.0.0 jest już dostępna: viewtopic.php?t=15399
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Bartoni
Posts: 115
Joined: Sun Jul 18, 2021 6:48 pm

Post

Arduino:1.8.12 (Windows 10), Płytka:"ESP32S3 Dev Module, Disabled, Disabled, QIO 80MHz, 4MB (32Mb), Core 1, Core 1, Hardware CDC and JTAG, Disabled, Disabled, Disabled, UART0 / Hardware CDC, Minimal SPIFFS (1.9MB APP with OTA/190KB SPIFFS), 240MHz (WiFi), 921600, None, Disabled, Disabled"

C:\Users\PC\Documents\Arduino\sketch_may31a\sketch_may31a.ino: In function 'void resetModule()':
sketch_may31a:104:5: error: 'ets_printf' was not declared in this scope; did you mean 'vswprintf'?
104 | ets_printf("reboot\n");
| ^~~~~~~~~~
| vswprintf
Znaleziono wiele bibliotek w "WiFi.h"
Wykorzystane: C:\Users\PC\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\3.0.0\libraries\WiFi
Niewykorzystane: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\WiFi
exit status 1
'ets_printf' was not declared in this scope; did you mean 'vswprintf'?

Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w
File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż
szczegółowe informacje podczas kompilacji"
Tylko ten błąd się pojawia. Po usunięciu lini z błędem kompiluje się.
Bartoni
Posts: 115
Joined: Sun Jul 18, 2021 6:48 pm

Post

Wgrałem kod, urządzenie rozgłasza sieć, łącze się z nią lecz po wpisaniu adresu IP w przeglądarce nie pojawia mi się strona konfiguracyjna. Jaka może być przyczyna?
lukasz06
Posts: 887
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

A po co chcesz się tam dostać? Jak już musisz to wprowadź go w stan konfiguracji w Cloud i połącz z siecią Supla...
User avatar
klew
Posts: 8798
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Bartoni wrote: Mon Jun 03, 2024 8:42 pm Wgrałem kod, urządzenie rozgłasza sieć, łącze się z nią lecz po wpisaniu adresu IP w przeglądarce nie pojawia mi się strona konfiguracyjna. Jaka może być przyczyna?
Zbierz logi z seriala i pokaż co tam się pojawia. Dobrze by było gdyby logi były od startu urządzenia do momentu próby wejścia na jego www.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Bartoni
Posts: 115
Joined: Sun Jul 18, 2021 6:48 pm

Post

lukasz06 wrote: Mon Jun 03, 2024 8:44 pm A po co chcesz się tam dostać? Jak już musisz to wprowadź go w stan konfiguracji w Cloud i połącz z siecią Supla...
Chce dodać urządzenie
Bartoni
Posts: 115
Joined: Sun Jul 18, 2021 6:48 pm

Post

klew wrote: Mon Jun 03, 2024 8:48 pm
Zbierz logi z seriala i pokaż co tam się pojawia. Dobrze by było gdyby logi były od startu urządzenia do momentu próby wejścia na jego www.

