Wsparcie JSN-SR20-Y1 wodoszczelny i pyłoszczelny zamiennik i alternatywa w miejsce HC-SR04

krycha88

Wrzuciłem poprawkę zobacz jak to się teraz zachowuje.
https://gui-generic-builder.supla.io/
dobo

Właśnie zmontowałem na nowo zestaw testowy składający się z Wemosa, JSN-SR20-Y1 i OLEDa do podglądu pomiaru.

Na szybko mogę powiedzieć, że działa z HC-SR04 jak i JSN-SR20-Y1.
HC-SR04 działa stabilnie nie lata z pomiarami nie wykazuje błędu z pomiarem (wskazanie pomiaru jako 0,00)
JSN-SR20-Y1 względem tego co mam na NANO jeśli chodzi o pomiar zachowuje się podobnie przy małej odległości od mierzonego obiektu potrafi pokazywać błędny pomiar (wskazanie pomiaru jako 0,00) przy większej odległości około 30 cm jest już bardziej stabilnie chociaż dokonując pomiaru pod kątem około 40 stopni do mierzonej powierzchni potrafi pokazać 0,00 czego na HC-SR04 nie zaobserwowałem (możliwe, że to ze specyfiki czujnika, który ma kąty pomiaru 60 stopni, a HC-SR04 ma 15 stopni).
Zauważyłem też odmienne działanie diody LED znajdującej się na PCB JSN-SR20-Y1 na GG świeci mocno i cały czas, natomiast na NANO świeci słabo i miga bardzo szybko - nie znalazłem nic w necie jak powinna się ona zachowywać, może to zależy od zastosowanej biblioteki i raczej nie wpływa to na pracę czujnika.

Przy okazji zauważyłem, że OLED po podwójnym naciśnięciu przycisku do rozjaśniania wykonuje przewinięcie ekranu, samo przewinięcie też jest "ślamazarne".
Czy przy jednym ekranie było przewijanie?

.
1674253293358.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88

dobo wrote: Fri Jan 20, 2023 10:25 pm Czy przy jednym ekranie było przewijanie?
Zablokowałem przewijanie dla jednego ekranu.
https://gui-generic-builder.supla.io/
LukiSpajder

Nie będą zakładał nowego tematu mam czujnik odległości
RCWL-1670 , i mierzy o odległość dość stabilnie ale po ustawianiu maksymalnej odległości nie ma pomiaru . Jedynie po ustawieni 400 cm odlicza do zera. Podobnie jest z JSN-SR04T pomiar do zera jest ale bardzo nie stabilny , a normalnie jest dobrze .
Czy ktoś to może potwierdzić ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

LukiSpajder wrote: Mon Jul 10, 2023 6:34 pm Nie będą zakładał nowego tematu mam czujnik odległości
RCWL-1670 , i mierzy o odległość dość stabilnie ale po ustawianiu maksymalnej odległości nie ma pomiaru . Jedynie po ustawieni 400 cm odlicza do zera. Podobnie jest z JSN-SR04T pomiar do zera jest ale bardzo nie stabilny , a normalnie jest dobrze .
Czy ktoś to może potwierdzić ?
U mnie JSN-SR04T działa stabilnie - 2 sztuki (pomijając problemy wynikające z szerokiego kąta) od roku. W jednym odlicza od 188 cm, w drugim od 60 cm
YoMan

Oki dzięki za info , dziś wgram wszystko od nowa i sprawdzę jeszcze raz .

Niestety po ustawieniu odliczania od tyłu skacze pomiar na JSN-SR04T, coś się da z tym zrobić ?
Na RCWL-167 nie pokazuj nic po wpisaniu wartości od której ma odliczać , na sofcie Elmaya odlicza . Czyli coś w GG a wiec prośba do krycha88 jak byś mógł kiedyś spojrzeć na to .
Z góry dzięki 😁

Return to “GUI Generic”