[tutorial] RPiZeroW + odczyt z LYWSD03MMC przez BLE + Supla-Device

User avatar
lesny8
Posts: 2841
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

shimano73 wrote: Wed Nov 01, 2023 12:48 pm ...

Mi to wygląda na nie gotowy bluetooth, a po moim restarcie już jest gotowy .
Może da sie zrobić jakiś delay w uruchomieniu ?

Code: Select all

dariusz@attic:~/MiTemperature2 $ supervisorctl tail -1000 mi-listener stderr
Traceback (most recent call last):
  File "/home/dariusz/MiTemperature2/./LYWSD03MMC.py", line 601, in <module>
    toggle_device(dev_id, True)
  File "/home/dariusz/MiTemperature2/bluetooth_utils.py", line 122, in toggle_device
    fcntl.ioctl(hci_sock.fileno(),
OSError: [Errno 19] No such device


No, no tak to wygląda jakby BT nie był gotowy. Ja nie mam RPi Zero 2W tylko wersję pierwszą, ale z tego co wcześniej pisał Robert, to on ma i nic tu o problemach z BT nie pisał :roll:
BT i WiFi jest na tym samym chipie i tak sobie myślę, że może po reboocie Twoja sieć WiFi, być może obciążona i zbyt długo niedostępna pomimo widoczności dla RPi, zabiera w ten sposób czas na wystartowanie BT?
A system nie czekając uruchamia kolejne procesy i trafia na supervisora, który porzebuje interfejsu z BT, tego nie ma, więc kończy z błędem.
Innej teorii nie mam, u Roberta pewnie działa ;) ale warunki w eterze inne.
Możesz zrobić sobie taki test, weź zabierz wszystko do pracy, szwagra, kolegi, gdziekolwiek indziej, ustaw sobie na telefonie hotspota z domową nazwą sieci i hasłem, i podłącz RPi do prądu?
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
User avatar
shimano73
Posts: 1995
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Post

OK, a jest możliwość aby zrobić powiadomienie od słabej baterii?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
User avatar
lesny8
Posts: 2841
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

mmiikk wrote: Wed Nov 01, 2023 4:44 pm Najwcześniejsi użytkownicy nowego sposobu odczytywania czujników (pasywne BLE) maja sprzęt działający tą metoda 10 miesięcy (tyle ma ten wątek) , powiecie mi jak często z tym nowym sposobem wymienialiście baterie w termometrach?
Ja jadę ciągle na SVD i BT z odczytem co 4 do 6 minut i wymieniam baterie w praktyce średnio co 6-9 miesięcy w zależności od konkretnego czujnika, jest jakiś zysk pod kątem wymiany baterii?
Ja mam w jednym czujniku baterie z datą 05.12.22 z startowym napięciem 3,31V i pokazuje aktualnie stan naładowania pokazuje w apce 81% nie mierzyłem teraz fizycznie napięcia, w drugim 3,29V zamontowana 30.12.22 i aktualnie 3,06V, ale tu mam uszkodzony wyświetlacz, bo mi go rodzinka utopiła kiedyś w umywalce :)
W kilku innych, które wcześniej współpracowały z SVD i potrzebowały połączenia BT do odczytu, już wymieniałem baterie, ale nie wkładam do nich nowych, tylko takie co mi już w pilotach nie działają, a mają jeszcze ze 3V.
Dla przykładu 3,04V wyjęta z pilota zamontowana w czujniku 06.07.23 aktualnie ma 3,02V.

Dodatkowy plus BLE i trybu pasywnego, to brak ograniczeń co do połączeń z czujnikami(procek nie staje dęba), bo tu nie łączymy się z żadnym czujnikiem tylko nasłuchujemy. Aktualnie w domu mam nasłuch z 12czujników na testowej malinie :mrgreen:
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
User avatar
lesny8
Posts: 2841
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

shimano73 wrote: Wed Nov 01, 2023 9:15 pm OK, a jest możliwość aby zrobić powiadomienie od słabej baterii?
Raczej nie jest to możliwe, bynajmniej ja nie widzę póki co sposobu.
W apce, jak dotkniesz ikony "i" z informacją, to odpytujesz bezpośrednio urządzenie, a nie serwer. Serwer nie otrzymuje tych danych, co innego jakby je otrzymywał razem z temperaturą i pozostałymi danymi, tak żeby przy pomocy reakcji mógł zareagować powiadomieniem, wtedy by się dało.
Ale to by taka funkcjonalność musiała dopiero powstać po stronie serwera i Clouda. Jak się mylę to poprawcie :)
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
User avatar
shimano73
Posts: 1995
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Post

