XIAOMI LYWSD03MMC - odczyt przez ESP32

veeroos

Nie 😁, mojego softu nie wygrasz do paspberry i do C3 potrzebujesz soft pod C3 nie zwykly
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005
powi

Poczekaj, bo brakuje mi przecinków :p
Namieszałem z tym Raspberry, czyli Twój soft wgrywam do tylko ESP32-C3, tak?
veeroos

powi wrote: Tue Jan 14, 2025 4:09 pm Poczekaj, bo brakuje mi przecinków :p
Namieszałem z tym Raspberry, czyli Twój soft wgrywam do tylko ESP32-C3, tak?
Tak, na GH poszukaj binarke pod C3
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

powi

Reszta kroków ok, czy coś jeszcze namieszałem?
veeroos

powi wrote: Tue Jan 14, 2025 7:28 pm Reszta kroków ok, czy coś jeszcze namieszałem?
Zgadza się, reszta kroków jest OK. Tylko soft jest rozwojowy i może posiadać jakieś błędy, musisz wziąć to pod uwagę, cały czas pracuję nad jego optymalizacją, aczkolwiek i tak uważam, że bramka na Raspberry PI była by do tego celu bardziej odpowiednia, gdzieś jest na forum opis takiej bramki. Ta bramka, o której jest mowa w tym wątku, to raczej można uznać, że jest to bardziej "bajer", aczkolwiek może w przyszłości jak zoptymalizuję program będzie to lepiej chodziło.

lukasz06

Robert nie przesadzaj, bramka jest dobra, tylko sprzęt nie ten ;)
Chyba na zwykłym esp32 chodzi to najlepiej
Po Lan'ie to by był bajer :)
powi

Super, dzięki. Czekam na ESP32 i będę się bawił :)
powi

Trochę się tym pobawiłem i ogólnie nie jestem zadowolony z tych Xiaomi.
Dojechały do mnie z najnowszym oprogramowaniem, czyt. więcej zabawy, aby wgrać tam custom'owego firmware'a. Jak już wgrałem to 3 z 4 działały. W jednym musiałem wrócić do oryginalnego softu.
Dodatkowo ESP-C3 mam zasięg wifi do d... co już było oczywiście wspominane w tym wątku i zrobiłem "haczyk na gwoździa". Jednak gdy zrobiłem wtedy w ogóle nie rozsyłał sieci i musiałem to odlutować. Soft na ESP działa (@veeroos), ale dostawałem inne wartości w Supli niż były na wyświetlanym ekranie czujników.
Zibi_007

powi wrote: Wed Feb 05, 2025 10:48 am Trochę się tym pobawiłem i ogólnie nie jestem zadowolony z tych Xiaomi.
Dojechały do mnie z najnowszym oprogramowaniem, czyt. więcej zabawy, aby wgrać tam custom'owego firmware'a. Jak już wgrałem to 3 z 4 działały. W jednym musiałem wrócić do oryginalnego softu.
Dodatkowo ESP-C3 mam zasięg wifi do d... co już było oczywiście wspominane w tym wątku i zrobiłem "haczyk na gwoździa". Jednak gdy zrobiłem wtedy w ogóle nie rozsyłał sieci i musiałem to odlutować. Soft na ESP działa (@veeroos), ale dostawałem inne wartości w Supli niż były na wyświetlanym ekranie czujników.
Wrzuć do bramki Z2S, po zmianie softu na Zigbee działa znakomicie. U mnie 6 termometrów poszło "od strzała". a przyszły na nowym sofcie. Szybka przeróbka na Zigbee i działają pięknie (różnica na leżących obok siebie to +-0,2C i do 1% wilgotności). Jestem bardo zadowolony ze sposobu i zasięgu działania. Po co idziesz w C3, zrób na C6 i będziesz miał super sprzęt w rozsądnej cenie.
Zachęcam do dodawania urządzeń Zigbee do bramki Z2S, zgłoszenia tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=16638

Nec Hercules contra plures!
powi

Zibi_007 wrote: Wed Feb 05, 2025 12:18 pm
Wrzuć do bramki Z2S, po zmianie softu na Zigbee działa znakomicie. U mnie 6 termometrów poszło "od strzała". a przyszły na nowym sofcie. Szybka przeróbka na Zigbee i działają pięknie (różnica na leżących obok siebie to +-0,2C i do 1% wilgotności). Jestem bardo zadowolony ze sposobu i zasięgu działania. Po co idziesz w C3, zrób na C6 i będziesz miał super sprzęt w rozsądnej cenie.
Hm C6 dowolne? Bo widzę, że jest parę rodzajów różniących się pamięcią.
Rozumiem, że do Xiaomi muszę wgrać Zigbee?

Return to “Zagadnienia ogólne”