krycha88 wrote: Tue Jul 25, 2023 6:23 pm
Wrzuciłem.
Jeszcze raz dziękuje.
Tak jeszcze testuje i się zastanawiam jak to jest z restartem ESP.
Co zaobserwowałem:
Jak pływak 1 (pływak 1 załącza i wyłącza) mam zwarty do masy i załącza przekaźnik i gdyby nie zadziałało wyłączenie i wyłączy dopiero pływak 2 (pływak 2 tylko wyłącza) i po jakimś czasie woda opadnie poniżej pływaka 2.
Czyli mamy po tym stan pływak 1 wskazuje pusty (bo się zepsuł lub zawiesił) i pływak 2 wskazuje pusty (bo woda opadła) a przekaźnik jest wyłączony (bo załączy się tylko przy zmianie stanu pływaka 1 z pełnego na pusty) i nastąpi restart ESP to warunek jakby nie był sprawdzany/wykonywany. Przekaźnik pozostaje dalej wyłączony - nie załączą się aby dolać tyle wody aby pływak 1 lub pływak 2 wykrył napełnienie i wyłączył przekaźnik.
Przekaźnik jest ustawiony na zapamiętanie ostatniego stanu.
Czy nie powinno warunkowanie odbywać się również po ponownym rozruchu, a nie tylko przy wykrytym zmianie stanu dla określonego warunku?
Bo na przykład przy sterowaniu za pomocą temperatury również warunek może nie zostać wykryty i komuś się może zagotować woda, jak używa warunkowania jako termostatu.
Nie żebym się jakoś czepiał, tylko tak głośno myślę i opisuje moje spostrzeżenia.