Wsparcie dla licznika energii z serii SDM72 SDM120 SDM220 SDM230 SDM630 DDM18SD

bacman
Posts: 32
Joined: Wed Jan 11, 2023 7:44 am

Post

Witam

Jestem po pierwszych testach.

Wiec tak :), urzadzenie dalej sie rozlacza, wgralem soft 7.4.13, uruchomione na Wemos D1 + Konwerter (screeny w zalaczniku) kompilacja z web-gui standard dla ESP8266 + SDM 3F.

Polaczenie z serwerem trzymalo max ok 3 min
Łacze internetowe przez 20 min nie utracilo zadnego pakietu, ping do onet.pl ok 10-12 ms

Po drugie, wyglada na to ze supla nieprawidlowo pokazuje parametr mocy biernej, na wyswietlaczu licznika jest odpowiednio :

Licznik wyswietlacz:

L1 - 4.7 kVar
L2 - 3.6 kVar
L3 - 4.4 kVar

Na supli:

L1 - 472.36152 Var
L2 - 355.68056 Var
L3 - 428.86556 Var

Licznik SDM630MCT V2

Pomiar przesuniety jest o jedno pole (screeny w zalaczniku)

Pozdr
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Moim zdaniem SDM630MCT ≠ SDM630. I tu może być problem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
bacman
Posts: 32
Joined: Wed Jan 11, 2023 7:44 am

Post

Zrobilem testy na ESP32, jest to samo, rozlaczenia z chmura supli, zauwazylem ze na dwoch licznikach, jeden na esp32 drugi na esp8266 sa rozlaczenia w tym samym czasie, ponadto przejrzalem dokumentacje Modbus Protocol Implementation dla obu licznikow, roznice sa nastepujace :

W SDM630_MODBUS input registers konczy sie na adresie 30381,
a na SDM630MCT_MODBUS, sa dodatkowe adresy :

30385 resettable total active energy 4 Float kWh 01 80 √ √ √
30387 resettable total reactive energy 4 Float kVArh 01 82 √ √ √
30389 resettable import active energy 4 Float kWh 01 84 √ √ √ 6
30391 resettable export active energy 4 Float kWh 01 86 √ √ √
30393 resettable import reactive energy 4 Float kVArh 01 88 √ √ √
30395 resettable export reactive energy 4 Float kVArh 01 8A √ √ √

Dodatkowo w Protocol Holding Register Parmeters sa adresy takie jak :
40001
Parameter Number: 1
Parameter :Demand Time
Modbus Protocol Start Address Hex High Byte : 00
Modbus Protocol Start Address Hex How Byte : 00
Valid range :Read minutes into first demand calculation. When the demand time reaches the demand Period then the demand values are valid. Length : 4 byte Data Format : Float
Mode : ro

Null CT2 00 34 CT 2: 1 or 5 Length : 4 byte Data Format : Float r/w
40063 32 CT ratio 00 3E CT Ratio range:1~2000 CT Ratio= primary current /secondary current Length : 4 byte Data Format : Float Requires password, see parameter 13 (Non MID) r/w
Null PT2 00 30 PT 2: 230V Length : 4 byte Data Format : Float r/w
40065 33 PT ratio 00 40 PT Ratio range:1~2000 PT ratio= primary voltage /secondary voltage Length : 4 byte Data Format : FloatRequires password, see parameter 13 (Non MID)
464515 32258 Meter code FC 02 Meter code = 00 79 Length: 2 bytes Data Format: Hex Note: read only ro
464516 32259 Software version FC 03 Software version Length: 2 bytes Data Format: Hex Note: read only ro

Czy to ma wplyw na blad zapisu parametru mocy biernej ?, a moze to jest podobny blad jaki wystepowal ostatnio na MEW-01(nie znam dokladnie problemu)
Dodam ze mam uruchomione ok 6 MEW-ek i dzialaja poprawnie :)

w zalaczniku przesylam
POZDR
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Karol503
Posts: 28
Joined: Sat Dec 31, 2022 7:17 pm

Post

Na sdm630 też jest chyba źle podawana moc bierna. Kropka przesunięta o jedną pozycję za bardzo w lewą stronę. Ale niech ktoś to jeszcze potwierdzi. Sytuacja taka występuje od samego początku odczytu po RS485.

Połączenia do serwera nie zrywa i chodzi bardzo ładnie.
Odczyt co 20 sekund.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
bacman
Posts: 32
Joined: Wed Jan 11, 2023 7:44 am

Post

Hmmm chyba znalezlismy BLAD, panowie czy mozecie nam przesunac przecinek :)

Pozdr
krycha88
Posts: 5232
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

poprawię, ale musicie chwilę poczekać.
https://gui-generic-builder.supla.io/
krycha88
Posts: 5232
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Poprawiłem wyznaczanie mocy biernej w wersji 7.4.16
https://gui-generic-builder.supla.io/
Z J
Posts: 123
Joined: Wed Feb 23, 2022 8:25 am

Post

Cześć,
nie wiem czy zakładać nowy wątek :)
Nabyłem w drodze kupna licznik tańszy, mianowicie Taiye Electric TAC1100 i TAC1101 (jedno i czterotaryfowy).
Niestety ma on troszkę inny protokół.
@krycha88 czy byłbyś tak łaskaw i dodał go do GG?
W załączeniu protokół
Pozdrawiam
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Z J
Posts: 123
Joined: Wed Feb 23, 2022 8:25 am

Post

krycha88, czy jest szansa na dodanie tych liczników?
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Z tego co mi wiadomo, to GG korzysta z gotowej biblioteki obsługującej protokół dla liczników SDM. Napisanie od zera obsługi protokołu dla Twojego licznika to kawał roboty. No chyba że jest coś gotowego dla Arduino. Musiałbyś poszukać.

Tu https://github.com/reaper7/SDM_Energy_Meter masz przykład biblioteki dla SDM, z której najprawdopodobniej korzysta GUI Generic.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “GUI Generic”