Dziękuję Robercie za odp, to mnie przekonałeś odpuszczam temat
Ja też nie widzę takiego sensu.
Licznik wody odczyt wartości za pomocą ESP ?
-
U mnie jest inna nakładka na licznik (chyba Izar) i dane są aktualizowane chyba co 8 sekund
Osobiście obstawiam, że ta aktualizacja danych raz na dobę, to ustawienie licznika (pewnie wodociągi chciały mieć zawsze odczyt np. na koniec dnia, więc jak jadą o 13 to chcą mieć odczyt z godziny 00:00, a nie z 13:00). Dzięki temu mogą mieć pomiar zrobiony u wszystkich o tej samej godzinie.
Także to, że u Roberta ten odczyt tak wygląda, nie znaczy, że u nebraska będzie tak samo.
Dongle do DVB-T to nie jest groszowa sprawa, ale ma też dużo możliwości. Także nawet edukacyjnie fajnie jest się tym pobawić
Jeśli natomiast nie chcesz wydawać pieniędzy, to możesz:
1. Zadzwonić do działu technicznego lokalnych wodociągów i zapytać wprost
2. Poszukać w sieci osób z Twojej okolicy, które integrowały odczyt licznika (np na różnych grupach dyskusyjnych dotycznących Home Assistant)
Osobiście obstawiam, że ta aktualizacja danych raz na dobę, to ustawienie licznika (pewnie wodociągi chciały mieć zawsze odczyt np. na koniec dnia, więc jak jadą o 13 to chcą mieć odczyt z godziny 00:00, a nie z 13:00). Dzięki temu mogą mieć pomiar zrobiony u wszystkich o tej samej godzinie.
Także to, że u Roberta ten odczyt tak wygląda, nie znaczy, że u nebraska będzie tak samo.
Dongle do DVB-T to nie jest groszowa sprawa, ale ma też dużo możliwości. Także nawet edukacyjnie fajnie jest się tym pobawić
2. Poszukać w sieci osób z Twojej okolicy, które integrowały odczyt licznika (np na różnych grupach dyskusyjnych dotycznących Home Assistant)
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
Tak naprawdę musiałbyś sprawdzić, jak Twoje wodomierze wysyłają dane. Z tego co wiem, zależy to od wspólnoty/spółdzielni/firmy rozliczającej. U mnie firmą rozliczającą jest Ista i to (z tego co wiem) oni zażyczyli sobie taki interwał.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Czasem to ma sens.Robert Błaszczak wrote: Thu Jan 05, 2023 10:02 am Tak naprawdę musiałbyś sprawdzić, jak Twoje wodomierze wysyłają dane. Z tego co wiem, zależy to od wspólnoty/spółdzielni/firmy rozliczającej. U mnie firmą rozliczającą jest Ista i to (z tego co wiem) oni zażyczyli sobie taki interwał.
W poprzednim mieszkaniu wspólnota miała duży licznik wody na "wejściu" oraz osobne liczniki w każdym mieszkaniu.
Każdy miał własny rachunek rozliczany z własnego licznika, a różnica między głównym licznikiem a sumą wszystkich podliczników była dodatkowo dokładana do czynszu. Był to temat nieustannych przepychanek ludzi z zarządem wspólnoty i wodociągami.
Główny licznik zawsze pokazywał większe zużycie niż suma wszystkich podliczników.
W takim scenariuszu, aby móc to wszystko policzyć, to najlpiej mieć odczyt ze wszystkich liczników w jednym momencie. Więc taki interwał dobowy ma sens przy tego typu rozliczeniach.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
Czyli to nie jest wina licznika tylko kwestia indywidualna danej instytucji z jaką częstotliwością są odczytywane dane?
