Licznik wody odczyt wartości za pomocą ESP ?

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Robinson74
Posts: 22
Joined: Sun Nov 20, 2022 9:37 am

Post

klew wrote: Thu Jan 05, 2023 9:55 am Osobiście obstawiam, że ta aktualizacja danych raz na dobę, to ustawienie licznika (pewnie wodociągi chciały mieć zawsze odczyt np. na koniec dnia, więc jak jadą o 13 to chcą mieć odczyt z godziny 00:00, a nie z 13:00). Dzięki temu mogą mieć pomiar zrobiony u wszystkich o tej samej godzinie.
Ja rozmawiałem z wodociągami i podobno sczytywanie jest raz na dobę (około północy), a dane dostępne są dla mnie po zalogowaniu się na ich stronę do EBOK. Niestety opóźnienie wynosi 24-48 godzin, a dane są z każdej godziny.
Czyli domyślam się, że nic samodzielnie nie sczytam na bieżąco?
Moja nakładka to APULSE-W:
https://aiut.com/rozwiazania/iot/system ... /apulse-w/
User avatar
Lector
Posts: 1428
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

Jaki masz licznik, nakładkę?
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
effendi
Posts: 165
Joined: Wed Apr 26, 2017 9:36 am

Post

Ja mam 2 liczniki Flowis+ (wew i zewnętrzny). Jeden nadaje w godzinach pracy wodociągów, 2gi całą dobę. Połączenie nie jest szyfrowane. Dane odbieram właśnie za pomocą Tunera dvb na usb.
Pogodynka >>
lukasz06
Posts: 849
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

Witam, czy z takiej nakładki można też odczytać stan licznika?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 494
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

lukasz06 wrote: Mon Mar 25, 2024 10:20 am Witam, czy z takiej nakładki można też odczytać stan licznika?
To chyba jest Diehl Izar, więc raczej tak.
viewtopic.php?t=14406
lukasz06
Posts: 849
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

Mam 2 wodomierze w studni ok 25m od domu, da radę to jakoś radiowo odczytać, czy lepiej zamontować nastepny wodomierz w kotłowni i z niego odczytywać?
rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 494
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

lukasz06 wrote: Mon Mar 25, 2024 10:41 am Mam 2 wodomierze w studni ok 25m od domu, da radę to jakoś radiowo odczytać, czy lepiej zamontować nastepny wodomierz w kotłowni i z niego odczytywać?
25m i w studni chyba nasuwa odpowiedź ;) Z bliska da się radiowo ale nie z takiej odległości
lukasz06
Posts: 849
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

Ewentualnie pociągnąć skrętkę i po lanie?
Edit, chyba nie opcji przez lan
rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 494
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

lukasz06 wrote: Mon Mar 25, 2024 11:05 am Ewentualnie pociągnąć skrętkę i po lanie?
Edit, chyba nie opcji przez lan
Jak się nie boisz o zwarcie to zawsze można pociągnąć po skrętce zasilanie dla ESP, aczkolwiek pewnie Wifi tam nie złapie. Ja tak stację pogodową miałem podpięta do 12V w kotłowni a stacja wisiała na podwórku z 15m dalej z przetwornicą 12V->5V bo na 5V i takiej odległości ESP nie wstawało :P
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

lukasz06 wrote: Mon Mar 25, 2024 10:20 am Witam, czy z takiej nakładki można też odczytać stan licznika?
Ja miałem liczniki z taką nakładką i bez problemu wmbusmeter/wm-bus to odczytywał. Tylko miałem na linuxie postawioną bramkę i radio na donglu USB. Na ESP32 też to można spiąć.
Ogólnie wm-bus ma różnie z zasięgiem. Przy licznikach wody nigdy nie miałem z nimi problemu (nawet sąsiadów można czytać i to na więcej niż 20 m).

Natomiast przestało mi to działać, jak wymienili licznik na nowy :P. Liczniki mają legalizację chyba na 5 lat i po takim czasie wodociągi mi wymieniły i teraz nie używają wm-bus, tylko LoRa i na to nie ma chyba opcji odczytu, o ile wodociągi jej nie udostępnią (komunikacja szyrfrowana, choć nie zagłębiałem się w to dokładnie).
Jeśli jesteś z Wrocławia, to odpuściłbym próbę czytania tego licznika, bo lada dzień zmienią Tobie liczniki na LoRa'ę ;)
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “Pomysły i koncepcje”