SUPLA v22.11
-
@pzygmunt jakoś dziwnie działa ustalanie wartości progowych dla monitoringu napięcia. Zmieniając jedno pole automatycznie zmienia się drugie on fly a do tego kasując od tyłu 250v automatycznie wskakuje 15v .... droga przez mękę
YoMan
-
Będzie poprawione, widziałem już issues na githubieYoMan wrote: Tue Nov 08, 2022 8:13 pm @pzygmunt jakoś dziwnie działa ustalanie wartości progowych dla monitoringu napięcia. Zmieniając jedno pole automatycznie zmienia się drugie on fly a do tego kasując od tyłu 250v automatycznie wskakuje 15v .... droga przez mękę
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
1) Dzisiaj na próbę usunąłem jeden termometr (na GG 4.20.12), który ma włączone deep sleep na 8 minut. Po ponownym połączeniu do serwera zniknęła mi ikonka (i). Czy nie powinna się pojawić właśnie z buforowanym informacjami?klew wrote: Fri Nov 04, 2022 12:16 pm - dodanie wsparcia dla ikonki (i) - urządzenie przesyła dane z (i) do serwera zaraz po połączeniu i serwer to buforuje i odpowiada za urządzenie, gdy ono śpi, a apka prosi o dane
- dodanie wsparcie do przełączania w tryb konfiguracyjny z poziomu Clouda - gdy urządzenie śpi, to serwer zapisuje request i przesyła go do urządzenia w odpowiedzi na próbę rejestracji/połączenia do serwera.
2) Czy to przełączanie z deep-sleep do konfiguracji działa/będzie działać z GG czy tylko z Zamelem?
-
Tam trzeba kilka rzeczy ustawić w sofcie po stronie urządzenia aby to działało. Także na pewno bez aktualizacji GG się nie obędzieproxxon wrote: Mon Nov 14, 2022 12:44 pm1) Dzisiaj na próbę usunąłem jeden termometr (na GG 4.20.12), który ma włączone deep sleep na 8 minut. Po ponownym połączeniu do serwera zniknęła mi ikonka (i). Czy nie powinna się pojawić właśnie z buforowanym informacjami?klew wrote: Fri Nov 04, 2022 12:16 pm - dodanie wsparcia dla ikonki (i) - urządzenie przesyła dane z (i) do serwera zaraz po połączeniu i serwer to buforuje i odpowiada za urządzenie, gdy ono śpi, a apka prosi o dane
- dodanie wsparcie do przełączania w tryb konfiguracyjny z poziomu Clouda - gdy urządzenie śpi, to serwer zapisuje request i przesyła go do urządzenia w odpowiedzi na próbę rejestracji/połączenia do serwera.
2) Czy to przełączanie z deep-sleep do konfiguracji działa/będzie działać z GG czy tylko z Zamelem?
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
Najwyraźniej GG niewłaściwie realizuje deep-sleep. Urządzenie musi przy rejestracji ustawić odpowiednią flagę.
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... oto.h#L502
Ponadto przed pójściem spać powinny wysłać aktualna wartość z informacją jak długo jest ona ważna.
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... oto.h#L804
Ten czas powinien być przynajmniej tak długi jak czas spania. Najlepiej dodać 0-3 sek. marginesu.
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... oto.h#L502
Ponadto przed pójściem spać powinny wysłać aktualna wartość z informacją jak długo jest ona ważna.
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... oto.h#L804
Ten czas powinien być przynajmniej tak długi jak czas spania. Najlepiej dodać 0-3 sek. marginesu.
-
Ok, to by musiał @krycha88 się wypowiedzieć czy najnowsze GG ma to już zaimplementowane.
-
Czyli coś się zmieniło? Kiedyś wystarczyło tylko ustawić setValidityTimeSec dla kanału.klew wrote: Mon Nov 14, 2022 12:56 pmTam trzeba kilka rzeczy ustawić w sofcie po stronie urządzenia aby to działało. Także na pewno bez aktualizacji GG się nie obędzieproxxon wrote: Mon Nov 14, 2022 12:44 pm1) Dzisiaj na próbę usunąłem jeden termometr (na GG 4.20.12), który ma włączone deep sleep na 8 minut. Po ponownym połączeniu do serwera zniknęła mi ikonka (i). Czy nie powinna się pojawić właśnie z buforowanym informacjami?klew wrote: Fri Nov 04, 2022 12:16 pm - dodanie wsparcia dla ikonki (i) - urządzenie przesyła dane z (i) do serwera zaraz po połączeniu i serwer to buforuje i odpowiada za urządzenie, gdy ono śpi, a apka prosi o dane
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Kiedyś nie było pełnego sparcia dla "śpiochów". Teraz trzeba jeszcze dodać jedną flagę.
-
Poza setValidityTimeSec dla każdego kanału, trzeba też ustawić:krycha88 wrote: Mon Nov 14, 2022 1:09 pm Czyli coś się zmieniło? Kiedyś wystarczyło tylko ustawić setValidityTimeSec dla kanału.
Code: Select all
SuplaDevice.addFlags(SUPLA_DEVICE_FLAG_SLEEP_MODE_ENABLED);
SuplaDevice.setActivityTimeout(MAX_SLEEP_TIME_SEC);
ch1->setValidityTimeSec(MAX_SLEEP_TIME_SEC);
Poza tymi rzeczami trzeba jeszcze zaimplementować samo usypianie urządzenia.
Dodałem tam jedną przydatną metodę do sprawdzania, czy można pójść spać:
if (Supla::Protocol::ProtocolLayer::IsAnyUpdatePending() {...}
Kolejna nowa metoda to:
SuplaDevice.isSleepingAllowed();
Ogólnie planuję dodać jakiś przykład ze śpiącym urządzeniem na Arduino IDE, ale jak zwykle trzeba na to znaleźć chwilę czasu
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?