Wsparcie dla licznika energii z serii SDM72 SDM120 SDM220 SDM230 SDM630 DDM18SD

Z J
Posts: 123
Joined: Wed Feb 23, 2022 8:25 am

Post

Z J wrote: Tue Sep 05, 2023 6:23 pm Cześć,
nie wiem czy zakładać nowy wątek :)
Nabyłem w drodze kupna licznik tańszy, mianowicie Taiye Electric TAC1100 i TAC1101 (jedno i czterotaryfowy).
Niestety ma on troszkę inny protokół.
@krycha88 czy byłbyś tak łaskaw i dodał go do GG?
W załączeniu protokół
Pozdrawiam
Udało się uruchomić :)
andras
Posts: 467
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Post

Czy TAC1101 wszystko poprawnie wskazuje ?
bacman
Posts: 32
Joined: Wed Jan 11, 2023 7:44 am

Post

bacman wrote: Sat Sep 09, 2023 10:34 pm
krycha88 wrote: Fri Sep 08, 2023 4:01 pm
klew wrote: Fri Sep 08, 2023 12:53 pm

Kiedyś był podobny, ale było to poprawiane.
W supla-device nie jest to jeszcze zaimplementowane, więc o ile sam odczyt z SDM jest poprawny, to będzie tam problem. Zanotuję to do poprawy, ale nie wiem kiedy tym będę mógł się zająć. Nie wiem też czy nie ma problemu z tą wartością w innych miejscach (GG, biblioteka do odczytu z licznika itp).
W GG jest float, więc będzie trzeba to kiedyś poprawić.
O to chodzi ?

// power in 0.00001 W
void setPowerActive(int phase, _supla_int_t power);
// power 1 == 0.00001 W
_supla_int_t getPowerActive(int phase);

zmiana na int64 nie zadziala ?
Panowie tak delikatnie sie przypominam, zeby temat nie zniknal

Pozdr
Slawekf
Posts: 8
Joined: Sat Aug 06, 2022 6:17 am

Post

Czy gui wspiera również licznik ORNO OR-WE-516 czy tylko liczniki SDM ?
Z J
Posts: 123
Joined: Wed Feb 23, 2022 8:25 am

Post

Slawekf wrote: Fri Oct 20, 2023 10:04 pm Czy gui wspiera również licznik ORNO OR-WE-516 czy tylko liczniki SDM ?
Z tego co "rzuciłem okiem" to raczej nie.
Ale jeśli masz trochę samozaparcia, coś da się zrobić.
Z J wrote: Sun Sep 10, 2023 5:57 am
Z J wrote: Tue Sep 05, 2023 6:23 pm Cześć,
nie wiem czy zakładać nowy wątek :)
Nabyłem w drodze kupna licznik tańszy, mianowicie Taiye Electric TAC1100 i TAC1101 (jedno i czterotaryfowy).
Niestety ma on troszkę inny protokół.
@krycha88 czy byłbyś tak łaskaw i dodał go do GG?
W załączeniu protokół
Pozdrawiam
Udało się uruchomić :)
Karol503
Posts: 28
Joined: Sat Dec 31, 2022 7:17 pm

Post

Witam odświeżam temat.
Takie coś jak na zdjęciu ostatnio zrobiłem do odczytu 6 liczników. Może ktoś będzie szukał inspiracji u siebie. Całość wyszła dość zgrabnie, z przyczyn wiadomych nie da się zrobić odczytu kilku liczników po RS485 jednym układem ESP8266. Mikro przekaźniki będą wykorzystane do "Warunkowania" dostępnego w GG Supla.
Kwestię firmware z GG Supla opiszę w następnym poście.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Z J
Posts: 123
Joined: Wed Feb 23, 2022 8:25 am

Post

Karol503 wrote: Sat Nov 18, 2023 9:27 pm Witam odświeżam temat.
Takie coś jak na zdjęciu ostatnio zrobiłem do odczytu 6 liczników. Może ktoś będzie szukał inspiracji u siebie. Całość wyszła dość zgrabnie, z przyczyn wiadomych nie da się zrobić odczytu kilku liczników po RS485 jednym układem ESP8266. Mikro przekaźniki będą wykorzystane do "Warunkowania" dostępnego w GG Supla.
Kwestię firmware z GG Supla opiszę w następnym poście.
Dlaczego się nie da?
Karol503
Posts: 28
Joined: Sat Dec 31, 2022 7:17 pm

Post

Zestaw do odczytu 6 liczników zrobiłem na początku listopada a z właściwym firmware GG Supla walczę już 2 tygodnie.
Jeden pierwszy Wemos był zrobiony ze 3 miesiące temu jest w wersji GG 7.3.8 gdy jeszcze występował błąd z przecinkiem przy odczycie mocy biernej. Ale wszystko resztę chodziło tam bardzo dobrze. Jak to robiłem 3 m-ce temu to nawet nie było restartów i zrywania połączenia. Teraz niestety zrywania połączenia są ciągle co kilka minut.
Do pięciu następnych wemosów wstępnie wgrałem soft z przed 2 tygodni GG 7.5.23 i są jakieś anomalie które nie występują w starszym sofcie będącym w tym pierwszym wemosie. Teraz dostępna jest wersja GG 7.6.12 i też są takie dziwne odczyty które według mnie są nie realne bo nie mam jednakowego obciążenia w stosunku do czasu pomiaru.
Działają w domu klimatyzatory inwerterowe które modulują mocą inaczej na każdej fazie w stosunku do czasu i to się cały czas zmienia.
Zdjęcia załączam pod spodem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Karol503
Posts: 28
Joined: Sat Dec 31, 2022 7:17 pm

Post

Przy wgraniu firmware GG 7.3.8 na wszystkich wemosach odczyty wyglądają poprawnie czyli każdy odstęp 10 minut na wykresie wygląda inaczej i proporcjonalnie do poboru mocy.

Mam prośbę czy mógłby ktoś mi udostępnić firmware 7.3.8 do SDM -230 czyli 1 faza, ewentualnie ciut nowszy może być jeszcze z tym błędem dotyczącym miejsca przecinka przy odczycie mocy biernej.
Karol503
Posts: 28
Joined: Sat Dec 31, 2022 7:17 pm

Post

Z J wrote: Sat Nov 18, 2023 9:37 pm
Karol503 wrote: Sat Nov 18, 2023 9:27 pm Witam odświeżam temat.
Takie coś jak na zdjęciu ostatnio zrobiłem do odczytu 6 liczników. Może ktoś będzie szukał inspiracji u siebie. Całość wyszła dość zgrabnie, z przyczyn wiadomych nie da się zrobić odczytu kilku liczników po RS485 jednym układem ESP8266. Mikro przekaźniki będą wykorzystane do "Warunkowania" dostępnego w GG Supla.
Kwestię firmware z GG Supla opiszę w następnym poście.
Dlaczego się nie da?
Kilka stron wcześniej poruszałem ten temat i dostałem odpowiedź że się nie da ewentualnie można by spróbować na ESP32 które jest mocniejsze. Supla obsługuje adres 001.

Return to “GUI Generic”