Sonoff MINI z wyjściem bezpotencjałowym

User avatar
Hrumque
Posts: 278
Joined: Mon Jun 27, 2022 10:11 am
Location: Opole

Post

Robert Błaszczak wrote: Tue Jan 10, 2023 9:37 am Najlepsza poprawa to zamiana na SBW-0x. To chińskie "coś" ma tak zaprojektowaną całą przetwornicę, więc albo wylutowanie wszystkich elementów całego toru zasilającego i zastosowanie przetwornicy 24V > 3.3V, albo zastosowanie po stronie czujnika otwarcia transoptora ale z pełną separacją galwaniczną. Oznacza to, że obwód nadajnika transoptora musisz zasilić z centrali bramowej i broń Boże nie możesz połączyć mas urządzeń.
Dodatkowo - kwestia odstępów na płytce między napięciami - co z tego że przetniemy ścieżki, jak trochę kurzu i wilgoci w miejscu cięcia, i może upływność z 230v tuż obok się ujawnić.
Ja taki moduł modyfikowałem pod "zwykły styk bezpotencjałowy" (w sensie - przekaźnik wyprowadzony luzem) to po prostu wylutowany przekaźnik wstawiłem "do góry nogami" - piny przekaźnika na górze, przekaźnik przyklejony do płytki, dodane tylko dwa druciki z płytki do zasilania jego cewki. Dzięki temu na wierzchu - mam na obudowie przekaźnika same jego styki, oddalone od wszystkiego co ma napięcie sieciowe. A stamtąd wprost przylutowane przewody wyprowadzone na zewnątrz, bez tej badziewnej kosteczki (której próba mocniejszego dokręcenia śrubek - często uszkadza luty i powoduje problem)

Oczywiście - wejście (do switch/button) nadal jest na potencjale sieci, ale to akurat nie problem, tego nie używam.
Mantrak
Posts: 4
Joined: Wed Oct 12, 2022 6:59 am

Post

Ciężko mi się zgodzić ze stwierdzeniem, że przekaźnik nie jest swego rodzaju izolacją galwaniczną. Wejście istotnie posiada potencjał. Wyjscie to inna sprawa. Wycięcie płytki na wylot tak by odizolować pole nogi przekaźnika oraz przecięcie ścieżek pomiędzy Nin na szerokości 1mm, a nawet można pokusić się o nacięcie płytki, skutecznie tworzy obwód odizolowany od reszty układu.
Oczywiście przy tego typu przeróbce bardzo ważna jest precyzja i czystość wykonania, by po wszystkim wilgoć, czy brak precyzji nie spowodowały niekontrolowanego zwarcia.
kurus
Posts: 1095
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

klew wrote: Tue Jan 10, 2023 10:27 am
kurus wrote: Tue Jan 10, 2023 10:15 am A czy istnieje jakiś sonoff który ma separacje galwaniczna? Często tez ludzie przerabiają sonoff basic na beznapoeciowy ale czy ma on separacje? Dużo jest ofert tego sonoffa z czujnikami temp ds18b20
Z reguły transformator zapewnia separację.
Basic z tego co kojarzę miał transformator. Ale nie mam żadnego basica u siebie i pewności nie mam czy w każdej wersji tak było.
Natomiast nie jestem elektrykiem i nie wiem czy transformator tutaj zawsze gwarantuje bezpieczeństwo.

Jak chcesz się bawić, to baw się na urządzeniach na 3-36 V, a nie na 230 V. Na niskonapięciowych z reguły ryzykujesz tylko uszkodzeniem elektroniki, ale przynajmniej nie zrobisz krzywdy sobie ani innym czytającym Twoje rady.
Z prądem nie ma żartów i nie bez przyczyny forum elektrody jest takie monotonne i każdy w kółko powtarza: jak się nie znasz, to nie rób tego.

Natomiast samo przerabianie basica to też problem. Coś zrobisz nie tak i podasz 230 V na napęd, albo na bramę.

Ogólnie przy napędach bram nie ma potrzeby używania urządzenia na 230 V. Napęd bramy ma zasilacz i możęsz podłączyć się pod zasilanie z napędu (one z reguły mają wyjścia do podłączania urządzeń). Jeśli chcesz koniecznie Sonoffa, to użyj Sonoff SV.
Rady nie są moje, nie jestem autorem postu..

