[tutorial] RPiZeroW + odczyt z LYWSD03MMC przez BLE + Supla-Device

adefilon
Posts: 1
Joined: Tue Feb 27, 2024 5:59 pm

Post

Czy czujniki w wersji 1.5 są rozpoznawane przez rpi? Mam podłączoną 1 szt. w wersji 1.4 od kliku dni i działa. Chciałem dodać kolejny ale 1.5, zmieniłem soft natomiast nie widać go w supli. Trzeba go jakoś dodać/aktywować czy sam powinien się pojawić?

Utworzył się plik z adresem mac na rpi.
User avatar
Lector
Posts: 1428
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

adefilon wrote: Tue Feb 27, 2024 6:02 pm Czy czujniki w wersji 1.5 są rozpoznawane przez rpi? Mam podłączoną 1 szt. w wersji 1.4 od kliku dni i działa. Chciałem dodać kolejny ale 1.5, zmieniłem soft natomiast nie widać go w supli. Trzeba go jakoś dodać/aktywować czy sam powinien się pojawić?

Utworzył się plik z adresem mac na rpi.
Pierwszy post i #5, musisz edytować i dodać kolejny termometr z odczytem z nowego pliku.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
mmiikk
Posts: 451
Joined: Mon Aug 06, 2018 1:27 pm

Post

Od dwóch dni mam zrobione LYWSD z supla device, pierwszy termometr z binarką z pierwszego linku działa 2 dni, teraz drugi i zflashowalem go stronka z drugiego linku (PVVX), i binarke mi podpowiedział ATC_v47.bin, i tu pojawia sie problem bo jak sie olaczylem po flashowaniu z termometrem na stronce pojawiło się mnóstwo opcji ze ise pogubiłem, mozecie mi powiedziec na ktore zwrocic uwage i od czego sa i jakie sa porzadane wartosci?
np:
clock - naprawde moze dzialac jako zegarek na wyświetlaczu?
advertising type - który wybrać zeby był widoczny w supla device?
add flags - ???
advertising interval - to czas co jaki wysyła pomiar przez BT? jaki macie ustawiony żeby nie drenować baterii?
Measure interval - co ustawić?
Connect latency - zmieniać default?
RF TX Power - zmieniać default?
Czy da się ustawić aby bateria i wilgotność nie pokazywały się co 2 sekund tylko np 30 sek wilgotność i potem 4 sek bateria?
mmiikk
Posts: 451
Joined: Mon Aug 06, 2018 1:27 pm

Post

Mimo że dodałem drugi termometr do pliku yaml w supla cloud on sie nie pojawia , są dwa które były od początku czyli 2 dni: termometr procesora rpi, i pierwszego LYWS ten drugi LYWSD sie w cloudzie nei pojawił, mimo ze jego mac adres .txt zawiera wynik pomiarów, co robię złe?
Robiłem tak:
sudo nano /etc/supla-device.yaml
treść jest teraz taka:

Code: Select all

name: SuplaDevice RPi
log_level: debug
state_files_path: "/home/supla"
security_level: 2 # disable certyficate verification

supla:
  server: svrXX.supla.org
  mail:XXX@XX.com

channels:
#RPI - Temperatura
  - type: ThermometerParsed
    source:
      type: File
      file: "/home/supla/supla-rpi-state/rpi-temp.txt"
      expiration_time_sec: 260
    parser:
      type: Simple
      refresh_time_ms: 5000
    temperature: 0
    multiplier_temp: 1
#LYWSD Kuchnia /***
  - type: ThermHygroMeterParsed
    source:
      type: File
      file: "/home/supla/MiTemperature2/A4:C1:38:0C:6D:58.txt"
      expiration_time_sec: 120
    parser:
      type: Simple
      refresh_time_ms: 5000
    temperature: 0
    humidity: 1
    multiplier_temp: 1
    multiplier_humi: 1
    battery_level: 2
#Nowy / Sypialnia??
  - type: ThermHygroMeterParsed
    source:
      type: File
      file: "/home/supla/MiTemperature2/A4:C1:38:F1:0A:71.txt"
      expiration_time_sec: 120
    parser:
      type: Simple
      refresh_time_ms: 5000
    temperature: 0
    humidity: 1
    multiplier_temp: 1
    multiplier_humi: 1
    battery_level: 2

potem wykonałem:
sudo service supervisor restart
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Włącz w Cloud rejestrowanie urządzeń i zrób restart "malinki".
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
mmiikk
Posts: 451
Joined: Mon Aug 06, 2018 1:27 pm

Post

OK, myslalem ze robilem reboot ale polecenie bylo bez sudo wiec malina sie nei zrestartowala,
polecenie sudo reboot pomoglo, mam nowy termometr w cloudzie, dziekuje.

Ponawiam natomiast pytanie z postu wyzej o parametry ustawienia sflashowanych termometrów LYWSD
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Tam nie trzeba restartować systemu, ani tego systemctl. Trzeba zrestartować usługę supla-device.
Czyli coś w stylu: sudo service supla-device restart.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “FAQ / Jak to zrobić”