Na zdjęciach z Aliexpress brak jest na tym urządzeniu certyfikatu MID więc jest to co najwyżej wskaźnik zużycia prądu. Liczyć to może równie dobrze odległość Ziemi od Księżyca. Po co w ogóle kupujecie takie garażowe wynalazki i jeszcze oczekujecie zaangażowania innych osób gdy z góry wiadomo że dodanie tego do GG wymaga bardzo dużo czasu pracy i zaawansowanej wiedzy programisty. To wszystko kosztem 5 złotych waszych oszczędności względem oryginału SDM od Eastrona. Kup oryginalne SDM i nie dziaduj.
Wsparcie dla licznika energii z serii SDM72 SDM120 SDM220 SDM230 SDM630 DDM18SD
-
-
@Robert Błaszczak, dzięki za odpowiedź.
Modbus to uniwersalny protokół, wydaje mi się, że wystarczy zmienić adresy. Po podłączeniu poprawnie widzi V A i W, niestety pozostałe nie.
W bibliotece którą przytoczyłeś w pliku SDM.h jest nawet miejsce na dodanie kolejnych urządzeń i jeżeli krycha88 doda to do GG to dopiszę to do tej biblioteki
itd
@Karol503, nie chcę być niegrzeczny, dlatego napiszę tylko, że Twoja odpowiedź nie wniosła nic do tematu.
Za cenę SDM mogę sobie kupić dwa TAC, wyglądają lepiej niż SDM i wygląda, ze mają więcej funkcji.
Nie wiesz do czego to ma być użyte a się wypowiadasz. Gniazdko Gosund też nie ma MID a ludzie używają. Gosunda ciężko do rozdzielni włożyć no i 20A max.
Parametry urządzenia w załączeniu. Odniesienie do innych norm niż MID
Ludzie korzystający z Supli używają urządzeń które nie spełniają wielu norm i nie powinny być dopuszczone do obrotu w eurokołchozie.
Modbus to uniwersalny protokół, wydaje mi się, że wystarczy zmienić adresy. Po podłączeniu poprawnie widzi V A i W, niestety pozostałe nie.
W bibliotece którą przytoczyłeś w pliku SDM.h jest nawet miejsce na dodanie kolejnych urządzeń i jeżeli krycha88 doda to do GG to dopiszę to do tej biblioteki
Code: Select all
//---------------------------------------------------------------------------------------------------------
// REGISTERS LIST FOR TAC DEVICE |
//---------------------------------------------------------------------------------------------------------
// REGISTER NAME REGISTER ADDRESS UNIT | DEVNAME |
//#define DEVNAME_VOLTAGE 0x0000 // V | 1 |
//#define DEVNAME_CURRENT 0x0002 // A | 1 |
//#define DEVNAME_POWER 0x0004 // W | 1 |
#define TAC_Voltage 0x0000
#define TAC_Current 0x0006
Active power. 4 Float W 00 0C
Reactive power. 4 Float var 00 12
Apparent power. 4 Float VA 00 18
Power factor (1). 4 Float None 00 1E
Phase angle. 4 Float Degrees 00 24
Frequency of supply voltages. 4 Float Hz 00 30
Nature of load (Resistive=1, inductive=2, capacitive
=3, Non Load=4) 4 Float None 00 4E
Active power demand (2). 4 Float W 00 8C
Reactive power demand (2). 4 Float var 00 8E
Apparent power demand. 4 Float VA 00 90
Current demand. 4 Float A 00 92
Import active power demand 4 Float W 00 9A
Export active power demand 4 Float W 00 9C
Maximum active power demand (2). 4 Float W 00 A2
Maximum reactive power demand (2). 4 Float var 00 A4
Maximum apparent power demand. 4 Float VA 00 A6
Maximum current demand. 4 Float A 00 A8
Maximum import active power demand 4 Float W 00 B0
Maximum export active power demand 4 Float W 00 B2
Total import active energy. 4 Float kWh 05 00
Total export active energy. 4 Float kWh 05 02
Total active Energy. 4 Float kWh 05 04
Total import reactive energy. 4 Float kvarh 05 08
Total export reactive energy. 4 Float kvarh 05 0A
Total reactive Energy. 4 Float kvarh 05 0C
Total active energy of rate 1 4 Float kWh 05 38
Total active energy of rate 2 4 Float kWh 05 3A
Total active energy of rate 3 4 Float kWh 05 3C
Total active energy of rate 4 4 Float kWh 05 3E
Import active energy of rate 1 4 Float kWh 05 40
Import active energy of rate 2 4 Float kWh 05 42
Import active energy of rate 3 4 Float kWh 05 44
Import active energy of rate 4 4 Float kWh 05 46
Export active energy of rate 1 4 Float kWh 05 48
Export active energy of rate 2 4 Float kWh 05 4A
Export active energy of rate 3 4 Float kWh 05 4C
@Karol503, nie chcę być niegrzeczny, dlatego napiszę tylko, że Twoja odpowiedź nie wniosła nic do tematu.
