Nie działa Pomiar Analogowy ADC Pin (NodeMCU, Wemos D1)

tomazi78

samym czujnikiem nie wymuszę 10V bo musiałbym nachuchać konkretnie na przetwornik, ale to nie bedzie tak stabilne. Spróbuję w takim razie podac zasilaczem, tylko najpierw musze jakiś znaleźć. Szkoda ze trzeba to wymusić aż tak że musi byc 10V. Chyba że nie musi, bo 5V łatwo znaleźć, ale 10V nie mam. Pisałeś, że można podać ZNANĄ wartość, wiec jesli dałbym 5V (mam zasilacz na listwę DIN regulowany), czyli połowę, to co? Uda się to? Czy musi byc jednał 10V?
Pietras81

tomazi78 wrote: Tue Jul 30, 2024 8:01 pm samym czujnikiem nie wymuszę 10V bo musiałbym nachuchać konkretnie na przetwornik, ale to nie bedzie tak stabilne. Spróbuję w takim razie podac zasilaczem, tylko najpierw musze jakiś znaleźć. Szkoda ze trzeba to wymusić aż tak że musi byc 10V. Chyba że nie musi, bo 5V łatwo znaleźć, ale 10V nie mam. Pisałeś, że można podać ZNANĄ wartość, wiec jesli dałbym 5V (mam zasilacz na listwę DIN regulowany), czyli połowę, to co? Uda się to? Czy musi byc jednał 10V?
Teoretycznie możesz dać 5v zrobić kalibracje max in i zmienic wartość na 2 x wieksza.
https://pietras-81.aqi.eco/
tomazi78

Pietras81 wrote: Tue Jul 30, 2024 7:19 pm (...) zamiast czujnika podłącz zasilacz regulowany ustaw 10v i wtedy zrob kalibracje dla max. In. Max out wpisz z ręki wartość jaka ma być przy tych 10v czyli 2000. No i tyle.
Zrobiłem wg podanej wskazówki, ale pomiar jest bardzo dziwny, skokowy jakiś. Problemy są dwa:
1. Wykres; rysuje jakieś wartości ale dość skokowe. Na 'godzinnym' wygląda w miarę OK, ale na 'minutowym' jest mocno poszarpany. Wg mnie rozrzut jest za duży i być może wynika z samego pomiaru na wejściu do WEMOSa, bo pracuje w zakresie od 0V do ok. 2,3V (czyli 2,3V to rzeczywiste 10V na samym czujniku).
2. Pomiar liczbowy; zanim kliknę na wykres, to wartość liczbowa na ekranie głównym w aplikacji, podaje wartość liczbową, a ona wskazuje właściwie tylko dwie wartości: albo 1 ppm, albo 2000 ppm, bardzo sporadycznie wskoczy coś pomiędzy. Tak jakby pomiar widział tylko dwie wartości: wspomniane 1 lub 2000, a przecież na wykresie nawet pomiar nie osiąga tych wartości, tylko zawiera się między 900 a 1400.
Poniżej screeny zrobione w tym samym momencie:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

tomazi78 wrote: Fri Aug 23, 2024 6:06 am
Wykres (minutowy także) pokazuje średnią wartość z pomiarów zebranych w tym czasie. Na cloud możesz zobaczyć wykresy z wartościami min i max i pewnie wszędzie będzie 1-2000.
Ogólnie wygląda jakby tylko te dwie wartości mierzyło urządzenie.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
tomazi78

Ewidentnie cos jest nie tak, tylko nie wiem w którą stronę się ruszyć, żeby to zadziałało
klew

tomazi78 wrote: Fri Aug 23, 2024 6:49 am Ewidentnie cos jest nie tak, tylko nie wiem w którą stronę się ruszyć, żeby to zadziałało
Ja polecam najpierw sprawdzić czy podstawowe rzeczy działają, a potem dokładać resztę.
Jak nie wiesz czy pomiar dobrze działa, to najlpiej wrzucić sobie jakiś przykład z Arduino IDE, który robi wyłącznie pomiar analogowy i wyświetla na ekran wartość pomiaru.
Wtedy podłączsz swój sprzęt i patrzysz i widzisz co tam się pojawia.
Dalej przechodzisz, gdy ten etap będzie już ogarnięty i będzie pomiar działał prawidłowo.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
tomazi78

