Licznik wody odczyt wartości za pomocą ESP ?

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
nebraska
Posts: 96
Joined: Thu Dec 08, 2022 3:00 pm

Post

Dziękuję Robercie za odp, to mnie przekonałeś odpuszczam temat
Ja też nie widzę takiego sensu.
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

U mnie jest inna nakładka na licznik (chyba Izar) i dane są aktualizowane chyba co 8 sekund ;)

Osobiście obstawiam, że ta aktualizacja danych raz na dobę, to ustawienie licznika (pewnie wodociągi chciały mieć zawsze odczyt np. na koniec dnia, więc jak jadą o 13 to chcą mieć odczyt z godziny 00:00, a nie z 13:00). Dzięki temu mogą mieć pomiar zrobiony u wszystkich o tej samej godzinie.
Także to, że u Roberta ten odczyt tak wygląda, nie znaczy, że u nebraska będzie tak samo.

Dongle do DVB-T to nie jest groszowa sprawa, ale ma też dużo możliwości. Także nawet edukacyjnie fajnie jest się tym pobawić :)
Jeśli natomiast nie chcesz wydawać pieniędzy, to możesz:
1. Zadzwonić do działu technicznego lokalnych wodociągów i zapytać wprost
2. Poszukać w sieci osób z Twojej okolicy, które integrowały odczyt licznika (np na różnych grupach dyskusyjnych dotycznących Home Assistant)
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Tak naprawdę musiałbyś sprawdzić, jak Twoje wodomierze wysyłają dane. Z tego co wiem, zależy to od wspólnoty/spółdzielni/firmy rozliczającej. U mnie firmą rozliczającą jest Ista i to (z tego co wiem) oni zażyczyli sobie taki interwał.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Robert Błaszczak wrote: Thu Jan 05, 2023 10:02 am Tak naprawdę musiałbyś sprawdzić, jak Twoje wodomierze wysyłają dane. Z tego co wiem, zależy to od wspólnoty/spółdzielni/firmy rozliczającej. U mnie firmą rozliczającą jest Ista i to (z tego co wiem) oni zażyczyli sobie taki interwał.
Czasem to ma sens.
W poprzednim mieszkaniu wspólnota miała duży licznik wody na "wejściu" oraz osobne liczniki w każdym mieszkaniu.
Każdy miał własny rachunek rozliczany z własnego licznika, a różnica między głównym licznikiem a sumą wszystkich podliczników była dodatkowo dokładana do czynszu. Był to temat nieustannych przepychanek ludzi z zarządem wspólnoty i wodociągami.
Główny licznik zawsze pokazywał większe zużycie niż suma wszystkich podliczników.
W takim scenariuszu, aby móc to wszystko policzyć, to najlpiej mieć odczyt ze wszystkich liczników w jednym momencie. Więc taki interwał dobowy ma sens przy tego typu rozliczeniach.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
nebraska
Posts: 96
Joined: Thu Dec 08, 2022 3:00 pm

Post

Czyli to nie jest wina licznika tylko kwestia indywidualna danej instytucji z jaką częstotliwością są odczytywane dane?
Dzwoniłem do lokalnych wodociągów, kierowniczka powiedziała mi, że odczytują dane z spółdzielni mieszkaniowej i one lecą do ich głównego licznika. Mówiła że spółdzielnia może odczytać dane w każdym momencie czyli jest jakaś szansa, ale żeby to zweryfikować muszę w poniedziałek iść do spółdzielni mieszkaniowej bo przez tel oni w ogóle nie wiedzą o co pytam :lol:
User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

nebraska wrote: Thu Jan 05, 2023 9:14 am Pytanie do QLQ w wątku o licznikach pisałeś poradnik. Czy coś tam się zmieniło, czy można robić według tego poradnika i powinno zadziałać?
Pytanie do Roberta mamy takie same licznik Techem Radio 4. Z tego co czytałem wartośc liczydła jest aktualizowana raz na dobę. Czyli nie będę widział na bieżąco zużycia? Czy techem coś odpowiedział w tej sprawie?
Jak u Was to wszystko działa do dziś stabilnie?
Pytam ponieważ trochę kasy trzeba wydać na malinę i dongla i czy warto zaczynać.
Nic się nie zmieniło. Jest jak było. Mam w razie co 2 takie tunery DVBT na USB kupione jeszcze za 35 zł , które leżą i kurz zbierają . Jak coś mogę odsprzedać.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

klew wrote: Thu Jan 05, 2023 9:55 am U mnie jest inna nakładka na licznik (chyba Izar) i dane są aktualizowane chyba co 8 sekund ;)

