Zawyżanie wyników przez MEW-01.

YoMan

Zibi122 wrote: Mon Dec 09, 2024 7:44 am Wezwę jeszcze raz elektryka w takim razie . Dodam tylko ze te kosmiczne niepoprawne odczyty pojawiają się w momencie kiedy pompa moduluje coraz większą mocą bliska maksymalnej .
Cieszę się, że wyedytowałeś post. Teraz można rozmawiać "na poziomie".
Naprawdę sprawdź (niech elektryk sprawdzi) podłączenie z instrukcją i zapoznaj się z postami, które @pzygmunt wstawił powyżej. Nie dalej jak tydzień temu ZAMEL wysyłał drugi licznik do Irlandii, ponieważ też wskazania były bzdurne i odbiegające niemal x2 od licznika dostawcy energii. Okazało się, że elektryk z uprawnieniami pomieszał fazy. Po poprawnym podłączeniu wskazania są identyczne.
YoMan

Zibi122 wrote: Mon Dec 09, 2024 7:44 am Wezwę jeszcze raz elektryka w takim razie . Dodam tylko ze te kosmiczne niepoprawne odczyty pojawiają się w momencie kiedy pompa moduluje coraz większą mocą bliska maksymalnej .
Zrób proszę zdjęcia z aplikacji, tak aby było widać pomiary na 3 fazach osobno (z widoku "ogólne", tam gdzie jest tabelka z pomiarami).
Pokaż też zdjęcia jak jest MEW zamontowany - w miarę możliwości, aby było widać gdzie są podłączone wszystkie przewody.

Wielu elektryków źle podłącza MEW i zdarzały się już historie, gdzie przyjeżdżali i mówili, że jest ok, a nadal było źle.

Tutaj bardzo istotny i często pomijany askeptk podłączenia dotyczy kolejności faz podłączonych do pomiaru napiecia V1, V2, V3. Te fazy muszą być zgodne z tym co jest podłączone do pomiaru prądu na I1, I2, I3.
Tzn. przekładnik z I1 musi być na przewodzie, którego zasilanie jest podłączone do V1 i tak samo dla pozostałych dwóch faz.
Zibi122

Sprawdziłem podłączenia wg mnie jest wszystko poprawnie. N też jest podłączony . Numeru faz się wszędzie zgadzają . Przekładniki są też na kablach z dobrych faz . Kable z górnego rzędu są wpięte w ten LK 713 tez zgodnie z numerami faz. N też . Dolne podłączenia idą do prawidłowo na właściwe kable .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi122

Image
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Mirosław F.

A ja uważam, że fazy zasilające nie pokrywają się z fazami na których dokonujesz pomiarów. Mamy dwa wyjścia. Sprawdź raz jeszcze, a jeżeli uważasz że jest dobrze podłączone to prześlij monitor do nas. Sprawdzimy.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Patryk

@Zibi122
Czy przez przekładniki idzie po jedynym przewodzie, czy wiecej, bo tego nie widać na zdjęciach ?
Zibi122

Jedyne urządzenie z którego licznik czyta te dane to pompa ciepła LG hm123 u33 3 fazowa 12 kw. Do niej jest wpięte zasilanie dwóch pomp obiegowych każda ok 60w . Nic więcej nie ma . Grzałek też nie ma.

Sprawdziłem jeszcze raz , wszystko jest tj powinno byc .

Może być tak ze nr faz na tym LK 713 są źle opisane , ale nie wiem jak to sprawdzić samemu.

Przekładniki sa na pojedyncze przewody założone.
Mirosław F.

Kolejność faz jest tylko umowna. Nawet jeżeli pompa pracowałaby w trójkącie to energia czynna pobrana powinna się zgadzać. Na odległość trudno jest diagnozować takie problemy. Skąd jesteś?
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
YoMan

Ja niestety z tych zdjęć nie podejmuję się ocenić czy jest dobrze bo nic nie widzę. Mogę podpowiedzieć pewną drogę "amatorską" bo sam miałem podejrzenia i w sobotę sprawdzałem podłączenie.
Pod te 3 fazy podepnij po jednym urządzeniu 1fazowym, np. 3 żarówki 60 watowe. Po czym odepnij wszystkie przekładniki i fazy od MEW. Po czym podepnij 1 fazę i pierwszy przekładnik. Jeżeli będzie dobrze to powinno pokazać wartości dla pracującej żarówki czyli np. 230v, 60W, 0,26A (dla zwykłej żarówki). Jeżeli podepniesz zły przekładnik to nie będzie pomiaru natężenia, jeżeli w złym kierunku to będzie ujemny pobór, jeżeli pomylisz czarny z czerwonym to chyba bzdurne pomiary wychodzą ale nie jestem pewien. Jeżeli jest OK, podłącz 2 fazę i to samo.
YoMan

Wawa. Teraz porównuje z takimi multimetrem na jednej fazie . Przy małym obciążeniu jest ok. Prawie to samo. Zobaczę jak pompa się wkręci przy dużym obciążeniu jak ładuje Cwu bo wtedy mi serwis pokazywał różnicę vs wskazania licznika. Image

Return to “ZAMEL MEW-01”