Code: Select all

ESP-ROM:esp32s3-20210327
Build:Mar 27 2021
rst:0x1 (POWERON),boot:0x8 (SPI_FAST_FLASH_BOOT)
SPIWP:0xee
mode:DIO, clock div:1
load:0x3fce3818,len:0x508
load:0x403c9700,len:0x4
load:0x403c9704,len:0xad0
load:0x403cc700,len:0x29e4
entry 0x403c9880
Button[0]::configureAsConfigButton
Button[0]::setHoldTime: 5000
Button[0]::setMulticlickTime: 300
Supla - starting initialization
Main storage not configured
LittleFsConfig: config file size 68
LittleFsConfig: initializing storage from file...
LittleFsConfig: init result 1
Config incomplete: missing Wi-Fi SSID
LAST STATE ADDED: Missing Wi-Fi SSID
Config incomplete: missing Wi-Fi password
LAST STATE ADDED: Missing Wi-Fi password
Config incomplete: missing server
Config incomplete: missing email
Security level: 0
RemoteDeviceConfig: Registering field 0x00000001
Button[0]::onLoadConfig: skip
Channel[0] temperature correction 0.000000
Channel[0] humidity correction 0.000000
Button[0]: Initialized: pin 0, pullUp 1, invertLogic 1, state 1
Channel(0) value changed to temp(-275.000000), humi(-1.000000)
Config incomplete: deviceMode = CONFIG
LAST STATE ADDED: Missing server address
Current status: [3] Missing server address
LAST STATE ADDED: Missing email address
Current status: [32] Missing email address
GUID: 767B1D54AA5864F195F18B1807CD9552
Device name: Supla Xiaomi
Device software version: SDK 24.06-dev
Initializing network layer
[Wi-Fi] Network AP/hostname: SUPLA-XIAOMI-000000000000
Using Supla protocol version 23
Current status: [5] SuplaDevice initialized
Wi-Fi SSID missing
WiFi: enter config mode with SSID: "SUPLA-XIAOMI-000000000000"
LAST STATE ADDED: Config mode
Current status: [40] Config mode
skanuje bluetooth 
Guru Meditation Error: Core  0 panic'ed (Unhandled debug exception). 
Debug exception reason: Stack canary watchpoint triggered (ipc0) 
Core  0 register dump:
PC      : 0x4038333e  PS      : 0x00060036  A0      : 0x803817f4  A1      : 0x3fcf0c90  
A2      : 0x3fc98364  A3      : 0xffffffff  A4      : 0x00060023  A5      : 0x00060023  
A6      : 0xb33fffff  A7      : 0xb33fffff  A8      : 0x803834d1  A9      : 0x3fc9ab30  
A10     : 0x00060023  A11     : 0x00000001  A12     : 0x00060021  A13     : 0x00000001  
A14     : 0x03c98260  A15     : 0x3fc98260  SAR     : 0x00000004  EXCCAUSE: 0x00000001  
EXCVADDR: 0x00000000  LBEG    : 0x40056f5c  LEND    : 0x40056f72  LCOUNT  : 0xffffffff  


Backtrace: 0x4038333b:0x3fcf0c90 0x403817f1:0x3fcf0cc0 0x403836c8:0x3fcf0cf0 0x403836be:0xa5a5a5a5 |<-CORRUPTED



ELF file SHA256: 92a814eba86c542c

Rebooting...
User avatar
veeroos
Posts: 419
Joined: Sun Mar 20, 2022 9:30 am
Location: Głogów

Post

Wydaje mi się, że też tak miałem, nie wiem czy dokładnie te komunikaty, ale podobne. Jak mniemam masz ESP32 S3, tam trzeba dobrze wybrać typ pamięci PSRAM, wyślij screena jak masz to ustawione. Napisz też ile pamięci masz w na swojej płytce, bo są tam montowane 2 rodzaje pamięci PSRAM, w zależności od tego ile masz pamięci. Też miałem na początku bootloopa, trochę z tym walczyłem i miałem właśnie źle ustawiony typ tej pamięci

Edit.

Najbezpieczniej jest ustawić tą pamięć wyłączoną, bo program i tak z niej nie korzysta. Ale masz do wyboru 2 typy QSPI (Quad SPI) i OPI (Octal SPI). Układy ESP32 S3 mogą też nie mieć tej pamięci. Zobacz jaką płytkę masz będą one miały oznaczenia na przykład N8R8 cyfra po N to jest pamięć FLASH, cyfra po R to jest właśnie wielkość pamięci PSRAM i tak dla układów R2 jest to pamięć typu QSPI, dla R8 i R16 OSPI
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005
Bartoni
Posts: 115
Joined: Sun Jul 18, 2021 6:48 pm

Post

Mam płytkę N16R8. Sprawdzałem i miałem wyłączoną tą pamięć. Poniżej parametry:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
veeroos
Posts: 419
Joined: Sun Mar 20, 2022 9:30 am
Location: Głogów

Post

mam tą samą płytkę, mam takie ustawienia:
zdj.jpg
ja nie mam problemów z urządzeniem
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005

Return to “Zagadnienia ogólne”