Sonoff Basic R2 v1.0 Brak Sieci

User avatar
veeroos
Posts: 388
Joined: Sun Mar 20, 2022 9:30 am
Location: Głogów

Post

Dobra , bo trochę mnie to męczyło, wygląda na to, że coś jest z ustawieniami webserwera, jeśli go pominę i ręcznie wpiszę poprzez firmware do urządzenia dane logowania do sieci wifi oraz do serwera Supli to urządzenie łączy się poprawnie. Czyli coś jest nie tak z webserwerem, bo zarówno wygenerowany firmware w GUI Generic oraz stworzony w Arduino z wykorzystaniem biblioteki webserwera nie łączy się z wszystkimi routerami.
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005
User avatar
veeroos
Posts: 388
Joined: Sun Mar 20, 2022 9:30 am
Location: Głogów

Post

Duch__ wrote: Tue Nov 29, 2022 1:26 pmRouter TENDA?
U mnie router ZTE, w zeszłym tygodniu łączyłem się z routerem Huawei.
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005
User avatar
Duch__
Posts: 1796
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Post

A ile kolega ma już urządzeń w sieci LAN? Wszystkich, WIFI, telewizory, laptopy, moduły Supla i wszystkie inne urządzenia które łączą się z internetem?
Image
User avatar
veeroos
Posts: 388
Joined: Sun Mar 20, 2022 9:30 am
Location: Głogów

Post

Duch__ wrote: Tue Nov 29, 2022 1:46 pm A ile kolega ma już urządzeń w sieci LAN? Wszystkich, WIFI, telewizory, laptopy, moduły Supla i wszystkie inne urządzenia które łączą się z internetem?
3 laptopy i 2 telefony. Wcześniej na lokalizacji z routerem Huawei było 6 laptopów i 5 telefonów. Tyle że najciekawsze jest to co wcześniej napisałem, że konfigurując na sztywno połączenie z Wi-Fi i Suplą, to moduły łączą się poprawnie z siecią oraz z serwerem Supla.
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005
Krokodyl
Posts: 15
Joined: Mon May 06, 2019 9:58 am

Post

krycha88 wrote: Tue Nov 29, 2022 11:23 am
Krokodyl wrote: Tue Nov 29, 2022 11:09 am Wgrywałem wiele razy, testowałem również na zasilaniu sieciowym. Nic to nie dawało. Znalazłem w sieci GUI 1.0.1, wgrałem i urządzenie działa tak jak powinno.
Przez te 60s moduł działa poprawnie w trybie konfiguracyjnym?
Po wgraniu GUI 1.0.1 moduł działa poprawnie, można go skonfigurować i normalnie łączy się z wifi.
Krokodyl
Posts: 15
Joined: Mon May 06, 2019 9:58 am

Post

Duch__ wrote: Tue Nov 29, 2022 1:26 pmRouter TENDA?
U mnie router Tilgin. Sposób na hotspot przez telefon u mnie nie działa.
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Krokodyl wrote: Tue Nov 29, 2022 2:57 pm
krycha88 wrote: Tue Nov 29, 2022 11:23 am
Krokodyl wrote: Tue Nov 29, 2022 11:09 am Wgrywałem wiele razy, testowałem również na zasilaniu sieciowym. Nic to nie dawało. Znalazłem w sieci GUI 1.0.1, wgrałem i urządzenie działa tak jak powinno.
Przez te 60s moduł działa poprawnie w trybie konfiguracyjnym?
Po wgraniu GUI 1.0.1 moduł działa poprawnie, można go skonfigurować i normalnie łączy się z wifi.
Fajnie, że na 1.0.1 działa poprawnie ale nie o to pytałem. Ale wrzuciłem poprawkę - przetestuj nową wersję 5.2.7.
https://gui-generic-builder.supla.io/
User avatar
veeroos
Posts: 388
Joined: Sun Mar 20, 2022 9:30 am
Location: Głogów

Post

Hej jestem teraz w domu, tutaj mam ZTE MF286 ale z T-Mobile. Model Routera taki sam jak z Plusa, a na tym mi wszystko chodzi 🤔. W pracy na tym z Plusa na każdym urządzeniu mam takie same logi jak kolega 🤔. Sprawdzę jutro w pracy poprawkę i dam znać czy będzie chodziło.
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

veeroos wrote: Tue Nov 29, 2022 3:16 pm Hej jestem teraz w domu, tutaj mam ZTE MF286 ale z T-Mobile. Model Routera taki sam jak z Plusa, a na tym mi wszystko chodzi 🤔. W pracy na tym z Plusa na każdym urządzeniu mam takie same logi jak kolega 🤔. Sprawdzę jutro w pracy poprawkę i dam znać czy będzie chodziło.
nie mieszajmy tych twoich spraw. Zupełnie o co innego chodzi.
https://gui-generic-builder.supla.io/
User avatar
veeroos
Posts: 388
Joined: Sun Mar 20, 2022 9:30 am
Location: Głogów

Post

krycha88 wrote: Tue Nov 29, 2022 3:24 pm
veeroos wrote: Tue Nov 29, 2022 3:16 pm Hej jestem teraz w domu, tutaj mam ZTE MF286 ale z T-Mobile. Model Routera taki sam jak z Plusa, a na tym mi wszystko chodzi 🤔. W pracy na tym z Plusa na każdym urządzeniu mam takie same logi jak kolega 🤔. Sprawdzę jutro w pracy poprawkę i dam znać czy będzie chodziło.
nie mieszajmy tych twoich spraw. Zupełnie o co innego chodzi.
Tyle że ja z sonoffem miałem właśnie problem właśnie z modelami Basic oraz Mini, oba dawały takie same objawy jak u autora postu, oba miały wgrany firmware z GUI Generic, tak jak autor postu. Może to mieszanie 2 spraw, ale objaw miałem taki sam. Później sprawdziłem moduły esp32 i esp8266 i tak samo miałem. Dlatego pomyślałem że jest może problem z jakimś protokołem komunikacyjnym. Ale dobra będę obserwował dalej temat.
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005

Return to “Sonoff Basic”