THW-01 i dodatkowe termometry DS18B20

YoMan

luki1260 wrote: Thu Nov 02, 2023 5:30 am Dlaczego po dodaniu zewnętrznego czujnika aplikacja supla pokazuje go jako niepodłączonego, mimo że odczyt temperatury jest ciągły/ aktualny?
Dlaczego niepodłączony? Jest na zielono. Gdyby był odłączony to kropka byłaby czerwona.
Jeżeli chodzi ci o to że jest pusta w środku to oznacza że ten kanał nie ma innej funkcji (np. On/off)
YoMan

A nie chodzi o to że jie pokazuje ip bo jest uśpiony.
https://pietras-81.aqi.eco/
luki1260

YoMan wrote: Thu Nov 02, 2023 6:12 am
luki1260 wrote: Thu Nov 02, 2023 5:30 am Dlaczego po dodaniu zewnętrznego czujnika aplikacja supla pokazuje go jako niepodłączonego, mimo że odczyt temperatury jest ciągły/ aktualny?
Dlaczego niepodłączony? Jest na zielono. Gdyby był odłączony to kropka byłaby czerwona.
Jeżeli chodzi ci o to że jest pusta w środku to oznacza że ten kanał nie ma innej funkcji (np. On/off)

Ok, czyli tak ma być. Myślałem że "wypełniona zielona kropka " ma być zawsze, jak urządzenie jest podłączone poprawnie.
klew

luki1260 wrote: Thu Nov 02, 2023 8:22 am Ok, czyli tak ma być. Myślałem że "wypełniona zielona kropka " ma być zawsze, jak urządzenie jest podłączone poprawnie.
Z tymi kropkami nadal jest mały bałagan.
Ogólnie:
Zielone puste i pełne -> ok
Czerwone -> nie ok ;)
Supla: bo GPIO to dopiero początek.
YoMan

klew wrote: Thu Nov 02, 2023 9:33 am
luki1260 wrote: Thu Nov 02, 2023 8:22 am Ok, czyli tak ma być. Myślałem że "wypełniona zielona kropka " ma być zawsze, jak urządzenie jest podłączone poprawnie.
Z tymi kropkami nadal jest mały bałagan.
Ogólnie:
Zielone puste i pełne -> ok
Czerwone -> nie ok ;)
Ciężko ukryć, że daje się zauważyć brak spójnej myśli przewodniej :lol:
YoMan

Co Wy tam wiecie :P Ja to dopiero jestem w czarnej d...., bo dla mnie na ekranie te czerwone i zielone kropki praktycznie się nie różnią :D
klew

tomkowski wrote: Thu Nov 02, 2023 10:37 am Co Wy tam wiecie :P Ja to dopiero jestem w czarnej d...., bo dla mnie na ekranie te czerwone i zielone kropki praktycznie się nie różnią :D
Te kropki w Supli to pikuś w porównaniu do świateł drogowych :P.
stratus84

Mam do Was pytanie, po poprawnym podłączeniu czterech czujników zewnętrznych, konfiguracji, zweryfikowaniu który to który oraz ich ponumerowaniu czy też opisaniu co stanie się gdy wyłączę THW-01 z prądu, odepnę kabelki czujników od przylutowanych kabli do płytki a później znów podepnę? Moje ustawienia względem wcześniej opisanych fizycznie czujników się nie zmienią? Mam zamiar umieścić je w rurach rekuperatora (czerpnia, wyrzutnia, nawiew, wywiew), wcześniej poustawiać na sucho a później przenieść na ich właściwe miejsce pracy.
klew

stratus84 wrote: Thu Dec 21, 2023 9:53 pm Mam do Was pytanie, po poprawnym podłączeniu czterech czujników zewnętrznych, konfiguracji, zweryfikowaniu który to który oraz ich ponumerowaniu czy też opisaniu co stanie się gdy wyłączę THW-01 z prądu, odepnę kabelki czujników od przylutowanych kabli do płytki a później znów podepnę? Moje ustawienia względem wcześniej opisanych fizycznie czujników się nie zmienią? Mam zamiar umieścić je w rurach rekuperatora (czerpnia, wyrzutnia, nawiew, wywiew), wcześniej poustawiać na sucho a później przenieść na ich właściwe miejsce pracy.
Każdy DS ma swój identyfikator, który jest zapisywany i przyporządkowany do konkretnego kanału. Także możesz odłaczyć, odpiąć i podłączyć ponownie - pozostaną na swoim miejscu.

Natomiast jeśli chciałbyś któryś wymienić na inny, to trzeba w trybie konfiguracyjnym na stronie http://192.168.4.1 wybrać "resetowanie adresu" - wtedy urządzenie kasuje przypisany identyfikator i gdy wykryje nowego DS-a, to go zapisze w to miejsce.
stratus84

klew wrote: Fri Dec 22, 2023 9:15 am Każdy DS ma swój identyfikator, który jest zapisywany i przyporządkowany do konkretnego kanału. Także możesz odłaczyć, odpiąć i podłączyć ponownie - pozostaną na swoim miejscu.

Natomiast jeśli chciałbyś któryś wymienić na inny, to trzeba w trybie konfiguracyjnym na stronie http://192.168.4.1 wybrać "resetowanie adresu" - wtedy urządzenie kasuje przypisany identyfikator i gdy wykryje nowego DS-a, to go zapisze w to miejsce.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)

Return to “ZAMEL THW-01”