Czy jesteś wstanie zmienić baudrate w liczniku na taką jak podałem?Z J wrote: ↑Mon Dec 12, 2022 5:54 pm Dzięki za odpowiedź.
ESP8266 NodeMCU v2 podłączyłem z konwerterem jak opisano RX>RX, TX>TX, GND>GND, VCC>V(in) 5V z USB.
ID 001, Baudrate 2400, parity N - nie wiem jak to zmienić, ale chyba przez RS485, tylko jak?
Po ustawieniu pinów RX i TX w AP połączenie z chmurą znacznie zwolniło.
Po podłączeniu do konwertera, dioda TXD praktycznie świci się cały czas (widać mrugnięcia) a licznik się resetuje.
Licznik jednofazowy
Wsparcie dla licznika energii z serii SDM72 SDM120 SDM220 SDM230 SDM630 DDM18SD
-
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Wydaje mi się, że jedynie przez Modbus się da
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Znalazłem dzisiaj chwilkę czasu i podłączyłem licznik EASTRON SDM-230 MID. Jest to dwukierunkowy licznik jednofazowy. Licznik podłączony magistralą RS-485 (dwa przewody A i B) do konwertera R411B01, a konwerter podłączony do Wemosa D1 mini do GPIO13 (RX) i GPIO15 (TX).
Soft na Wemosie to GUI-Generic 5.3.3. Licznik bezproblemowo dodał się w Supli (Cloud i aplikacja) i przekazuje wszystkie dane do Cloud.
Moje uwagi po krótkim testowaniu:
Soft na Wemosie to GUI-Generic 5.3.3. Licznik bezproblemowo dodał się w Supli (Cloud i aplikacja) i przekazuje wszystkie dane do Cloud.
Moje uwagi po krótkim testowaniu:
- Licznik 1-fazowy w aplikacji jest wyświetlany jako licznik 3-fazowy. Fajnie, jakby na etapie konfiguracji w GUI-Generic można było wybrać typ licznika.
- Odświeżanie danych realizowane jest co około 60 sekund, a to stanowczo zbyt długo. Interwał powinien wynosić mak. 5 - 10 sekund. Podejrzewam że taki interwał został ustawiony ze względu na czas odczytania wszystkich rejestrów licznika przy prędkości 9600.
- W konfiguracji GUI-Generic powinna być możliwość wyboru szybkości komunikacji na RS-485 (1200, 2400, 4800, 9600, 19200 i 38400). SDM-230 ma możliwość ustawienia takich wartości transmisji i przy 38400 na testowym programie z biblioteki SDM spokojnie odczytuję wszystkie rejestry co 1 sekundę. Wybór prędkości rozwiązuje też problemy z licznikami, w których szybkość ustawiamy poprzez zaprogramowanie licznika (nie z przycisków).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
W 5.4.0 brakuje możliwości ustawienia GPIO dla RX i TX konwertera.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Dokładnie o to chodzi przy tej prędkości to chwilę trwa.Robert Błaszczak wrote: ↑Mon Dec 12, 2022 7:03 pm [*]Odświeżanie danych realizowane jest co około 60 sekund, a to stanowczo zbyt długo. Interwał powinien wynosić mak. 5 - 10 sekund. Podejrzewam że taki interwał został ustawiony ze względu na czas odczytania wszystkich rejestrów licznika przy prędkości 9600.
Jeżeli zadziała poprawnie odczyt dla SUPLA_MODBUS_SDM_ONE_PHASE to dodam możliwość określenia prędkości w GUI.Robert Błaszczak wrote: ↑Mon Dec 12, 2022 7:03 pm W konfiguracji GUI-Generic powinna być możliwość wyboru szybkości komunikacji na RS-485 (1200, 2400, 4800, 9600, 19200 i 38400). SDM-230 ma możliwość ustawienia takich wartości transmisji i przy 38400 na testowym programie z biblioteki SDM spokojnie odczytuję wszystkie rejestry co 1 sekundę. Wybór prędkości rozwiązuje też problemy z licznikami, w których szybkość ustawiamy poprzez zaprogramowanie licznika (nie z przycisków).
-
Tak jak pisał Robert, nie ma w ustawieniach konfiguracji pinów RX i TX - sprawdziłem 2 x
W międzyczasie odczytałem licznik pod Windą
W międzyczasie odczytałem licznik pod Windą
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Poprawiłem określanie RX/TX oraz przy okazji dodałem możliwość określania prędkości komunikacji Dajcie znać czy działa bo robiłem to w ciemno bez testowania.
-
Dzięki @krycha88, działa wszystko OK dla 1-fazowego. Ustawiona prędkość komunikacji na 38400 działa prawidłowo.
To teraz pozostaje zwiększyć interwał - może warunkując po ustawionej prędkości komunikacji oraz dodać obsługę kilku liczników na jednej magistrali RS-485 .
To teraz pozostaje zwiększyć interwał - może warunkując po ustawionej prędkości komunikacji oraz dodać obsługę kilku liczników na jednej magistrali RS-485 .
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
U mnie coś dalej to nie działa.
TXD mruga, RX nie, licznik resetuje się (ale rzadziej).
Wyników brak
Może to kwestia protokołu?
TXD mruga, RX nie, licznik resetuje się (ale rzadziej).
Wyników brak
Może to kwestia protokołu?