THW-01 i dodatkowe termometry DS18B20

jaku2k
Posts: 842
Joined: Sun May 24, 2020 8:40 pm

Post

Nareszcie udało mi się zrobić ten poradnik. Przepraszam za opóźnienie.
https://youtu.be/a0715nCVcbo
Pozdrawiam
Jakub
User avatar
pzygmunt
Posts: 18491
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Brawo. Bardzo fajny materiał.
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

jaku2k wrote: Wed Mar 29, 2023 5:05 pm Nareszcie udało mi się zrobić ten poradnik. Przepraszam za opóźnienie.
https://youtu.be/a0715nCVcbo
Świetnie nagrane i zmontowane - profeska :)

Jedna drobna uwaga:
https://youtu.be/a0715nCVcbo?t=257
Tutaj nie zaznaczamy termometrów, jako włączone. Kanały termometrów są zawsze dostępne (jak urządznenie się zaloguje do Clouda, to będzie je widać). Te przełączniki, które zaznaczyłeś, służą do resetowania przypisanego DS-a do kanału. Np. gdyby DS Ci sie zepsuł i chciałbyś wymienić, to trzeba skasować zapamiętany adres DS-a. Urządzenie po wykryciu nowego DS-a, wstawi go do pierwszego wolnego kanału.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
jaku2k
Posts: 842
Joined: Sun May 24, 2020 8:40 pm

Post

Dziękuję :)
klew wrote: Wed Mar 29, 2023 8:21 pm Jedna drobna uwaga:
https://youtu.be/a0715nCVcbo?t=257
Tutaj nie zaznaczamy termometrów, jako włączone. Kanały termometrów są zawsze dostępne (jak urządznenie się zaloguje do Clouda, to będzie je widać). Te przełączniki, które zaznaczyłeś, służą do resetowania przypisanego DS-a do kanału. Np. gdyby DS Ci sie zepsuł i chciałbyś wymienić, to trzeba skasować zapamiętany adres DS-a. Urządzenie po wykryciu nowego DS-a, wstawi go do pierwszego wolnego kanału.
Faktycznie, dziękuję za sprostowanie. Pochopnie założyłem, że przy pierwszym połączeniu trzeba aktywować połączenie (informacja o resecie jest faktycznie zamieszczona po lewej od przycisków).

W świetle podanego scenariusza wymiany DS-a uproszczenie polegające na nazwaniu resetu włączaniem nie jest chyba aż tak rażące - z wypowiedzi wynika, że trzeba zaznaczyć przycisk przed połączeniem DS-a...
Pozdrawiam
Jakub
User avatar
lesny8
Posts: 2841
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

👏 profeska 👍
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1825
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

Fajny tutorial. Kawał dobrej roboty. Znalazłem mały błąd.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1825
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

jaku2k wrote: Wed Mar 29, 2023 5:05 pm Nareszcie udało mi się zrobić ten poradnik. Przepraszam za opóźnienie.
https://youtu.be/a0715nCVcbo
:D Jak już wspominałem, poradnik super. Poświęciłeś dużo czasu. Mega to doceniamy i chcemy przekazać Ci urządzenie Naszej produkcji z rodziny SUPLA. Wybierz sobie co chciałbyś otrzymać, a My to wyślemy. Prześlij mi informację wraz z danymi teleadresowymi na PW. :D
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
jaku2k
Posts: 842
Joined: Sun May 24, 2020 8:40 pm

Post

Miło mi, że materiał spotkał się z ciepłym przyjęciem. Dziękuję
Mirosław F. wrote: Thu Mar 30, 2023 4:32 am Znalazłem mały błąd.
Faktycznie, brakuje c. Do publikacji kolejnego filmu poprawię ten napis.
Pozdrawiam
Jakub
Vdk84
Posts: 1
Joined: Fri Oct 20, 2023 2:46 pm

Post

Witam,

Na wstępie chciałbym pochwalić tutorial, z ktorego oczywiście korzystałem. Jednak w moim przypadku pojawił sie problem.


EDIT!
Rezystor 4.7K wpięty pomiędzy "data" a zasilanie naprawił wszystko. Wszystkie 4 czujniki działają i poprawiły się wartości temperatur.



Podłączyłem pod THW-01 4x czujnik DS18B20 kablem 3 x 0,75 (akurat taki miałem do dyspozycji i postanowilem zaryzykować z tym przekrojem).
W momencie, kiedy mam podpięte 3 czujniki, widzę wartości z czujników w aplikacji. W chwili podpięcia czwartego czujnika, wartości znikają. Nie ma znaczenia, który czujnik odłączę.
Na najdalszym czujniku(D) napięcie 3,26V (przewód "data" również 3,26V) mierzone przy 4 podpietych DS.
Odległości czujnikow od THW-01:
A. 6m
B. 8m
C. 10 m
D. 13m

W załączeniu przesyłam prowizoryczny rysunek w celu poglądowym. Połączenia za pomocą WAGO.

Dodam, że nie jestem zaawansowaną osobą z dziedziny elektroniki :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
luki1260
Posts: 9
Joined: Tue Oct 24, 2023 6:34 am

Post

Dlaczego po dodaniu zewnętrznego czujnika aplikacja supla pokazuje go jako niepodłączonego, mimo że odczyt temperatury jest ciągły/ aktualny?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “ZAMEL THW-01”