∞SUPLA nowa wersja alternatywnej apki na Androida

rafalekkalwak@wp.pl

pzygmunt wrote: Sat Oct 26, 2024 8:18 pm
djalex wrote: Fri Oct 25, 2024 4:29 pm Generalnie cały rozwój supli w tym apki to jeden koncert życzeń - widocznie jedni mają większą siłę przebicia i idzie to w tym kierunku a nie innym. Obawiam się jedynie że poszło za daleko i ciężko będzie diametralnie zmienić cokolwiek.
To nie jest tak, że ktoś ma większą czy mniejszą siłę przebicia. Zawsze staramy się słuchać społeczności i dostarczać to czego użytkownicy potrzebują. Jednocześnie nie możemy sobie pozwolić na rewolucję. W grę wchodzi wyłącznie ewolucja. Z autopsji jak i z obserwacji wiemy, że każda zmiana, nawet ta najlepsza, znajdzie przeciwników jak i zwolenników. Rzecz w tym, że Ci pierwsi dużo chętniej piszą komentarze w sieci i wystawiają oceny niż Ci drudzy. Kończy się to tym, że jedna zbyt gwałtowna zmiana może się skończyć radykalną zmianą oceny aplikacji na niekorzyść. Na to nie możemy sobie pozwolić ponieważ ocena to jest dla nas swojego rodzaju kapitał.

Podsumowując. Chcemy wprowadzić coś w rodzaju kafelek/ulubionych itd. ale będzie do dodatkowa opcja, a nie coś co zastąpi obecny układ aplikacji. Inną sprawą jest UI dla smartwatch-y czy też Android Auto. Tu możemy sobie pozwolić na wszystko ponieważ startujemy od zera.
Może przydało by się powtórzyć roadmapę jak prawie 2 lata temu i rozpisać jakie są plany, może wtedy było by więcej dyskusji przed implementacją a nie w trakcie lub po?

Tak BTW to było by miło też przeczytać o planach które przedstawialiście na SOP dla tych których nie było.
lukasz06

Może przy okazji jakaś ankieta?
YoMan

rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sat Oct 26, 2024 8:26 pm Tak BTW to było by miło też przeczytać o planach które przedstawialiście na SOP dla tych których nie było.
Co było na SOP - zostaje na SOP :lol:
YoMan

pzygmunt wrote: Sat Oct 26, 2024 8:18 pm
To nie jest tak, że ktoś ma większą czy mniejszą siłę przebicia. Zawsze staramy się słuchać społeczności i dostarczać to czego użytkownicy potrzebują.
Tu się zgadzam, nie ma co narzekać.
pzygmunt wrote: Sat Oct 26, 2024 8:18 pm Jednocześnie nie możemy sobie pozwolić na rewolucję. W grę wchodzi wyłącznie ewolucja.
Dlatego napisałem wcześniej iż obawiam się że rozwój w tym a nie innym kierunku poszedł za daleko i ciężko go diametralnie zmienić. Osoby odpowiedzialne za zarządzanie projektem przyjęły (pewnie uwzględniając demokratyczny wybór) że ma być układ belkowy i basta co niekoniecznie jest idealnym rozwiązaniem ponieważ nie tylko ja ale kilka osób na forum podawało konkretne argumenty przeciw takiemu układowi.
pzygmunt wrote: Sat Oct 26, 2024 8:18 pm Z autopsji jak i z obserwacji wiemy, że każda zmiana, nawet ta najlepsza, znajdzie przeciwników jak i zwolenników.
"Jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził"
pzygmunt wrote: Sat Oct 26, 2024 8:18 pm Rzecz w tym, że Ci pierwsi dużo chętniej piszą komentarze w sieci i wystawiają oceny niż Ci drudzy. Kończy się to tym, że jedna zbyt gwałtowna zmiana może się skończyć radykalną zmianą oceny aplikacji na niekorzyść. Na to nie możemy sobie pozwolić ponieważ ocena to jest dla nas swojego rodzaju kapitał.
Np takie Allegro, zmian było mnóstwo a co zmiana lament taki że hoho. I co? Dalej się kręci. Ludzie ponarzekają i zapomną. Tak jest z wieloma aplikacjami. Dobry produkt obroni się sam i nie trzeba do tego dobrych komentarzy. Skoro kapitałem są komentarze, no cóż....
Gitman wrote: Sat Oct 26, 2024 10:52 am
Moim zdaniem najważniejszym mankamentem systemu jest brak możliwości kopiowania kanałów do innych lokalizacji bo oprócz tego żeby sobie zrobić lokalizację ulubione (najczęściej używane) to mam parę pojedynczych kanałów które chciałbym udostępnić innym osobą i trzeba nie potrzebnie tworzyć osobną lokalizację z jednym kanałem który jest widziany pojedynczo dla mnie jak i dla danej osoby.
Zgadza się, poważny mankament że poszczególnym użytkownikom można udostępniać całe lokalizacje a nie kanały.
Maciek663 wrote: Sat Oct 26, 2024 9:38 am Sam nie wiem, czy przejście na kafelki jest takie super. Akurat cenię sobie to, że załączenie czy wyłączenie w Supli wymaga dwóch akcji, bo w GH zdarzało mi się coś kliknąć przypadkowo. Natomiast brakuje mi bardzo zakładki "ulubione" do której możnaby wrzucać kanały z różnych lokalizacji. Bo teraz teoretycznie mogę utworzyć sobie lokalizację "ulubione" ale wtedy kanał zostanie przesunięty z pierwotnej lokalizacji, a nie o to chodzi.
Czyż układ kafelkowy (coś na wzór eksploratora plików Windows) jest mankamentem w postaci przypadkowych działań? Jeśli sterowanie było by tylko w oknie szczegółów do którego by się dostać trzeba wykonać przynajmniej jedno działanie to gdzie tu mowa o "przypadkowości"? Teraz to jest trochę bezsens - można używać przesunięcia belki lub wejść w szczegóły - i po co te dublowanie?
Maciek663

djalex wrote: Mon Oct 28, 2024 12:01 am
Czyż układ kafelkowy (coś na wzór eksploratora plików Windows) jest mankamentem w postaci przypadkowych działań? Jeśli sterowanie było by tylko w oknie szczegółów do którego by się dostać trzeba wykonać przynajmniej jedno działanie to gdzie tu mowa o "przypadkowości"? Teraz to jest trochę bezsens - można używać przesunięcia belki lub wejść w szczegóły - i po co te dublowanie?
Eksplorator plików (przynajmniej ja) obsługuje myszką więc nie ma mowy o przypadkowym naciśnięciu. Natomiast w GH kilka razy mi się coś zdarzyło przypadkowo nacisnąć przy przewijaniu, bo w GH nie trzeba wchodzić "w kanał" żeby go przełączyć. W GH też jest dublowanie o którym mówisz, bo krótkie naciśnięcie przełącza stan, a długie powoduje wejście "w kanał" więc można powiedzieć, że tak samo jak w Supli.

Więc kafelki spoko, ale z dobrze przemyślaną obsługą.

Return to “Projekty użytkowników”