Dzwoniłem do lokalnych wodociągów, kierowniczka powiedziała mi, że odczytują dane z spółdzielni mieszkaniowej i one lecą do ich głównego licznika. Mówiła że spółdzielnia może odczytać dane w każdym momencie czyli jest jakaś szansa, ale żeby to zweryfikować muszę w poniedziałek iść do spółdzielni mieszkaniowej bo przez tel oni w ogóle nie wiedzą o co pytam
Dzwoniłem do lokalnych wodociągów, kierowniczka powiedziała mi, że odczytują dane z spółdzielni mieszkaniowej i one lecą do ich głównego licznika. Mówiła że spółdzielnia może odczytać dane w każdym momencie czyli jest jakaś szansa, ale żeby to zweryfikować muszę w poniedziałek iść do spółdzielni mieszkaniowej bo przez tel oni w ogóle nie wiedzą o co pytam
-
Nic się nie zmieniło. Jest jak było. Mam w razie co 2 takie tunery DVBT na USB kupione jeszcze za 35 zł , które leżą i kurz zbierają . Jak coś mogę odsprzedać.nebraska wrote: Thu Jan 05, 2023 9:14 am Pytanie do QLQ w wątku o licznikach pisałeś poradnik. Czy coś tam się zmieniło, czy można robić według tego poradnika i powinno zadziałać?
Pytanie do Roberta mamy takie same licznik Techem Radio 4. Z tego co czytałem wartośc liczydła jest aktualizowana raz na dobę. Czyli nie będę widział na bieżąco zużycia? Czy techem coś odpowiedział w tej sprawie?
Jak u Was to wszystko działa do dziś stabilnie?
Pytam ponieważ trochę kasy trzeba wydać na malinę i dongla i czy warto zaczynać.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
NIE JADĄ - podobnie jak z odczytem podzielników ciepła Np u mnie (wymieniali ostatnio ISTA więc mogłem sobie w końcu porozmawiać z instalatorem ). Na bloku 10 pięter co 3 są zainstalowane Huby , które to odczytują podzielniki. Podobnie z wodomierzami u nas - też są w bloku co 2 piętra - do odczytu. I to wszystko śle dane dalej do zainteresowanych. NIKT NIE JEŹDZI I NIE CZYTA> robią to HUB'y zdalnie i ślą dalej przez np GSM czy inną sieć .klew wrote: Thu Jan 05, 2023 9:55 am U mnie jest inna nakładka na licznik (chyba Izar) i dane są aktualizowane chyba co 8 sekund
-
Lepiej nie pytaj bo pchasz się w kłopoty. Za chwilę będziesz miał ich na karku że zakłócasz im odczyty lub chcesz ingerować...nebraska wrote: Thu Jan 05, 2023 2:33 pm Czyli to nie jest wina licznika tylko kwestia indywidualna danej instytucji z jaką częstotliwością są odczytywane dane?
-
Byłem pytałem niestety co 24h odczyt.
Muszę to przemyśleć dziękuję za pomoc.
Muszę to przemyśleć dziękuję za pomoc.
-
Tak można. Mam takie same liczniki jak Ty. Jest jedno albo może i dwa ale.nebraska wrote: Tue Jan 03, 2023 9:49 pm Witam
Czytałem forum i widziałem, że był wątek liczników wody i odczyty za pomocą rpi DVB-T.
Moje pytanie czy zamiast rpi można wykorzystać ESP i jakiś moduł do odczytu wartości z licznika wody?
1. Nie jest to Supla niestety. ESPhome na HA. Ale nie wymaga żadnego wmbusa. Wszystkim zajmuje się ESP.
Szczegóły zobacz sobie i doczytaj :
https://github.com/SzczepanLeon/esphome-components
https://forum.arturhome.pl/t/apator-iza ... 101/7197/4
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... 8#20332558
2. Co do tych Techemów to najwięcej czasu zajęło mi ustalenie ich nr. Nr licznika wysyłany w telegramie jest zupełnie inny niż ten co na obudowie. Ja wcześniej miałem RTL po usb wiec jakoś odczytałem i porównałem wartości. Tak ustaliłem nr.
No i Techem wysyła dane z dokładnością do 0.1 m3 więc co 100 l. Nie jest niczym szyfrowane, protokół mkradio4. Jako dodatkowa karta ze stanami liczników w HA to jest OK ale wykresów z tego nie robię. Za mała zmienność.
Maciej
--
Każda dostatecznie zaawansowana technologia niczym nie różni się od magii.
Arthur C. Clarke
Każda dostatecznie zaawansowana technologia niczym nie różni się od magii.
Arthur C. Clarke