lesny8 wrote: Wed Nov 01, 2023 9:35 pm
shimano73 wrote: Wed Nov 01, 2023 9:15 pm OK, a jest możliwość aby zrobić powiadomienie od słabej baterii?
Raczej nie jest to możliwe, bynajmniej ja nie widzę póki co sposobu.
W apce, jak dotkniesz ikony "i" z informacją, to odpytujesz bezpośrednio urządzenie, a nie serwer. Serwer nie otrzymuje tych danych, co innego jakby je otrzymywał razem z temperaturą i pozostałymi danymi, tak żeby przy pomocy reakcji mógł zareagować powiadomieniem, wtedy by się dało.
Ale to by taka funkcjonalność musiała dopiero powstać po stronie serwera i Clouda. Jak się mylę to poprawcie :)
A gdyby dodać kanał wilgotności i czytać ten sam plik txt z danymi ale tylko z poziomem baterii , kanał w cloudzie można by ukryć i tam zrobić reakcję 8-)
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
User avatar
lesny8
Posts: 2841
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

shimano73 wrote: Wed Nov 01, 2023 9:41 pm
lesny8 wrote: Wed Nov 01, 2023 9:35 pm
shimano73 wrote: Wed Nov 01, 2023 9:15 pm OK, a jest możliwość aby zrobić powiadomienie od słabej baterii?
Raczej nie jest to możliwe, bynajmniej ja nie widzę póki co sposobu.
W apce, jak dotkniesz ikony "i" z informacją, to odpytujesz bezpośrednio urządzenie, a nie serwer. Serwer nie otrzymuje tych danych, co innego jakby je otrzymywał razem z temperaturą i pozostałymi danymi, tak żeby przy pomocy reakcji mógł zareagować powiadomieniem, wtedy by się dało.
Ale to by taka funkcjonalność musiała dopiero powstać po stronie serwera i Clouda. Jak się mylę to poprawcie :)
A gdyby dodać kanał wilgotności i czytać ten sam plik txt z danymi ale tylko z poziomem baterii , kanał w cloudzie można by ukryć i tam zrobić reakcję 8-)
Na okrętkę, ale powinno działać :lol:
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
User avatar
myxhir
Posts: 364
Joined: Thu Jan 07, 2021 12:16 pm
Location: Skórzewo, Poznań

Post

shimano73 wrote: Wed Nov 01, 2023 9:41 pm
lesny8 wrote: Wed Nov 01, 2023 9:35 pm
shimano73 wrote: Wed Nov 01, 2023 9:15 pm OK, a jest możliwość aby zrobić powiadomienie od słabej baterii?
Raczej nie jest to możliwe, bynajmniej ja nie widzę póki co sposobu.
W apce, jak dotkniesz ikony "i" z informacją, to odpytujesz bezpośrednio urządzenie, a nie serwer. Serwer nie otrzymuje tych danych, co innego jakby je otrzymywał razem z temperaturą i pozostałymi danymi, tak żeby przy pomocy reakcji mógł zareagować powiadomieniem, wtedy by się dało.
Ale to by taka funkcjonalność musiała dopiero powstać po stronie serwera i Clouda. Jak się mylę to poprawcie :)
A gdyby dodać kanał wilgotności i czytać ten sam plik txt z danymi ale tylko z poziomem baterii , kanał w cloudzie można by ukryć i tam zrobić reakcję 8-)
dokładnie tak mam u siebie ;) dodałem kanał wilgotności i czytam już z wcześniejszych plików. Dodałem sobie je nawet w osobną lokalizację żeby nie mnożyło się to. Osobiście ja tego nie ukrywałem ale może nie mam aż tylu urządzeń raptem 58 kanałów ;)
Powiadomienia działają bo już w jednej lokalizacji bateria była wymieniana ;)

Code: Select all

#Xiaomi - Sypialnia - Bateria
  - type: HumidityParsed
    source:
      type: File
      file: "/home/pi/MiTemperature2/A4:C1:38:53:C6:F0.txt"
      expiration_time_sec: 380
    parser:
      type: Simple
      refresh_time_ms: 5000
    humidity: 2
    multiplier_humi: 1
#Xiaomi - Ogrod - Bateria
  - type: HumidityParsed
    source:
      type: File
      file: "/home/pi/MiTemperature2/A4:C1:38:ED:5C:70.txt"
      expiration_time_sec: 380
    parser:
      type: Simple
      refresh_time_ms: 5000
    humidity: 2
    multiplier_humi: 1
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
mmiikk
Posts: 451
Joined: Mon Aug 06, 2018 1:27 pm

Post

lesny8 wrote: Wed Nov 01, 2023 9:20 pm
mmiikk wrote: Wed Nov 01, 2023 4:44 pm Najwcześniejsi użytkownicy nowego sposobu odczytywania czujników (pasywne BLE) maja sprzęt działający tą metoda 10 miesięcy (tyle ma ten wątek) , powiecie mi jak często z tym nowym sposobem wymienialiście baterie w termometrach?
Ja jadę ciągle na SVD i BT z odczytem co 4 do 6 minut i wymieniam baterie w praktyce średnio co 6-9 miesięcy w zależności od konkretnego czujnika, jest jakiś zysk pod kątem wymiany baterii?
Ja mam w jednym czujniku baterie z datą 05.12.22 z startowym napięciem 3,31V i pokazuje aktualnie stan naładowania pokazuje w apce 81% nie mierzyłem teraz fizycznie napięcia, w drugim 3,29V zamontowana 30.12.22 i aktualnie 3,06V, ale tu mam uszkodzony wyświetlacz, bo mi go rodzinka utopiła kiedyś w umywalce :)
W kilku innych, które wcześniej współpracowały z SVD i potrzebowały połączenia BT do odczytu, już wymieniałem baterie, ale nie wkładam do nich nowych, tylko takie co mi już w pilotach nie działają, a mają jeszcze ze 3V.
Dla przykładu 3,04V wyjęta z pilota zamontowana w czujniku 06.07.23 aktualnie ma 3,02V.

