Nie nie jestem z Wroclawia .klew wrote: Fri Apr 05, 2024 10:50 amJa miałem liczniki z taką nakładką i bez problemu wmbusmeter/wm-bus to odczytywał. Tylko miałem na linuxie postawioną bramkę i radio na donglu USB. Na ESP32 też to można spiąć.lukasz06 wrote: Mon Mar 25, 2024 10:20 am Witam, czy z takiej nakładki można też odczytać stan licznika?
Ogólnie wm-bus ma różnie z zasięgiem. Przy licznikach wody nigdy nie miałem z nimi problemu (nawet sąsiadów można czytać i to na więcej niż 20 m).
Natomiast przestało mi to działać, jak wymienili licznik na nowy . Liczniki mają legalizację chyba na 5 lat i po takim czasie wodociągi mi wymieniły i teraz nie używają wm-bus, tylko LoRa i na to nie ma chyba opcji odczytu, o ile wodociągi jej nie udostępnią (komunikacja szyrfrowana, choć nie zagłębiałem się w to dokładnie).
Jeśli jesteś z Wrocławia, to odpuściłbym próbę czytania tego licznika, bo lada dzień zmienią Tobie liczniki na LoRa'ę
Licznik, a w zasadzie 2 dopiero co wymienili. Nie wiem jaka była przedtem nakładka na nie bo nie interesowało mnie to.