Wsparcie dla licznika energii z serii SDM72 SDM120 SDM220 SDM230 SDM630 DDM18SD

bacman
Posts: 32
Joined: Wed Jan 11, 2023 7:44 am

Post

Niestety trochę pomarudzę bo to jest jedyne rozwiazanie SDM630, które może działać z przekładniami 400A na szynoprzewody, niestety ale Zamel nie ma takiego …
krycha88
Posts: 5232
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

bacman wrote: Wed Aug 09, 2023 10:42 am Niestety trochę pomarudzę bo to jest jedyne rozwiazanie SDM630, które może działać z przekładniami 400A na szynoprzewody, niestety ale Zamel nie ma takiego …
Nie ma co marudzić, podpowiem nawet biblioteki które pomogą ogarnąć temat.

biblioteka do obsługi SDM630:
https://github.com/reaper7/SDM_Energy_Meter
biblioteka którą należy wykorzystać do połączenia z suplą:
https://github.com/SUPLA/supla-device
a tutaj masz pliki nagłówkowe które pomogą w napisaniu rozwiązania
https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... ty_meter.h

:)
https://gui-generic-builder.supla.io/
Yepestis
Posts: 616
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Post

bacman wrote: Wed Aug 09, 2023 10:42 am Niestety trochę pomarudzę bo to jest jedyne rozwiazanie SDM630, które może działać z przekładniami 400A na szynoprzewody, niestety ale Zamel nie ma takiego …
viewtopic.php?p=158498#p158498

;)
bacman
Posts: 32
Joined: Wed Jan 11, 2023 7:44 am

Post

Yepestis wrote: Wed Aug 09, 2023 12:08 pm
bacman wrote: Wed Aug 09, 2023 10:42 am Niestety trochę pomarudzę bo to jest jedyne rozwiazanie SDM630, które może działać z przekładniami 400A na szynoprzewody, niestety ale Zamel nie ma takiego …
viewtopic.php?p=158498#p158498

;)
Nie ma na szynoprzewody :(
bacman
Posts: 32
Joined: Wed Jan 11, 2023 7:44 am

Post

krycha88 wrote: Wed Aug 09, 2023 11:10 am
bacman wrote: Wed Aug 09, 2023 10:42 am Niestety trochę pomarudzę bo to jest jedyne rozwiazanie SDM630, które może działać z przekładniami 400A na szynoprzewody, niestety ale Zamel nie ma takiego …
Nie ma co marudzić, podpowiem nawet biblioteki które pomogą ogarnąć temat.

biblioteka do obsługi SDM630:
https://github.com/reaper7/SDM_Energy_Meter
biblioteka którą należy wykorzystać do połączenia z suplą:
https://github.com/SUPLA/supla-device
a tutaj masz pliki nagłówkowe które pomogą w napisaniu rozwiązania
https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... ty_meter.h

:)
Dzięki za podpowiedz !!! :)
Niestety ale nie jestem programista, bardziej doświadczenie w branży telekomunikacji i wirtualizacji maszyn. A SDM potrzebny do monitoringu w kilku serwerowniach. Liczyłem na wasza pomoc…

Pozdr.
bacman
Posts: 32
Joined: Wed Jan 11, 2023 7:44 am

Post

Karol503 wrote: Wed Aug 09, 2023 9:27 am
bacman wrote: Tue Aug 08, 2023 10:37 pm GG 7.4.8 i dalej rozlaczenia

Wemos + rs485, kompilacja tylko z SDM630
Czyściłeś wemosa plikiem 4mb przed kolejnym wgraniem ?

U mnie wszystko chodzi bardzo dobrze. Zerwania połączenia się zdarzają na moich wszystkich esp ale przyczyny są różne.
Ogólnie to chodzi bardzo dobrze.
Nie , wymazuje przez Web gui i wgrywam nowa wersje
Mam coś jeszcze zrobić ?

Dzięki
Karol503
Posts: 28
Joined: Sat Dec 31, 2022 7:17 pm

Post

bacman wrote: Wed Aug 09, 2023 8:38 pm

Nie , wymazuje przez Web gui i wgrywam nowa wersje
Mam coś jeszcze zrobić ?

Dzięki
Kiedyś jak zaczynałem z wemosem i jeszcze nie było Generatora GG to miałem taki przypadek że czyściłem 4mb wemosa plikiem 1 mb i pomimo że wpisywałem niby właściwe adresy dla poszczególnych 1 mb blank'ów a na koniec nie było błędu z programowania to wemos w dalszych adresach nie był wyczyszczony. Zostawały w nim jakieś dane konfiguracyjne które później oddziaływały na wgrany nowy soft.

Tak sobie pomyślałem że w Twoim wemosie zotało coś ze starej wersji która zacinała również poprzedni firmware.
Nie wiem gdzie dokładnie wtedy był u mnie błąd czy przy adresacji 1 mb blanków czy wina programu wgrywającego.
Problem rozwiązał się jak użyłem do czyszczenia wemosa pliku 4mb.

W tej chwil sprawdziłem i ostatnie zerwanie połączenia na wersji 7.3.8 miałem 22h temu. Więc wszystko jet OK
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

@bacman, a czy Ty posiadasz SDM630 V2? Bo to prawidłowo działa tylko na drugiej wersji tego licznika. I testowane jest na licznikach standardowych a nie wersji MCT. Może tu być problem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
bacman
Posts: 32
Joined: Wed Jan 11, 2023 7:44 am

Post

Robert Błaszczak wrote: Thu Aug 10, 2023 12:23 pm @bacman, a czy Ty posiadasz SDM630 V2? Bo to prawidłowo działa tylko na drugiej wersji tego licznika. I testowane jest na licznikach standardowych a nie wersji MCT. Może tu być problem.
Tak mam SDM630MCT V2 jutro podepne w docelowe miejsce, bede testowac, dam znac, sorka za opoznienie ale dopiero co z urlopu wrocilem :)

Pozdr
bacman
Posts: 32
Joined: Wed Jan 11, 2023 7:44 am

Post

A tak dla zainteresowanych wrzucam swój projekt obudowy (STL) do Wemos D1 + konwerter RS485 na TTL na szynę DIN, projekt mój, można korzystać :)

Pozdr
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “GUI Generic”