Z J wrote: Tue Sep 05, 2023 6:23 pm
Cześć,
nie wiem czy zakładać nowy wątek
Nabyłem w drodze kupna licznik tańszy, mianowicie Taiye Electric TAC1100 i TAC1101 (jedno i czterotaryfowy).
Niestety ma on troszkę inny protokół.
@krycha88 czy byłbyś tak łaskaw i dodał go do GG?
W załączeniu protokół
Pozdrawiam
Kiedyś był podobny, ale było to poprawiane.
W supla-device nie jest to jeszcze zaimplementowane, więc o ile sam odczyt z SDM jest poprawny, to będzie tam problem. Zanotuję to do poprawy, ale nie wiem kiedy tym będę mógł się zająć. Nie wiem też czy nie ma problemu z tą wartością w innych miejscach (GG, biblioteka do odczytu z licznika itp).
W GG jest float, więc będzie trzeba to kiedyś poprawić.
O to chodzi ?
// power in 0.00001 W
void setPowerActive(int phase, _supla_int_t power);
// power 1 == 0.00001 W
_supla_int_t getPowerActive(int phase);
zmiana na int64 nie zadziala ?
Panowie tak delikatnie sie przypominam, zeby temat nie zniknal
Z J wrote: Tue Sep 05, 2023 6:23 pm
Cześć,
nie wiem czy zakładać nowy wątek
Nabyłem w drodze kupna licznik tańszy, mianowicie Taiye Electric TAC1100 i TAC1101 (jedno i czterotaryfowy).
Niestety ma on troszkę inny protokół.
@krycha88 czy byłbyś tak łaskaw i dodał go do GG?
W załączeniu protokół
Pozdrawiam
Witam odświeżam temat.
Takie coś jak na zdjęciu ostatnio zrobiłem do odczytu 6 liczników. Może ktoś będzie szukał inspiracji u siebie. Całość wyszła dość zgrabnie, z przyczyn wiadomych nie da się zrobić odczytu kilku liczników po RS485 jednym układem ESP8266. Mikro przekaźniki będą wykorzystane do "Warunkowania" dostępnego w GG Supla.
Kwestię firmware z GG Supla opiszę w następnym poście.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Karol503 wrote: Sat Nov 18, 2023 9:27 pm
Witam odświeżam temat.
Takie coś jak na zdjęciu ostatnio zrobiłem do odczytu 6 liczników. Może ktoś będzie szukał inspiracji u siebie. Całość wyszła dość zgrabnie, z przyczyn wiadomych nie da się zrobić odczytu kilku liczników po RS485 jednym układem ESP8266. Mikro przekaźniki będą wykorzystane do "Warunkowania" dostępnego w GG Supla.
Zestaw do odczytu 6 liczników zrobiłem na początku listopada a z właściwym firmware GG Supla walczę już 2 tygodnie.
Jeden pierwszy Wemos był zrobiony ze 3 miesiące temu jest w wersji GG 7.3.8 gdy jeszcze występował błąd z przecinkiem przy odczycie mocy biernej. Ale wszystko resztę chodziło tam bardzo dobrze. Jak to robiłem 3 m-ce temu to nawet nie było restartów i zrywania połączenia. Teraz niestety zrywania połączenia są ciągle co kilka minut.
Do pięciu następnych wemosów wstępnie wgrałem soft z przed 2 tygodni GG 7.5.23 i są jakieś anomalie które nie występują w starszym sofcie będącym w tym pierwszym wemosie. Teraz dostępna jest wersja GG 7.6.12 i też są takie dziwne odczyty które według mnie są nie realne bo nie mam jednakowego obciążenia w stosunku do czasu pomiaru.
Działają w domu klimatyzatory inwerterowe które modulują mocą inaczej na każdej fazie w stosunku do czasu i to się cały czas zmienia.
Zdjęcia załączam pod spodem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Przy wgraniu firmware GG 7.3.8 na wszystkich wemosach odczyty wyglądają poprawnie czyli każdy odstęp 10 minut na wykresie wygląda inaczej i proporcjonalnie do poboru mocy.
Mam prośbę czy mógłby ktoś mi udostępnić firmware 7.3.8 do SDM -230 czyli 1 faza, ewentualnie ciut nowszy może być jeszcze z tym błędem dotyczącym miejsca przecinka przy odczycie mocy biernej.
Karol503 wrote: Sat Nov 18, 2023 9:27 pm
Witam odświeżam temat.
Dlaczego się nie da?
Kilka stron wcześniej poruszałem ten temat i dostałem odpowiedź że się nie da ewentualnie można by spróbować na ESP32 które jest mocniejsze. Supla obsługuje adres 001.