XIAOMI LYWSD03MMC - odczyt przez ESP32

lukasz06

Ktoś zmieniał oprogramowanie w takim termometrze?Próbowałem zmienić, ale znane mi programatory nie dają rady.
Może po kabelkach, ktoś probował?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Bartoni

lukasz06 wrote: Fri Nov 08, 2024 3:20 pmMam, polecam
Jakie oprogramowanie masz na nim wgrane? Jak z zasięgiem?
Bartoni

rustin wrote: Sun Oct 06, 2024 12:11 pm Zasięg zwiększył się kilkukrotnie. Czy taka modyfikacja może zrobić jakieś zwarcie?
Robił ktoś jeszcze takiego moda?
Pablito75

Szanowni koledzy potrzebuję pomocy.
Przeczytałem cały temat i postanowiłem zbudować "bramkę" do odczytu danych z czujników LYW.
Wgrałem .bin udostępniony przez kolegę Veeroos na ESP 32 Wroom 32d, następnie na ESP 32 C3 Super Mini a w końcu na ESP 32 S3 Super Mini. Wszystko, na każdym z tych urządzeń, uruchamia się cudownie. Odczytuje wszystkie dane i wyświetla w aplikacji. Problem pojawia się po kilku godzinach, lub po przerwie w zasilaniu.
Podczas programowania urządzenie samoczynnie nadaje sobie nazwę "Supla Xiaomi Gate", a po resecie zmienia się ona samoczynnie na "Supla ESP 32", oraz co gorsza zerują się wszystkie lub kilka adresy MAC, i automatycznie przestaje odczytywać czujniki, czasami gubi też adres svr, nazwę sieci, hasło do sieci. Nie mam :mrgreen: pojęcia co robię źle.
Czy do wgrania softu wystarczy pojedynczy plik .bin kolegi Veeroos, czy powinny być 4, jak generowane w GUI Generic?
Oczywiście na każde z urządzeń wgrywam odpowiednią dla niego kompilacje.
Dodam że mam 7 czujników rozmieszczonych po całym domu, oraz że moja wiedza odnoście programowania jest na poziomie :mrgreen: . Potrafię poskładać układ, wgrać wsad za pomocą Flash Download Tool, uruchomić i korzystać z Supli. Proszę o jakieś konkretne rady aby w końcu zaczęlo to działać.
Ps. Zasilam w zależności od chwili poprzez złącze usb, lub mini zasilaczem 5v 700mA. Do ESP nie jest podpięte nic.
klew

Pablito75 wrote: Mon Dec 16, 2024 4:05 am Szanowni koledzy potrzebuję pomocy.
Spróbuj zebrać logi z urządzenia i wrzuć na forum.
lukasz06

Pablito75 wrote: Mon Dec 16, 2024 4:05 am Szanowni koledzy potrzebuję pomocy.
Przeczytałem cały temat i postanowiłem zbudować "bramkę" do odczytu danych z czujników LYW.
Wgrałem .bin udostępniony przez kolegę Veeroos na ESP 32 Wroom 32d, następnie na ESP 32 C3 Super Mini a w końcu na ESP 32 S3 Super Mini. Wszystko, na każdym z tych urządzeń, uruchamia się cudownie. Odczytuje wszystkie dane i wyświetla w aplikacji. Problem pojawia się po kilku godzinach, lub po przerwie w zasilaniu.
Podczas programowania urządzenie samoczynnie nadaje sobie nazwę "Supla Xiaomi Gate", a po resecie zmienia się ona samoczynnie na "Supla ESP 32", oraz co gorsza zerują się wszystkie lub kilka adresy MAC, i automatycznie przestaje odczytywać czujniki, czasami gubi też adres svr, nazwę sieci, hasło do sieci. Nie mam :mrgreen: pojęcia co robię źle.
Czy do wgrania softu wystarczy pojedynczy plik .bin kolegi Veeroos, czy powinny być 4, jak generowane w GUI Generic?
Oczywiście na każde z urządzeń wgrywam odpowiednią dla niego kompilacje.
Dodam że mam 7 czujników rozmieszczonych po całym domu, oraz że moja wiedza odnoście programowania jest na poziomie :mrgreen: . Potrafię poskładać układ, wgrać wsad za pomocą Flash Download Tool, uruchomić i korzystać z Supli. Proszę o jakieś konkretne rady aby w końcu zaczęlo to działać.
Ps. Zasilam w zależności od chwili poprzez złącze usb, lub mini zasilaczem 5v 700mA. Do ESP nie jest podpięte nic.
Miałem podobnie, samoistna zmiana nazwy sieci, konflikt kanałów, brak odczytu niektórych czujników, tych najdalej położonych i w końcu zawiiecha. Wróciłem do poprzedniej wersji softu i nie ma tych problemów. Widocznie werbserwer ma za dużo wodotrysków 😉
klew

lukasz06 wrote: Mon Dec 16, 2024 10:16 am Miałem podobnie, samoistna zmiana nazwy sieci, konflikt kanałów, brak odczytu niektórych czujników, tych najdalej położonych i w końcu zawiiecha. Wróciłem do poprzedniej wersji softu i nie ma tych problemów. Widocznie werbserwer ma za dużo wodotrysków 😉
Tam domyślnie jest trochę mały limit rozmiaru obszaru "konfiguracyjnego" i po przepełnieniu, wszystko się resetuje do zera... Obstawiam, że to tego wina, ale bez logów to jest głównie zgadywanie.
veeroos

O to właśnie mi chodzi 😉, wydaje mi się właśnie że pamięci brakuje. A dlaczego tak sądzę, bo mam jeden projekt na esp-07 i w zależności jak ustawię pamięć to po resecie lubią się ustawienia wysypać, lub chodzi prawidłowo ( właśnie jak inaczej przydziele pamięć)
Edit.
Za chwilę wrzucę soft z innym podziałem pamięci bez OTA ale tylko dla ESP32C3, proszę o testy i informacje zwrotną czy problemy nadal występują, ja nie mam jak teraz sprawdzić programu
Edit.
Program na GH. Proszę o testy i informację zwrotną. Oczywiście ESP32C3 musi mieć 4Mb pamięci, proszę mieć to na uwadze
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005
LukiSpajder

Wgrane poszło bez problemu a więc Testowanie rozpoczęte 😁.
15 minut jest ok 👍6 szt połączone

Po wyłączeniu zasilania i ponownym włączeniu wymazuje adresy termometrów oraz nazwę własną bramki . Dane serwera i sieci zostają układ rejestruje się odnowa w cloud ale nic już nie wyświetla .

Ktoś testuje też może to potwierdzić ?
veeroos

Hmmm to lipa. Jutro u siebie sprawdzę, wezmę sprzęt do pracy
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005

Return to “Zagadnienia ogólne”