sterowanie roletami

User avatar
pzygmunt
Posts: 18491
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Możesz drugie RNW podłączyć przy centralce. Ważne aby centrala miała odpowiednie wyjście sygnałowe.
adam.m
Posts: 5
Joined: Sat Sep 10, 2022 12:50 pm

Post

zastanawialem sie nad jakims malym zestawem alarmowym od zamela tylko bedzie to musialo wspolgrac z podlaczeniem czegos takiego bo nad tym sie zastanawiam no i dodatkowo te zamykanie rolet
obraz_2022-09-28_123536621.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
maniek85
Posts: 1
Joined: Thu May 09, 2024 7:43 am

Post

adam.m wrote: Wed Sep 28, 2022 9:33 am czyli moge wykonac takie polaczenie ze puszczam 3x1,5 do RNW01 a potem rozgaleziam na dwie grupy tez 3x1,5 czy musze dac wiecej zyl wielkie dzieki
obraz_2022-09-28_113223147.png
Witam. Jestem tu nowy chciałbym wykonać instalacje pod rolety / żaluzje fasadowe 6 sztuk (2 w części dziennej i 3 w części sypialnianej) podobną do tego, czyli sterowanie przyciskami lokalnymi + przycisk centralny w wiatrołapie + sterowanie z aplikacji. Z tego co wyczytałem w tym wątku nie muszę łączyć sterownik RNW-01 przewodowo z pozostałymi sterownikami / włącznikami - wystarczy doprowadzić zasilanie.
Czyli prowadzę przewód 3x1,5 do pierwszego sterownika SRW01, potem od niego do kolejnego. Będę mieć 2 takie obwody po 3 rolety.
Zaś do RNW01 ciągnę tylko zasilanie z rozdzielni 3x1,5 i nie łaczę go przewodowo z pozostałymi sterownikami/silnikami rolet.
Czy schemat ten będzie działał również przy żaluzjach fasadowych czy trzeba dołożyć więcej zył np między sterownikami a silnikami?
Czy układ taki mozna potem podłączyć pod centalę alarmową czy należy pociągnąć jakieś dodatkowe okablowanie aby w przyszłości podłączyć rolety/ żaluzje pod centalę alarmową .
Z góry dziękuje za ewentualne uwagi do schematu
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Między sterownikiem a roletą/żaluzją potrzebne są 4 żyły (chyba że silnik nie wymaga pe, to czasem jest jedna mniej).
Ważne aby silnik miał tradycyjne sterowanie poprzez podanie napięcia 230 na jeden z dwóch przewodów sterujących.

Do sterowania centralnego możesz użyć rnw, ale także możesz ustawić sterowanie centralne z dowolnego SRW, czy ROW. Tylko ten sposób sterowania leci zawsze przez serwer, więc przy braku internetu nie będzie działał.

Jakieś wyjścia sterujące z alarmu możesz też podłączyć pod wejście przyciskowe np w rnw (dla 230 v) lub do inw-01 (dla niższych napięć).

Do rolet/żaluzji polecam mSRW - w tym sterowniku jest detekcja poboru prądu, dzięki czemu urządzenie potrafi samo się skalibrować oraz sterowanie jest bardziej precyzyjne, bo sterownik uwzględnia ewentualne opóźnienie w starcie silnika względem podania napięcia.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
promedkonin
Posts: 2
Joined: Thu May 09, 2024 8:56 am

Post

problem 2 STEROWNIKAMI ROLET SRW-01

w sumie mam ich kilkanaście
od jakiegoś miesiaca dwie rolety nie podnoszą się wg programu tak jak wszystkie
program w danym dniu to
przed wschodem słońca podnosza się 50 %
15 minut poźniej powinny otwierac sie wszystkie 100% natomiast 2 sterowniki od tej pozycji 50% nie otwieraja się tylko pozostaja w tym samym miejscu
w aplikacji widze że niby sa otwarte 100%
naciskając manualnie na przycisk rolety w górę - nie reaguja, natomiast reaguja po przycisnieciu w dół
po czym mogę je dopiero wówczas otworzyc na 100%
zaktualizowałem do najnowszej wersji ..58 - nie pomogło - wymieniłem na nowe sterowniki ustawiajac te same harmonogramy -i BEZ ZMIAN

( PROGRAM NA RESZTE DNIA TO ZAMYKANIE 40% O ZACHODZIE i 100% 1,5H PO ZACHODZIE )


JAKIES POMYSŁY ?
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

promedkonin wrote: Thu May 09, 2024 9:10 am problem 2 STEROWNIKAMI ROLET SRW-01

w sumie mam ich kilkanaście
od jakiegoś miesiaca dwie rolety nie podnoszą się wg programu tak jak wszystkie
program w danym dniu to
przed wschodem słońca podnosza się 50 %
15 minut poźniej powinny otwierac sie wszystkie 100% natomiast 2 sterowniki od tej pozycji 50% nie otwieraja się tylko pozostaja w tym samym miejscu
w aplikacji widze że niby sa otwarte 100%
naciskając manualnie na przycisk rolety w górę - nie reaguja, natomiast reaguja po przycisnieciu w dół
po czym mogę je dopiero wówczas otworzyc na 100%
zaktualizowałem do najnowszej wersji ..58 - nie pomogło - wymieniłem na nowe sterowniki ustawiajac te same harmonogramy -i BEZ ZMIAN

( PROGRAM NA RESZTE DNIA TO ZAMYKANIE 40% O ZACHODZIE i 100% 1,5H PO ZACHODZIE )


JAKIES POMYSŁY ?
Wygląda jakbyś miał problem z silnikiem rolety, a nie ze sterownikiem. Czyli po dojechaniu na 50% coś się blokuje i nie reaguje na dalsze podnoszenie
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
promedkonin
Posts: 2
Joined: Thu May 09, 2024 8:56 am

Post

zgodziłbym sie gdyby to powtarzało sie przy kadzym otwieraniu 0-100%
wlasnie przeprowadziłem próbę na tych 2 roletach i obie otworzyly sie od zamkniecia bez zatrzymania czyli od 0-100% kilka razy bez " zająknięcia "
także silniki są raczej ok

problem zawsze jest po nocy czyli drugi harmonogram od 50 do 100% - nie otwierają się
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Spróbuj kilka razy otworzyć najpierw do 50%, odczekać chwilę i wtedy do 100%
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “Ogólna dyskusja”