W cloud są podsumowane przyrosty energii. Jeśli licznik miał 3 kWh na początku (może historia była usuwana, albo ustawiona wartość dodana), to tak to będzie wyglądać.calypsoo wrote: Sat Dec 30, 2023 11:22 pm Mam pytanie odnośnie Mew-01, urządzenie podłączone i chyba działa ok. Pytanie: skąd różnica w wartościach odczytu z aplikacji SUPLA i ze strony Supla Cloud okres odczytu taki sam czyli od dnia uruchomienia do „teraz” ?
W aplikacji suma 42kWh a w Supla Cloud 39kWh ?
Zawyżanie wyników przez MEW-01.
-
-
Czyli jeżeli chce mieć pomiary w apce i cloud takie same (rzeczywiste) to wystarczy, że wyzeruje historię pomiarów i zacznę wszystko od nowa ?
-
Nie. Aktualnie porównujesz inne rzeczy.calypsoo wrote: Sun Dec 31, 2023 12:43 pm Czyli jeżeli chce mieć pomiary w apce i cloud takie same (rzeczywiste) to wystarczy, że wyzeruje historię pomiarów i zacznę wszystko od nowa ?
W cloud pod wykresem jest sumaryczne zużycie w wybranym okresie czasu.
W apce widzisz wartość licznika. Taką samą wartość powinieneś widzieć w cloud nieco wyżej niż wykres w kafelku z ikoną licznika.
Jak usuniesz historię, to w apce wartość się nie zmieni, a w cloud pod wykresem zacznie liczyć od 0.
Musiałbyś zresetować wartość licznika do 0 i skasować historię, ale wg mnie to nie jest potrzebne
-
Mam jeszcze jedno pytanie : czy rzeczywista ilość pobranych kWh (za którą płacę) przez urządzenie podłączone do MEW-01 to tylko wartość z pozycji 1 Energia czynna pobrana czy 1+2 (Energia czynna pobrana + Energia bierna pojemnościowa ) ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
To zależy od tego jaką masz taryfę. W taryfach z grupy G raczej płaci się tylko za energię czynną.calypsoo wrote: Tue Jan 02, 2024 7:40 pm Mam jeszcze jedno pytanie : czy rzeczywista ilość pobranych kWh (za którą płacę) przez urządzenie podłączone do MEW-01 to tylko wartość z pozycji 1 Energia czynna pobrana czy 1+2 (Energia czynna pobrana + Energia bierna pojemnościowa ) ?
W taryfach C może być opłata za bierną, ale nie pamiętam dokładnie jak to było.
Najlepiej sprawdź sobie co masz na ostatniej fakturze z energetyki.
-
W G11 energia czynna, opłaty stałe i opłaty przesyłowe. Wszystko powinieneś widzieć na fakturze od dostawcy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Cześć, wiem że temat dotyczy zawyżonych wyników. U mnie jest odwrotnie MEW zaniża napięcia na fazach więc nie będe zakładał nowego tematu tylko napisze tutaj.
Kilka dni temu zauważyłem że napięcia te są zaniżone o ok 6-7V na każdej fazie, powiem szczerze że nie wiem czy tak było od początku.
Np supla pokazuje na pierwszej fazie 210 a w gniazdu na tej same fazie mam 216/217
Czy to sie da jakoś skaliborować?
Kilka dni temu zauważyłem że napięcia te są zaniżone o ok 6-7V na każdej fazie, powiem szczerze że nie wiem czy tak było od początku.
Np supla pokazuje na pierwszej fazie 210 a w gniazdu na tej same fazie mam 216/217
Czy to sie da jakoś skaliborować?