Dodatkowo - kwestia odstępów na płytce między napięciami - co z tego że przetniemy ścieżki, jak trochę kurzu i wilgoci w miejscu cięcia, i może upływność z 230v tuż obok się ujawnić.Robert Błaszczak wrote: ↑Tue Jan 10, 2023 9:37 am Najlepsza poprawa to zamiana na SBW-0x. To chińskie "coś" ma tak zaprojektowaną całą przetwornicę, więc albo wylutowanie wszystkich elementów całego toru zasilającego i zastosowanie przetwornicy 24V > 3.3V, albo zastosowanie po stronie czujnika otwarcia transoptora ale z pełną separacją galwaniczną. Oznacza to, że obwód nadajnika transoptora musisz zasilić z centrali bramowej i broń Boże nie możesz połączyć mas urządzeń.
Ja taki moduł modyfikowałem pod "zwykły styk bezpotencjałowy" (w sensie - przekaźnik wyprowadzony luzem) to po prostu wylutowany przekaźnik wstawiłem "do góry nogami" - piny przekaźnika na górze, przekaźnik przyklejony do płytki, dodane tylko dwa druciki z płytki do zasilania jego cewki. Dzięki temu na wierzchu - mam na obudowie przekaźnika same jego styki, oddalone od wszystkiego co ma napięcie sieciowe. A stamtąd wprost przylutowane przewody wyprowadzone na zewnątrz, bez tej badziewnej kosteczki (której próba mocniejszego dokręcenia śrubek - często uszkadza luty i powoduje problem)
Oczywiście - wejście (do switch/button) nadal jest na potencjale sieci, ale to akurat nie problem, tego nie używam.