A dopytuje bo robię aktualnie moduł do bramy na nodemcu z zasilaczem hilink 5V 0.6A plus przekaźnik, kontrakton, sht i czy takie rozwiązanie do bramy jest Ok?
Wiem że, jest tam przy sterowniku bramy 36V ale akurat mam takie graty i chciałem je wykorzystać..
zdjęcie robocze..
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

kurus wrote: Tue Jan 10, 2023 12:01 pm A dopytuje bo robię aktualnie moduł do bramy na nodemcu z zasilaczem hilink 5V 0.6A plus przekaźnik, kontrakton, sht i czy takie rozwiązanie do bramy jest Ok?
Wiem że, jest tam przy sterowniku bramy 36V ale akurat mam takie graty i chciałem je wykorzystać..
zdjęcie robocze..
Zamiast osobnego zasilacza na 230, lepiej podłączyć się pod zasilanie z napędu. Tylko musiałbyś te 36 V DC (lub AC) sprowadzić do 5 V DC.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Zamiast Hilinka zastosuj przetwornicę Step-down. Nie rozumiem, dlaczego upierasz się przy zasilaniu sterownika z 230V. To proszenie się o kłopoty. Nie masz gwarancji, że np. Hilink w wyniku uszkodzenia nie dostanie przebicia i napięcie 230V pojawi się na metalowej bramie. Nie trzeba wybujałej wyobraźni, aby przewidzieć, co się może wtedy wydarzyć.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Pietras81
Posts: 1863
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Ja również popieram przedmówców zrobisz jak uważasz ale po co się prosić o kłopoty.
https://pietras-81.aqi.eco/
kurus
Posts: 1095
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Robert Błaszczak wrote: Tue Jan 10, 2023 2:49 pm Zamiast Hilinka zastosuj przetwornicę Step-down. Nie rozumiem, dlaczego upierasz się przy zasilaniu sterownika z 230V. To proszenie się o kłopoty. Nie masz gwarancji, że np. Hilink w wyniku uszkodzenia nie dostanie przebicia i napięcie 230V pojawi się na metalowej bramie. Nie trzeba wybujałej wyobraźni, aby przewidzieć, co się może wtedy wydarzyć.
Ja rozumiem bezpieczeństwo przede wszystkim ale chciałem tam podłączyć bo takie elementy juz posiadam i z tego poskładac..
Jak to napięcie miałoby przejść na brame? To trochę tak jakby powiedzieć nie używaj telefonu jak ładujesz bo może cię popieścić 230V bo tak samo może paść ładowarka..

Ta przetwornica to coś takiego:

https://a.aliexpress.com/_EyqPm8P

Ewentualnie takie coś i bez zabawy z przetwornica:

https://pl.aliexpress.com/item/10050015 ... 40jGA5qM7k
Pietras81
Posts: 1863
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Ta druga opcja z przekaznikiem działa pewnie nie u jednej osoby działa również u mnie. Jedynie co to puszkę z tym przekaznikiem daj z 1m dalej bo strasznie sieje i radio traci zasięg.
https://pietras-81.aqi.eco/
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

kurus wrote: Tue Jan 10, 2023 4:13 pm Ja rozumiem bezpieczeństwo przede wszystkim ale chciałem tam podłączyć bo takie elementy juz posiadam i z tego poskładac..
Jak to napięcie miałoby przejść na brame? To trochę tak jakby powiedzieć nie używaj telefonu jak ładujesz bo może cię popieścić 230V bo tak samo może paść ładowarka..
Jeśli wszystkie urządzenia elektryczne posiadają odpowiednie certyfikaty (np. CE), to w przypadku gdyby coś się stało odpowiedzialność bierze producent problematycznego urządzenia.
Podam przykład z korpo w którym pracuję. Przypadek miał miejsce we wrześniu 2022, ale w dniu wczorajszym dostałem dopiero ekspertyzę. Użytkownik otrzymał od firmy nowy telefon komórkowy f-my Samsung. Włączył go do ładowania. Całe szczęście że był w domu, bo w pewnym momencie zaczęła się palić firanka. Ogień poszedł z kabla USB. Okazało się, że użytkownik podłączył do nowej ładowarki i do nowego telefonu jakiś stary kabel i nie był to kabel od Samsunga. Najprawdopodobniej kabel był też załamany przy samej wtyczce USB, bo tam było źródło ognia. Finał taki, że pracodawca nie poniesie z tego tytułu żadnych konsekwencji. Pytanie, czy użytkownik będzie dochodził roszczeń ze swojego prywatnego ubezpieczenia mieszkania (jeśli takowe ma). Jak mówił, dużych szkód nie ma, ale malowanie pokoju wypadałoby zrobić. No i wymienić pozostałość po firance.
Przedmówcy Ci już napisali, zrobisz jak uważasz. Ale (odpukać i Ci tego nie życzę) w przypadku ewentualnych problemów nie powiesz, że na Forum Supla tak Ci kazali zrobić ;) .
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
kurus
Posts: 1095
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Mam tez w sumie moduł shelly 1 i jakby go zasilić z bramy tym 30Vdc (wcześniej podałem ze jest tam 36 mój błąd) to też powinno być ok bezpiecznie??

Image

Image

Return to “Zrób to sam”