Błędne odczyty pobranej energii

Sk_uter

Chyba coś jest dalej nie tak.

Teraz fotowoltika daje mi ok 8 kw, a Supla pokazuje - 2 kw
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

6kw idzie na autokonsumpcję
klew

Moc pozorna jest na poziome 8 kVA, więc obstawiam, że masz nadal pomieszną kolejnść faz na złączach V1, V2, V3, względem przekładników I1, I2, I3
Sk_uter

Gdzie to widzisz?

Masz na myśli, że 8kw generuje, 2 odkłada się na magazyn, a 6 wykorzystuje w czasie rzeczywistym?

Przeglądałeś poprzedni post czy teraz wygląda na prawidłowe podłączenie?

PS, a tutaj nie idzie zobaczy ile w pełni produkuje fotowoltika?
klew

MEW nie mierzy ile produkuje fotowoltaika (chyba, że podłączysz ją zaraz przy falowniku), tylko mierzy ile energii oddajesz/pobierasz do/z sieci. Także gdybyś w domu pobierał 6 kW, a produkował 8 kW, to widziałbyś na MEW podłączonej na zasilaniu domu, że oddajesz do sieci 2 kW (moc czynna: -2 kW).

Natomiast u Ciebie jest moc pozorna i bieran bardzo duża, która prawie pokrywa się z tym co produkujesz. Także ja obstawiam, że na autokonsumpcję idzie około 1000 W, a reszta to błąd pomiaru spowodowany błędnym podłączeniem MEWki.
Sk_uter

A czym jest moc pozorna i bierna?

Czyli tej oddawanej całej przez pv 8 kw nigdzie nie wykaże

Mam akurat inwerter obok modułu Supli to wtedy musiałbym a czegoś zrezygnować, aby zobaczyć produkcję pv w Supli?
klew

Sk_uter wrote: Tue Jun 04, 2024 10:32 am A czym jest moc pozorna i bierna?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Moc_bierna
https://pl.wikipedia.org/wiki/Moc_pozorna

Sk_uter wrote: Tue Jun 04, 2024 10:32 am Czyli tej oddawanej całej przez pv 8 kw nigdzie nie wykaże

Mam akurat inwerter obok modułu Supli to wtedy musiałbym a czegoś zrezygnować, aby zobaczyć produkcję pv w Supli?
Zerknij na kilka pierwszych postów w tym temacie: viewtopic.php?t=10344

Odnośnie wskazać produkcji PV w Supli, to są integracje pozwalające na odczyt danych z falownika. Można też dołożyć drugą MEW-kę tylko po to, aby to odczytywała

Return to “ZAMEL MEW-01”