Dimmer/ściemniacz QS-WIFI-D02-TRIAC-2C - konwersja

radzik_r
Posts: 402
Joined: Sun Aug 11, 2019 5:32 pm

Post

arturo wrote: Fri Feb 10, 2023 11:13 pm Udało się spiąć dimmer z supla ale jest mały problem ponieważ supla device pakuje logi na seriala i przez to biedny MCU wariuje :( da się jakoś wyłączyć logi z supli? Dodanie # define SUPLA_DISABLE_LOGS nic nie zmienia :(

Probowałem użyć SoftwareSerial ale doczytałem że on nie może być na tych samych pinach co hardware serial.
A jak zrobię Serial.begin(...) To znaczyna się fun z logami.

Oraz pytanie nr dwa, znajdę gdzieś jakiś przykład jak rozbudować stronę konfiguracyjną?
Kiedyś w ramach testu udało.mi się wyłączyć to co.jest wypisane na serial, ale tu jest kwestia czy Soft tworzysz na bazie GG czy własną kompilacją od zera?
Wyślij mi ma priv soft, zerknę czy coś się da zmienić
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Odkomentuj to:
https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... pper.h#L46

Natomiast chyba nie było 100% logów przerobionych na ten mechanizm, ale na pewno większość.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
arturo
Posts: 15
Joined: Tue Dec 29, 2020 9:01 am

Post

klew wrote: Sat Feb 11, 2023 12:56 pm Odkomentuj to:
https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... pper.h#L46

Natomiast chyba nie było 100% logów przerobionych na ten mechanizm, ale na pewno większość.
Dokładnie to zrobiłem ale dalej są logi ;) pogrzebie może coś wyskrobie ;)
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

To wyłączy logi używające makr, które są kilka linijek niżej.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
arturo
Posts: 15
Joined: Tue Dec 29, 2020 9:01 am

Post

Znalazłem jeszcze kilka miejsc gdzie logi były bezpośrednio do seriala, zmieniłem na makra i teraz w monitorze jest pusto. Jednak jeszcze coś jest nie tak z przeliczaniem wartości ale to pewnie ja już skopalem. Jak się upewnię, że te logi są ok to podeślę Ci PR do review.
arturo
Posts: 15
Joined: Tue Dec 29, 2020 9:01 am

Post

Trochę czasu minęło, logi działają tak jak należy, sterowanie dimmerem z poziomu aplikacji działa, powiedzmy akceptowalnie ale soft jeszcze nie gotowy. Walczę z kilkoma problemami, mniej lub bardziej uciążliwymi.
Najważniejsza sprawa jest związana z samymi przełącznikami (sterowaniem z klawisza). Teraz użyłem klasy button dokładnie tak jak w jednym z przykładów, ale niestety to nie działa. Jeśli dobrze rozumiem Button wykrywa zmianę 3,3v/GND, w tym przypadku w momencie gdy jest "kliknięty" przycisk na odpowiednim GPIO pojawiają się impulsy które trzeba zliczać. I teraz pytanie czy jest taka funkcjonalność w supli? Widziałem, że jest licznik impulsów ale nie mogę zrozumieć jak miałbym na nim ustawić dwa rodzaje akcji (toggle/iterate).
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

arturo wrote: Fri Feb 17, 2023 8:30 pm Trochę czasu minęło, logi działają tak jak należy, sterowanie dimmerem z poziomu aplikacji działa, powiedzmy akceptowalnie ale soft jeszcze nie gotowy. Walczę z kilkoma problemami, mniej lub bardziej uciążliwymi.
Najważniejsza sprawa jest związana z samymi przełącznikami (sterowaniem z klawisza). Teraz użyłem klasy button dokładnie tak jak w jednym z przykładów, ale niestety to nie działa. Jeśli dobrze rozumiem Button wykrywa zmianę 3,3v/GND, w tym przypadku w momencie gdy jest "kliknięty" przycisk na odpowiednim GPIO pojawiają się impulsy które trzeba zliczać. I teraz pytanie czy jest taka funkcjonalność w supli? Widziałem, że jest licznik impulsów ale nie mogę zrozumieć jak miałbym na nim ustawić dwa rodzaje akcji (toggle/iterate).
Tego na liczniku impulsów nie zrobisz.

Ten temat przewijał się już kilka razy na forum w kontekście innych urządzeń. Ogólnie sama supla-device nie ma aktualnie wsparcia dla tego typu przycisków. Spróbuj poszukać czegoś na forum, albo może ktoś kto lepiej pamięta temat się odezwie.
Jeśli nic nie znjadziesz to daj znać.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
arturo
Posts: 15
Joined: Tue Dec 29, 2020 9:01 am

Post

Znowu z powodu innych rzeczy trzeba było odłożyć temat na bok. Przeszukałem forum i znalazłem chyba coś podobnego jednak bez kawałka kodu tylko z gotowym bin-em więc zbytnio pomocne to nie będzie.

Jakby ktoś miał jakiś punkt zaczepienia (gdzie szukać wskazówek to byłbym wdzięczny)

Czy poniższy link jest dobrym tropem? https://esphome.io/components/sensor/pulse_counter.html

Return to “Sprzęt”