Za cenę SDM mogę sobie kupić dwa TAC, wyglądają lepiej niż SDM i wygląda, ze mają więcej funkcji.
Nie wiesz do czego to ma być użyte a się wypowiadasz. Gniazdko Gosund też nie ma MID a ludzie używają. Gosunda ciężko do rozdzielni włożyć no i 20A max.
Parametry urządzenia w załączeniu. Odniesienie do innych norm niż MID
Ludzie korzystający z Supli używają urządzeń które nie spełniają wielu norm i nie powinny być dopuszczone do obrotu w eurokołchozie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Hej poprawki dzialaja.
Ale znalazlem kolejny blad
Moc czynna oraz pozorna na fazie w aplikacji nie pokazuje wiecej niz 21474,83647 W
w zalaczniku przesylam screeny z 2 roznych faz i przy innych pradach
Pozdr
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Wygląda na maksymalną wartość, jaka mieści się w int32
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
-
to moze long longklew wrote: ↑Fri Sep 08, 2023 11:52 amWygląda na maksymalną wartość, jaka mieści się w int32
Hmmm
to w Zamel MEW-01 na przekladnikach 200A i 400A ten sam blad jest ?
-
Kiedyś był podobny, ale było to poprawiane.
W supla-device nie jest to jeszcze zaimplementowane, więc o ile sam odczyt z SDM jest poprawny, to będzie tam problem. Zanotuję to do poprawy, ale nie wiem kiedy tym będę mógł się zająć. Nie wiem też czy nie ma problemu z tą wartością w innych miejscach (GG, biblioteka do odczytu z licznika itp).
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
-
OK dzieki, bede sie przypominalklew wrote: ↑Fri Sep 08, 2023 12:53 pmKiedyś był podobny, ale było to poprawiane.
W supla-device nie jest to jeszcze zaimplementowane, więc o ile sam odczyt z SDM jest poprawny, to będzie tam problem. Zanotuję to do poprawy, ale nie wiem kiedy tym będę mógł się zająć. Nie wiem też czy nie ma problemu z tą wartością w innych miejscach (GG, biblioteka do odczytu z licznika itp).
-
Widzę, że chyba ciężko będzie.
To może chociaż podpowiedź gdzie szukać tych rejestrów w supla-device?
To może chociaż podpowiedź gdzie szukać tych rejestrów w supla-device?
-
W GG jest float, więc będzie trzeba to kiedyś poprawić.klew wrote: ↑Fri Sep 08, 2023 12:53 pmKiedyś był podobny, ale było to poprawiane.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
O to chodzi ?krycha88 wrote: ↑Fri Sep 08, 2023 4:01 pmW GG jest float, więc będzie trzeba to kiedyś poprawić.klew wrote: ↑Fri Sep 08, 2023 12:53 pmKiedyś był podobny, ale było to poprawiane.
// power in 0.00001 W
void setPowerActive(int phase, _supla_int_t power);
// power 1 == 0.00001 W
_supla_int_t getPowerActive(int phase);
zmiana na int64 nie zadziala ?