∞SUPLA nowa wersja alternatywnej apki na Androida

YoMan

klew wrote: Fri Oct 25, 2024 2:29 pm
Kafelki ogólnie "są w planach". Prawdodpobnie to jedyne sensowne rozwiązanie na tablety i układ poziomy w telefonach.

Natomiast ogólnie moim zdaniem ciężko jest taką apkę utrzymać na boku, bo trzeba ją regularnie aktualizować, a zmian w apce bazowej jest sporo. Także najsensowniej jest robić jakieś propozycje i dodawać PR do głównego repozytorium. Wtedy wszyscy mogą korzystać z nowych funkcji. Oczywiście pozostaje kwestia uzgodnienia tego typu zmian, bo propozycja musi iść w kierunku zgodnym z tym jak jest rozwijana apka ogólnie. No i jeszcze zostaje kwestia iOS.
Wiem, że chyba nieco zbyt optymistycznie zapodam ale zerknijcie na apkę Shelly. Mnie bardzo przypadła do gustu. Stonowana, nowoczesna. Wiem, że to ogromna zmiana ale chyba nie zamierzamy równać do Tuya i tuyopodobne (ewelink, gosund, etc). Taki kierunek by mi się marzył (poza jednym szczegółem - odpłatnością) :roll:
YoMan

Tylko jest jeden mały problem. Zobaczcie co było przy zmianie wyglądu kanału liczników energii.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
YoMan

Robert Błaszczak wrote: Fri Oct 25, 2024 4:20 pm Tylko jest jeden mały problem. Zobaczcie co było przy zmianie wyglądu kanału liczników energii.
Wiem, wiem .... :( opór ludzki jest najczęściej najtrudniejszy do przezwyciężenia ze wszystkich pojawiających się problemów
YoMan

Generalnie cały rozwój supli w tym apki to jeden koncert życzeń - widocznie jedni mają większą siłę przebicia i idzie to w tym kierunku a nie innym. Obawiam się jedynie że poszło za daleko i ciężko będzie diametralnie zmienić cokolwiek.
tijo

lesny8 wrote: Fri Oct 25, 2024 12:20 pm Sam jej jeszcze używam i nie tylko ja ;) ale niestety nie wprowadzam w niej już od ponad roku, żadnych zmian. Dlatego też brakuje jej obsługi termostatów.

@mipolansk wprowadza tyle zmian w kodzie apki, że to już nie jest ta sama apka co kiedyś :lol:
tijo wrote: Fri Oct 25, 2024 10:36 am ... @lesny8 twoja apka najbardziej przypadła mi do gustu...
Napisz co dokładnie Ci w niej przypadło do gustu, to może spróbuję odtworzyć to na bazie aktualnego kodu źródłowego apki i zrobię PR do oficjalnej wersji ;)
Wygląd, małe ikony.....cała the best, tak się przyzwyczaiłem, że nie chcę jej zmieniać, kolorystyka i mała czcinka która pozwala umieścić dużo pasków na ekranie...tkzw wysokość kanału
Gitman

Co prawda tej wersji apki nie testowałem ale już jakiś czas temu prosiłem i było pod tym kilka innych podpisów, żeby w oficjalnej apce można było albo wybrać jeszcze mniejszy tryb belek albo ten co jest najmniejszy jeszcze bardziej zmniejszyć. Nie wiem dla kogo jest ten największy tryb ale on jest tam zupełnie nie potrzebny.
Maciek663

Sam nie wiem, czy przejście na kafelki jest takie super. Akurat cenię sobie to, że załączenie czy wyłączenie w Supli wymaga dwóch akcji, bo w GH zdarzało mi się coś kliknąć przypadkowo. Natomiast brakuje mi bardzo zakładki "ulubione" do której możnaby wrzucać kanały z różnych lokalizacji. Bo teraz teoretycznie mogę utworzyć sobie lokalizację "ulubione" ale wtedy kanał zostanie przesunięty z pierwotnej lokalizacji, a nie o to chodzi.
klew

Maciek663 wrote: Sat Oct 26, 2024 9:38 am Sam nie wiem, czy przejście na kafelki jest takie super. Akurat cenię sobie to, że załączenie czy wyłączenie w Supli wymaga dwóch akcji, bo w GH zdarzało mi się coś kliknąć przypadkowo. Natomiast brakuje mi bardzo zakładki "ulubione" do której możnaby wrzucać kanały z różnych lokalizacji. Bo teraz teoretycznie mogę utworzyć sobie lokalizację "ulubione" ale wtedy kanał zostanie przesunięty z pierwotnej lokalizacji, a nie o to chodzi.
Jeśli kafelki się pojawią, to na 99,999% to będzie opcja do zmiany w ustawieniach.
Za taką rewolucję nasi bardziej konserwatywni użytkownicy by nas zjedli ;)
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
Gitman

Maciek663 wrote: Sat Oct 26, 2024 9:38 am Sam nie wiem, czy przejście na kafelki jest takie super. Akurat cenię sobie to, że załączenie czy wyłączenie w Supli wymaga dwóch akcji, bo w GH zdarzało mi się coś kliknąć przypadkowo. Natomiast brakuje mi bardzo zakładki "ulubione" do której możnaby wrzucać kanały z różnych lokalizacji. Bo teraz teoretycznie mogę utworzyć sobie lokalizację "ulubione" ale wtedy kanał zostanie przesunięty z pierwotnej lokalizacji, a nie o to chodzi.
Moim zdaniem najważniejszym mankamentem systemu jest brak możliwości kopiowania kanałów do innych lokalizacji bo oprócz tego żeby sobie zrobić lokalizację ulubione (najczęściej używane) to mam parę pojedynczych kanałów które chciałbym udostępnić innym osobą i trzeba nie potrzebnie tworzyć osobną lokalizację z jednym kanałem który jest widziany pojedynczo dla mnie jak i dla danej osoby. Moim zdaniem na tym się powinno skupić rozwój aplikacji a później wygląd.
pzygmunt

djalex wrote: Fri Oct 25, 2024 4:29 pm Generalnie cały rozwój supli w tym apki to jeden koncert życzeń - widocznie jedni mają większą siłę przebicia i idzie to w tym kierunku a nie innym. Obawiam się jedynie że poszło za daleko i ciężko będzie diametralnie zmienić cokolwiek.
To nie jest tak, że ktoś ma większą czy mniejszą siłę przebicia. Zawsze staramy się słuchać społeczności i dostarczać to czego użytkownicy potrzebują. Jednocześnie nie możemy sobie pozwolić na rewolucję. W grę wchodzi wyłącznie ewolucja. Z autopsji jak i z obserwacji wiemy, że każda zmiana, nawet ta najlepsza, znajdzie przeciwników jak i zwolenników. Rzecz w tym, że Ci pierwsi dużo chętniej piszą komentarze w sieci i wystawiają oceny niż Ci drudzy. Kończy się to tym, że jedna zbyt gwałtowna zmiana może się skończyć radykalną zmianą oceny aplikacji na niekorzyść. Na to nie możemy sobie pozwolić ponieważ ocena to jest dla nas swojego rodzaju kapitał.

Podsumowując. Chcemy wprowadzić coś w rodzaju kafelek/ulubionych itd. ale będzie do dodatkowa opcja, a nie coś co zastąpi obecny układ aplikacji. Inną sprawą jest UI dla smartwatch-y czy też Android Auto. Tu możemy sobie pozwolić na wszystko ponieważ startujemy od zera.

Return to “Projekty użytkowników”