XIAOMI LYWSD03MMC - odczyt przez ESP32

Zibi_007

powi wrote: Thu Feb 06, 2025 9:29 pm
Zibi_007 wrote: Wed Feb 05, 2025 12:18 pm
Wrzuć do bramki Z2S, po zmianie softu na Zigbee działa znakomicie. U mnie 6 termometrów poszło "od strzała". a przyszły na nowym sofcie. Szybka przeróbka na Zigbee i działają pięknie (różnica na leżących obok siebie to +-0,2C i do 1% wilgotności). Jestem bardo zadowolony ze sposobu i zasięgu działania. Po co idziesz w C3, zrób na C6 i będziesz miał super sprzęt w rozsądnej cenie.
Hm C6 dowolne? Bo widzę, że jest parę rodzajów różniących się pamięcią.
Rozumiem, że do Xiaomi muszę wgrać Zigbee?
C6 dowolne - mam N4, 8, 16 i mini. Na wszystkich działa. Do termometrów trzeba wgrać oprogramowanie obsługujące Zigbee.
Zachęcam do dodawania urządzeń Zigbee do bramki Z2S, zgłoszenia tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=16638

Nec Hercules contra plures!
themechanos

Cześć,

@veeroos czy udostępniasz kod źródłowy Twojej bramki?

Generalnie wszystko u mnie działa dobrze ale zastanawia mnie gęstość odczytów w supli, na wykresach mam punkty co 10min.
Chciałbym ją zwiększyć, bo steruje wentylatorem w zależności od poziomu wilgotności w łazience :D
rafalekkalwak@wp.pl

themechanos wrote: Thu Feb 13, 2025 6:36 am Cześć,

Generalnie wszystko u mnie działa dobrze ale zastanawia mnie gęstość odczytów w supli, na wykresach mam punkty co 10min.
Chciałbym ją zwiększyć, bo steruje wentylatorem w zależności od poziomu wilgotności w łazience :D
Supla zapisuję wartości co 10 min i jeśli nie masz prywatnej instancji to nic z tym nie zrobisz .

Odczyt wartości i to co widzisz w aplikacji jest częściej zgodnie z wgranym programem
themechanos

Okej, dzięki za informacje, to moje pierwsze doświadczenia z czujnikami temperatury ;) W takim razie czy da się zwiększyć częstość raportowania do chmury?
klew

themechanos wrote: Thu Feb 13, 2025 3:40 pm Okej, dzięki za informacje, to moje pierwsze doświadczenia z czujnikami temperatury ;) W takim razie czy da się zwiększyć częstość raportowania do chmury?
Tutaj chyba jedynym ograniczeniem jest jak często te termometry raportują stan do esp.
Chyba kiedyś widziałem jakieś ustawienia w tych przerabianych softach i można było zwiększać częstotliwość, ale pewności nie mam.
To ma też wpływ na to jak długo bateria wytrzyma.
Supla tutaj raczej nic nie ogranicza istotnie
YoMan

themechanos wrote: Thu Feb 13, 2025 6:36 am Cześć,

Sterowanie a zapis to 2 różne sprawy. Zapis co 10 min to ustawienie supli, nie da się zmienić z powodu ograniczania wielkości baz danych. Sterowanie zas polega na odczycie bieżącym, który jest zależny od softu. Czyli temperatura moze się zmieniać co 10s i wentylator moze się co chwile włączać i wyłączać natomiast na wykresie będzie np. stała temperatura
YoMan

Rozumiem, bardzo dziękuję za odpowiedzi, a więc pytanie do autora softu. @veeroos czy pomiaru są zbierane i wysyłane co jakiś czas, czy po odebraniu po BLE natychmiast wysyłane, niezależnie od siebie?
klew

themechanos wrote: Fri Feb 14, 2025 10:51 am Rozumiem, bardzo dziękuję za odpowiedzi, a więc pytanie do autora softu. @veeroos czy pomiaru są zbierane i wysyłane co jakiś czas, czy po odebraniu po BLE natychmiast wysyłane, niezależnie od siebie?
Są wysyłane natychmiast.
Tzn. domyślnie w ESP jest odczyt i przesłanie pomiaru co 10 s. Ale te termometry na bank przesyłają dane dużo z mniejszą częstotliowścią, więc te 10 s będzie niezauważalne
lukasz06

Odczyt z Xiaomi do ESP jest bodajże co 180s. Można to sobie zmienić w sofcie.
Bernix

Zibi_007 wrote: Thu Feb 06, 2025 10:04 pm
powi wrote: Thu Feb 06, 2025 9:29 pm
Zibi_007 wrote: Wed Feb 05, 2025 12:18 pm
Wrzuć do bramki Z2S, po zmianie softu na Zigbee działa znakomicie. U mnie 6 termometrów poszło "od strzała". a przyszły na nowym sofcie. Szybka przeróbka na Zigbee i działają pięknie (różnica na leżących obok siebie to +-0,2C i do 1% wilgotności). Jestem bardo zadowolony ze sposobu i zasięgu działania. Po co idziesz w C3, zrób na C6 i będziesz miał super sprzęt w rozsądnej cenie.
Hm C6 dowolne? Bo widzę, że jest parę rodzajów różniących się pamięcią.
Rozumiem, że do Xiaomi muszę wgrać Zigbee?
C6 dowolne - mam N4, 8, 16 i mini. Na wszystkich działa. Do termometrów trzeba wgrać oprogramowanie obsługujące Zigbee.
Pytanie do Zibi_007. Mam 5 termometrów Xiaomi z softem obsługującym BLE chciałbym migrować do zigbee. Czy znasz metodę jak to uczynić i wgrać wsad obsługujący zigbee?. Bramka Roberta jest super ale chciałbym wypróbować coś innego.

Return to “Zagadnienia ogólne”