[tutorial] RPiZeroW + odczyt z LYWSD03MMC przez BLE + Supla-Device

shimano73

Dodałem kolejny czujnik do pliku yaml, i dziaje się coś dziwnego. Jak zrestartowałem proces

Code: Select all

supervisorctl restart mi-listener
Czujnik się dodał w aplikacji, pojawił sie plik z danymi , ale on się nie odświeża, a szam czujnik jest obok pozostałych.
gdy uruchomię proces z lini komend

./start-listening.sh
to dane się odświeżają :shock: , co jest nie tak ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Gang

Panowie odkryłem że poprawne wpisanie macadresu przynosi duże lepsze efekty niż zwiększanie mocy nadawania czujników!
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
lesny8

Gang wrote: Fri Nov 03, 2023 5:22 pm Panowie odkryłem że poprawne wpisanie macadresu przynosi duże lepsze efekty niż zwiększanie mocy nadawania czujników!
Co przez to rozumiesz? Jakie poprawne wpisanie macadresu? Gdzie?
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
lesny8

shimano73 wrote: Fri Nov 03, 2023 9:18 am Dodałem kolejny czujnik do pliku yaml, i dziaje się coś dziwnego. Jak zrestartowałem proces

supervisorctl restart mi-listener
Czujnik się dodał w aplikacji, pojawił sie plik z danymi , ale on się nie odświeża, a szam czujnik jest obok pozostałych.
gdy uruchomię proces z lini komend

./start-listening.sh
to dane się odświeżają :shock: , co jest nie tak ?
Gdzieś pisało w dokumentacji, tak mi się kojarzy, że w trybie pasywnym może działać tylko jeden proces nasłuchujący. Uruchomienie kilku instancji może powodować problemy np. z dostępem do tego samego pliku.

Zadaniem bramki jest:
1. Nasłuch i odczyt danych z kostek oraz zapisanie ich do pliku
2. Odczyt z plików zgodnie z tym co zapisane w supla-config.yaml i wysłanie tego do serwera Supli.

Nie wiem gdzie masz problem. Generalnie jak coś zmienisz w pliku konfiguracyjnym urządzenia (supla-config.yaml) to musisz zrobić restart usługi. Jak pozmieniasz za dużo, to będzie konflikt kanałów ;)

Sprawdź jeszcze czy zmienia się data modyfikacji przy wszystkich plikach z danymi (*.txt).
Sprawdź czy kostka nie jest połączona np. z telefonem. Zdarzyło się u mnie kiedyś, że po zmianie FW na jednym i rozłączeniu w Chrome poprzez przycick 'Disconnect', kostka dalej utrzymywała połączenie, wtedy nie rozsyła nic po BLE. Pomaga wyłączenie BT w telefonie, z którego flashujesz.

Do samego BT jest fajna apka na androida -> 'nRF Connect', nie wiem czy jest na iOS, pokazuje dużo więcej niż sam aplet andka.
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
Gang

lesny8 wrote: Fri Nov 03, 2023 6:27 pm
Gang wrote: Fri Nov 03, 2023 5:22 pm Panowie odkryłem że poprawne wpisanie macadresu przynosi duże lepsze efekty niż zwiększanie mocy nadawania czujników!
Co przez to rozumiesz? Jakie poprawne wpisanie macadresu? Gdzie?
Jeden czujnik mi nie działał bo miałem błąd w macadresie, w zasadzie w adresie pliku .txt w pliku konfiguracyjnym;)
shimano73

Mam problem z malinką, wszystko działa poprawnie, ale nie mogę się z nią połączyć przez ssh ani po IP ani po nazwie hosta.
Malinka ma ustawiony stały adres IP , który widzi skaner (Advanced IP Scanner) i aplikacja Deco od TP-linków , moge ją pingwać i ona odpowiada. Restart zasilania nie pomógł. A przez Putty ni cholery nie ma jej :x
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
myxhir

shimano73 wrote: Tue Nov 07, 2023 10:07 pm Mam problem z malinką, wszystko działa poprawnie, ale nie mogę się z nią połączyć przez ssh ani po IP ani po nazwie hosta.
Malinka ma ustawiony stały adres IP , który widzi skaner (Advanced IP Scanner) i aplikacja Deco od TP-linków , moge ją pingwać i ona odpowiada. Restart zasilania nie pomógł. A przez Putty ni cholery nie ma jej :x
Mi tez się blokowała ale problemu nie rozwiązałem z czasem sama się ogarniała losowo. Natomiast zawsze mogłem się połączyć przez aplikację na andka RaspController
Gang

Panowie na Ali dziś promo na termometry
4 szt za niecałe 62zl ;) bo automat dorzuci rabat 14zl i 5 za 12 dniowa dostawe
https://a.aliexpress.com/_EIHQ1Uh
Screenshot_20231124-202045-726.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kris.sg

Kupione, dzięki za link :)
■Rpi4(m.2) Supla Cloud, Scripts ■Rpi3(sd) SD: 6x MI ATC, 1x W.S.
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3
uchnast.michal

Gang wrote: Fri Nov 24, 2023 7:36 pm Panowie na Ali dziś promo na termometry
Dzięki, dobra cena. To teraz jeszcze obsługa BT w esp32 i malina znajduje nowe zastosowanie.
e-talking............
Byłem tam - Supla Offline Party 2023

Return to “FAQ / Jak to zrobić”