Dodatkowy plus BLE i trybu pasywnego, to brak ograniczeń co do połączeń z czujnikami(procek nie staje dęba), bo tu nie łączymy się z żadnym czujnikiem tylko nasłuchujemy. Aktualnie w domu mam nasłuch z 12czujników na testowej malinie :mrgreen:
A jaki masz interwal nadawania w czujnikach, co ile minut?
Przy jakim napięciu czujnik gaśnie?
User avatar
lesny8
Posts: 2841
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

mmiikk wrote: Thu Nov 02, 2023 9:26 am
lesny8 wrote: Wed Nov 01, 2023 9:20 pm
mmiikk wrote: Wed Nov 01, 2023 4:44 pm Najwcześniejsi użytkownicy nowego sposobu odczytywania czujników (pasywne BLE) maja sprzęt działający tą metoda 10 miesięcy (tyle ma ten wątek) , powiecie mi jak często z tym nowym sposobem wymienialiście baterie w termometrach?
Ja jadę ciągle na SVD i BT z odczytem co 4 do 6 minut i wymieniam baterie w praktyce średnio co 6-9 miesięcy w zależności od konkretnego czujnika, jest jakiś zysk pod kątem wymiany baterii?
Ja mam w jednym czujniku baterie z datą 05.12.22 z startowym napięciem 3,31V i pokazuje aktualnie stan naładowania pokazuje w apce 81% nie mierzyłem teraz fizycznie napięcia, w drugim 3,29V zamontowana 30.12.22 i aktualnie 3,06V, ale tu mam uszkodzony wyświetlacz, bo mi go rodzinka utopiła kiedyś w umywalce :)
W kilku innych, które wcześniej współpracowały z SVD i potrzebowały połączenia BT do odczytu, już wymieniałem baterie, ale nie wkładam do nich nowych, tylko takie co mi już w pilotach nie działają, a mają jeszcze ze 3V.
Dla przykładu 3,04V wyjęta z pilota zamontowana w czujniku 06.07.23 aktualnie ma 3,02V.

Dodatkowy plus BLE i trybu pasywnego, to brak ograniczeń co do połączeń z czujnikami(procek nie staje dęba), bo tu nie łączymy się z żadnym czujnikiem tylko nasłuchujemy. Aktualnie w domu mam nasłuch z 12czujników na testowej malinie :mrgreen:
A jaki masz interwal nadawania w czujnikach, co ile minut?
Przy jakim napięciu czujnik gaśnie?
Interwał to standard, więc chyba co 2.5s, co jest bez sensu bo do Supli lecą pomiary średnio co 6s i można to zwiększyć i wydłużyć jeszcze żywotność baterii. Na początku nic z tym nie robiłem, bo chciałem zobaczyć czy pół roku wszystko wytrzyma, a potem to już jak coś działa to zapominasz, że coś miałeś zrobić :)
Muszę zaktualizować FW w tych termometrach i wtedy to poustawiać. PVVX cały czas rozwija soft i się parę rzeczy zmieniło. Wczoraj właśnie robiłem aktualizację na termometrach kolegi i przestawiałem interwał na 10s.
Baterie, w zależności od producenta padają przy około 2.6V - 2.4V, tak bynajmniej siadają u mnie.
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
mmiikk
Posts: 451
Joined: Mon Aug 06, 2018 1:27 pm

Post

Ja mam w jednym czujniku baterie z datą 05.12.22 z startowym napięciem 3,31V i pokazuje aktualnie stan naładowania pokazuje w apce 81% nie mierzyłem teraz fizycznie napięcia, w drugim 3,29V zamontowana 30.12.22 i aktualnie 3,06V, ale tu mam uszkodzony wyświetlacz, bo mi go rodzinka utopiła kiedyś w umywalce :)
W kilku innych, które wcześniej współpracowały z SVD i potrzebowały połączenia BT do odczytu, już wymieniałem baterie, ale nie wkładam do nich nowych, tylko takie co mi już w pilotach nie działają, a mają jeszcze ze 3V.
Dla przykładu 3,04V wyjęta z pilota zamontowana w czujniku 06.07.23 aktualnie ma 3,02V.

Dodatkowy plus BLE i trybu pasywnego, to brak ograniczeń co do połączeń z czujnikami(procek nie staje dęba), bo tu nie łączymy się z żadnym czujnikiem tylko nasłuchujemy. Aktualnie w domu mam nasłuch z 12czujników na testowej malinie :mrgreen:
O to przy takim interwale to bardzo dobry wynik, chyba będę musiał pomyśleć nad zaoraniem maliny od nowa, w sumie u mnie dzika stabilnie wiec nie bardzo miałem motywacje do zmiany.

Return to “FAQ / Jak to zrobić”