Mi osobiście to jakoś ten proces KALIBRACJI mało się podoba. Tak jakby widział tylko MIN OUT oraz MAX OUT, czyli te wartości co wpisałem z ręki.
Samą kalibrację (ten link 'kalibracja') wcisnąłem tylko dla MAX IN w momencie, gdy miałem podpięte 10V przed dzielnikiem napięcia, co przełożyło się na ok. 2,5V na wejściu do WEMOSa.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
zzrr

Jeżeli robiłeś dzielnik dla 10V pod ESP8266 wyliczając go na 3.3V napięcia Vout, i przy 10V przed dzielnikiem na wyjściu dzielnika masz 2,5 to znaczy że dzielnik ma źle dobrane rezystory. Ale nie zgadza się jedna rzecz. Dałeś screna na którym wartość max z kalibracji to 1008. To się nie zgadza z tym co piszesz że miałeś na wejściu wtedy 2,5V. 1008 z rozdzielczości to w przeliczeniu na Volty 3,2V na wejściu. Wcześniej też pisałeś że Ci wpisaną wartość 3,3 zmienia na 1008. No zmienia. Bo tam ma być wartość z rozdzielczości właśnie. Tak jak masz na screnie powinno Ci działać. Z tym że przy 10V dzielnik daje Ci 1008 a nie 1023 więc pełnej wartości 2000 nie osiągniesz. Sprawdź też czy Ci miernik nie zakłamuje pomiaru.
Sorki... mała poprawka. Powinien osiągnąć bo wartość oczekiwaną do wyświetlania wpisałeś 2000. Podsumowując nie zgadzają się trochę podane przez Ciebie wartości ale to co masz na screnie zakładając że przy 10V masz na wejściu 1008 powinno działać zgdodnie z tym czego oczekujesz. Ale miernik sobie sprawdź ;)
tomazi78

Kończąc problem, udało się uruchomić pomiar. Problem był z kalibracją WEMOSa.
Założyłem dzielnik napięcia taki zwykły popularny z Ali… Dla napięcia wejściowego 10V na dzielnik, na wyjściu jest 2V. Podłączyłem więc wszystko i zasymulowałem napięcia MAX (czyli 10V) oraz MIN (ok. 0,1 - 0,2V) z zasilacza regulowanego. Następnie dla wartości 10V w ustawieniach WEMOSa wpisałem wartość MAX OUT 2000 (taki mam docelowy maksymalny poziom wskazania swojego czujnika) i MAX IN 2 (czyli max. napięcie za dzielnikiem). Wtedy nacisnąłem KALIBRUJ. Dla wartości MIN tak samo: MIN IN 0,1 oraz MIN OUT 1 i KALIBRUJ. Potem ZAPISZ i restart. Wszystko działa prawidłowo. Dla pewności zasilaczem regulowanym przejechałem od zera do 10V i w SUPLi pokazuje ładnie pomiar w zakresie 0-2000 ppm.
Napisałem, może się komuś przyda. A jeśli mój sposób nie jest dobry, to piszcie.
Last edited by tomazi78 on Mon Oct 28, 2024 1:28 pm, edited 1 time in total.
Pietras81

To może ja też w tym temacie dopiszę dwa słowa soft wygenerowany z gui dla esp32 nie pozwala wykorzystać więcej niż 1 wejście analogowe. Po wpisaniu drugiego wszystko się wiesza. W innym temacie pisałem ale brak odzewu może tu ktoś zauważy. Może ma ktoś jakiś starszy działający soft dla esp32 ??
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “Ogólna dyskusja”