sterowanie roletami

pzygmunt

Możesz drugie RNW podłączyć przy centralce. Ważne aby centrala miała odpowiednie wyjście sygnałowe.
adam.m

zastanawialem sie nad jakims malym zestawem alarmowym od zamela tylko bedzie to musialo wspolgrac z podlaczeniem czegos takiego bo nad tym sie zastanawiam no i dodatkowo te zamykanie rolet
obraz_2022-09-28_123536621.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
maniek85

adam.m wrote: Wed Sep 28, 2022 9:33 am czyli moge wykonac takie polaczenie ze puszczam 3x1,5 do RNW01 a potem rozgaleziam na dwie grupy tez 3x1,5 czy musze dac wiecej zyl wielkie dzieki
obraz_2022-09-28_113223147.png
Witam. Jestem tu nowy chciałbym wykonać instalacje pod rolety / żaluzje fasadowe 6 sztuk (2 w części dziennej i 3 w części sypialnianej) podobną do tego, czyli sterowanie przyciskami lokalnymi + przycisk centralny w wiatrołapie + sterowanie z aplikacji. Z tego co wyczytałem w tym wątku nie muszę łączyć sterownik RNW-01 przewodowo z pozostałymi sterownikami / włącznikami - wystarczy doprowadzić zasilanie.
Czyli prowadzę przewód 3x1,5 do pierwszego sterownika SRW01, potem od niego do kolejnego. Będę mieć 2 takie obwody po 3 rolety.
Zaś do RNW01 ciągnę tylko zasilanie z rozdzielni 3x1,5 i nie łaczę go przewodowo z pozostałymi sterownikami/silnikami rolet.
Czy schemat ten będzie działał również przy żaluzjach fasadowych czy trzeba dołożyć więcej zył np między sterownikami a silnikami?
Czy układ taki mozna potem podłączyć pod centalę alarmową czy należy pociągnąć jakieś dodatkowe okablowanie aby w przyszłości podłączyć rolety/ żaluzje pod centalę alarmową .
Z góry dziękuje za ewentualne uwagi do schematu
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Między sterownikiem a roletą/żaluzją potrzebne są 4 żyły (chyba że silnik nie wymaga pe, to czasem jest jedna mniej).
Ważne aby silnik miał tradycyjne sterowanie poprzez podanie napięcia 230 na jeden z dwóch przewodów sterujących.

Do sterowania centralnego możesz użyć rnw, ale także możesz ustawić sterowanie centralne z dowolnego SRW, czy ROW. Tylko ten sposób sterowania leci zawsze przez serwer, więc przy braku internetu nie będzie działał.

Jakieś wyjścia sterujące z alarmu możesz też podłączyć pod wejście przyciskowe np w rnw (dla 230 v) lub do inw-01 (dla niższych napięć).

Do rolet/żaluzji polecam mSRW - w tym sterowniku jest detekcja poboru prądu, dzięki czemu urządzenie potrafi samo się skalibrować oraz sterowanie jest bardziej precyzyjne, bo sterownik uwzględnia ewentualne opóźnienie w starcie silnika względem podania napięcia.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
promedkonin

problem 2 STEROWNIKAMI ROLET SRW-01

w sumie mam ich kilkanaście
od jakiegoś miesiaca dwie rolety nie podnoszą się wg programu tak jak wszystkie
program w danym dniu to
przed wschodem słońca podnosza się 50 %
15 minut poźniej powinny otwierac sie wszystkie 100% natomiast 2 sterowniki od tej pozycji 50% nie otwieraja się tylko pozostaja w tym samym miejscu
w aplikacji widze że niby sa otwarte 100%
naciskając manualnie na przycisk rolety w górę - nie reaguja, natomiast reaguja po przycisnieciu w dół
po czym mogę je dopiero wówczas otworzyc na 100%
zaktualizowałem do najnowszej wersji ..58 - nie pomogło - wymieniłem na nowe sterowniki ustawiajac te same harmonogramy -i BEZ ZMIAN

( PROGRAM NA RESZTE DNIA TO ZAMYKANIE 40% O ZACHODZIE i 100% 1,5H PO ZACHODZIE )

JAKIES POMYSŁY ?
klew

promedkonin wrote: Thu May 09, 2024 9:10 am problem 2 STEROWNIKAMI ROLET SRW-01

w sumie mam ich kilkanaście
od jakiegoś miesiaca dwie rolety nie podnoszą się wg programu tak jak wszystkie
program w danym dniu to
przed wschodem słońca podnosza się 50 %
15 minut poźniej powinny otwierac sie wszystkie 100% natomiast 2 sterowniki od tej pozycji 50% nie otwieraja się tylko pozostaja w tym samym miejscu
w aplikacji widze że niby sa otwarte 100%
naciskając manualnie na przycisk rolety w górę - nie reaguja, natomiast reaguja po przycisnieciu w dół
po czym mogę je dopiero wówczas otworzyc na 100%
zaktualizowałem do najnowszej wersji ..58 - nie pomogło - wymieniłem na nowe sterowniki ustawiajac te same harmonogramy -i BEZ ZMIAN

( PROGRAM NA RESZTE DNIA TO ZAMYKANIE 40% O ZACHODZIE i 100% 1,5H PO ZACHODZIE )

JAKIES POMYSŁY ?
Wygląda jakbyś miał problem z silnikiem rolety, a nie ze sterownikiem. Czyli po dojechaniu na 50% coś się blokuje i nie reaguje na dalsze podnoszenie
promedkonin

zgodziłbym sie gdyby to powtarzało sie przy kadzym otwieraniu 0-100%
wlasnie przeprowadziłem próbę na tych 2 roletach i obie otworzyly sie od zamkniecia bez zatrzymania czyli od 0-100% kilka razy bez " zająknięcia "
także silniki są raczej ok

problem zawsze jest po nocy czyli drugi harmonogram od 50 do 100% - nie otwierają się
klew

Spróbuj kilka razy otworzyć najpierw do 50%, odczekać chwilę i wtedy do 100%

Return to “Ogólna dyskusja”