Osobiście obstawiam, że ta aktualizacja danych raz na dobę, to ustawienie licznika (pewnie wodociągi chciały mieć zawsze odczyt np. na koniec dnia, więc jak jadą o 13 to chcą mieć odczyt z godziny 00:00, a nie z 13:00). Dzięki temu mogą mieć pomiar zrobiony u wszystkich o tej samej godzinie.
Także to, że u Roberta ten odczyt tak wygląda, nie znaczy, że u nebraska będzie tak samo.

Dongle do DVB-T to nie jest groszowa sprawa, ale ma też dużo możliwości. Także nawet edukacyjnie fajnie jest się tym pobawić :)
Jeśli natomiast nie chcesz wydawać pieniędzy, to możesz:
1. Zadzwonić do działu technicznego lokalnych wodociągów i zapytać wprost
2. Poszukać w sieci osób z Twojej okolicy, które integrowały odczyt licznika (np na różnych grupach dyskusyjnych dotycznących Home Assistant)
NIE JADĄ - podobnie jak z odczytem podzielników ciepła Np u mnie (wymieniali ostatnio ISTA więc mogłem sobie w końcu porozmawiać z instalatorem :) ). Na bloku 10 pięter co 3 są zainstalowane Huby , które to odczytują podzielniki. Podobnie z wodomierzami u nas - też są w bloku co 2 piętra - do odczytu. I to wszystko śle dane dalej do zainteresowanych. NIKT NIE JEŹDZI I NIE CZYTA> robią to HUB'y zdalnie i ślą dalej przez np GSM czy inną sieć .
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

nebraska wrote: Thu Jan 05, 2023 2:33 pm Czyli to nie jest wina licznika tylko kwestia indywidualna danej instytucji z jaką częstotliwością są odczytywane dane?
Dzwoniłem do lokalnych wodociągów, kierowniczka powiedziała mi, że odczytują dane z spółdzielni mieszkaniowej i one lecą do ich głównego licznika. Mówiła że spółdzielnia może odczytać dane w każdym momencie czyli jest jakaś szansa, ale żeby to zweryfikować muszę w poniedziałek iść do spółdzielni mieszkaniowej bo przez tel oni w ogóle nie wiedzą o co pytam :lol:
Lepiej nie pytaj bo pchasz się w kłopoty. Za chwilę będziesz miał ich na karku że zakłócasz im odczyty lub chcesz ingerować...
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
nebraska
Posts: 96
Joined: Thu Dec 08, 2022 3:00 pm

Post

Byłem pytałem niestety co 24h odczyt.
Muszę to przemyśleć dziękuję za pomoc.
maciej38
Posts: 23
Joined: Tue Sep 11, 2018 8:07 pm

Post

nebraska wrote: Tue Jan 03, 2023 9:49 pm Witam
Czytałem forum i widziałem, że był wątek liczników wody i odczyty za pomocą rpi DVB-T.
Moje pytanie czy zamiast rpi można wykorzystać ESP i jakiś moduł do odczytu wartości z licznika wody?
Tak można. Mam takie same liczniki jak Ty. Jest jedno albo może i dwa ale.
1. Nie jest to Supla niestety. ESPhome na HA. Ale nie wymaga żadnego wmbusa. Wszystkim zajmuje się ESP.
Szczegóły zobacz sobie i doczytaj :
https://github.com/SzczepanLeon/esphome-components
https://forum.arturhome.pl/t/apator-iza ... 101/7197/4
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... 8#20332558

2. Co do tych Techemów to najwięcej czasu zajęło mi ustalenie ich nr. Nr licznika wysyłany w telegramie jest zupełnie inny niż ten co na obudowie. Ja wcześniej miałem RTL po usb wiec jakoś odczytałem i porównałem wartości. Tak ustaliłem nr.
No i Techem wysyła dane z dokładnością do 0.1 m3 więc co 100 l. Nie jest niczym szyfrowane, protokół mkradio4. Jako dodatkowa karta ze stanami liczników w HA to jest OK ale wykresów z tego nie robię. Za mała zmienność.

Maciej
--
Każda dostatecznie zaawansowana technologia niczym nie różni się od magii.
Arthur C. Clarke

Return to “Pomysły i koncepcje”