XIAOMI LYWSD03MMC - odczyt przez ESP32
-
Dopisałem 3 czujnik (wymyślony MAC). Pojawił się 3 kanał, który wskazuje 00. Przy wyłączonym zasilaniu ESP pierwszy kanał wskazuje tylko --, a drugi 00 i ten z wymyślonym MAC również 00
-
Od jakiegoś czasu eksperymentuję z odczytem Xiaomi LYWSD03MM przez ESP32 przy okazji mojego projektu z pokrętłem M5Dial i doszedłem do kilku wniosków.
Najlepsze efekty (zasięg i stabilność odczytów) daje ten kod w setup:
w połączeniu z tym w loop:
wartości btScanInterval i btScanWindow w zakresie 300 - 400 dają większą stabilność i zasięg, w zasadzie btScanWindow = btScanInterval.
Najlepsze efekty (zasięg i stabilność odczytów) daje ten kod w setup:
Code: Select all
NimBLEDevice::setScanFilterMode(CONFIG_BTDM_SCAN_DUPL_TYPE_DEVICE);
NimBLEDevice::setScanDuplicateCacheSize(200);
NimBLEDevice::init("my_device");
pBLEScan = NimBLEDevice::getScan(); //create new scan
// Set the callback for when devices are discovered, no duplicates.
pBLEScan->setAdvertisedDeviceCallbacks(new MyAdvertisedDeviceCallbacks(), false);
pBLEScan->setActiveScan(true); // Set active scanning, this will get more data from the advertiser.
pBLEScan->setInterval(btScanInterval); // How often the scan occurs / switches channels; in milliseconds,
pBLEScan->setWindow(btScanWindow); // How long to scan during the interval; in milliseconds.
pBLEScan->setMaxResults(0); // do not store the scan results, use callback only.
Code: Select all
if(pBLEScan->isScanning() == false) {
// Start scan with: duration = 0 seconds(forever), no scan end callback, not a continuation of a previous scan.
pBLEScan->start(0, nullptr, false);}
-
Miał ktoś taki przypadek jak na zdjeciu? Od lutego mam dodane 4szt które działają bardzo dobrze. Dzisiaj kupiłem i dodałem nowe 2szt które pokazują takie głupoty
Dodatkowo w tych nowych na sofcie ATC v46 i v47 nie pokazuje się ikona stanu baterii. Na samym urządzeniu widać poprawne temperatury
Dodatkowo w tych nowych na sofcie ATC v46 i v47 nie pokazuje się ikona stanu baterii. Na samym urządzeniu widać poprawne temperatury
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Ja tak miałem. Pomogło, przywrócenie orginalnego softu i ponowne wgranie alternatywnego
-
Niestety nic sie nie zmienilo po zmianie na oryginalny soft i wgraniu ATC.
Podejrzewam ze moze to byc zwiazane z jakas nowsza seria tych czujnikow
Status: Hardware Version: LYWSD03MMC B1.5, Software Version: 4.7
Podejrzewam ze moze to byc zwiazane z jakas nowsza seria tych czujnikow
Status: Hardware Version: LYWSD03MMC B1.5, Software Version: 4.7
-
Robi sie ale bardzo powoliveeroos wrote: Sat Jun 08, 2024 10:03 amKolega Adamus miał robić bramkę Bluetooth, ale chyba brakuje mu czasu żeby ją skończyć, a z pod czujniki trzeba by było bramkę zrobić, Uśmiechnij się do kolegi Zibiego on zrobił czujniki różne wraz z bramką tyle że na radiu, plus tego rozwiązania jest taki że bateria trzyma latami...Lector wrote: Sat Jun 08, 2024 3:20 am Czy ktoś z kolegów może posiada czujnik otwarcia okna/drzwi na bluetooth który współgra z bramką?
Można proces o model lub linka do produktu
Git: https://github.com/ElPlecinio
-
Żeby nie było, że zapomniałem o temacie, więc screen z tego co się aktualnie robi
Jak będzie program skończony to wrzucę You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4
https://github.com/v33r005
https://github.com/v33r005
-
Na bogato Na pewno się przyda. Jest jakieś limit tych czujników?
-
Wspaniale, już nie mogę się doczekać. Szkoda, że @krycha nie współuczestniczy w pracach by żenić funkcję z GG:/
e-talking............
Byłem tam - Supla Offline Party 2023
Byłem tam - Supla Offline Party 2023