Nowe warunkowanie
-
Takie ustawienie nie dziala
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Witam, chcę ustawić warunek żeby grzałka w bojlerze włączała się kiedy oddaję energię z paneli PV do sieci np. przy 1500W załączenie a poniżej 600W wyłączenie. Moc odczytuję z mewki przez linki bezpośrednie. MEW-01 moc oddawaną podaje ujemną i się pogubiłem i nic mi z tego nie działa może ktoś pomoże?
-
Takie warunki robiłem na scenach fracza ale tu powinno działać analogicznie czyli załącz jeżeli mniejsze niż-1500, wyłącz jeżeli większe niż-600Leszekbialy wrote: Wed Apr 26, 2023 6:59 pm Witam, chcę ustawić warunek żeby grzałka w bojlerze włączała się kiedy oddaję energię z paneli PV do sieci np. przy 1500W załączenie a poniżej 600W wyłączenie. Moc odczytuję z mewki przez linki bezpośrednie. MEW-01 moc oddawaną podaje ujemną i się pogubiłem i nic mi z tego nie działa może ktoś pomoże?
YoMan
-
Czy jest możliwe ustawienie takich warunków dla sp111, a mianowicie : periodyczne załączanie na czas 3min i wyłączanie na czas 1min, wyłącz gdy obciążenie mniejsze niż 50W i większe 150W i powiadomienie o złym obciążeniu
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
DziękiYoMan wrote: Wed Apr 26, 2023 7:15 pmTakie warunki robiłem na scenach fracza ale tu powinno działać analogicznie czyli załącz jeżeli mniejsze niż-1500, wyłącz jeżeli większe niż-600Leszekbialy wrote: Wed Apr 26, 2023 6:59 pm Witam, chcę ustawić warunek żeby grzałka w bojlerze włączała się kiedy oddaję energię z paneli PV do sieci np. przy 1500W załączenie a poniżej 600W wyłączenie. Moc odczytuję z mewki przez linki bezpośrednie. MEW-01 moc oddawaną podaje ujemną i się pogubiłem i nic mi z tego nie działa może ktoś pomoże?
-
to chyba musiałbys na skryptach ogarnąć za pomocą sceny (co 5 min niestety) i automatu schodowego na 3 minshimano73 wrote: Thu Apr 27, 2023 7:26 am Czy jest możliwe ustawienie takich warunków dla sp111, a mianowicie : periodyczne załączanie na czas 3min i wyłączanie na czas 1min, wyłącz gdy obciążenie mniejsze niż 50W i większe 150W i powiadomienie o złym obciążeniu
YoMan
-
No niestety , to musi działać bez internetu
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
-
Próbuję trochę pobawić się warunkami aby działały z poziomu urządzenia. Efekt jaki chcę uzyskać to załączenie lampki na 1min po impulsie z czujki Bosch, ale tylko kiedy jest ciemno przy użyciu harmonogramu.
Jeden przekaźnik fizyczny (lampka) i 2 wirtualne: Natomiast warunki działają w logice chyba "OR" przez co obojętnie czy virtual 3 czy virtual 4 jest w stanie wysokim to uruchamia mi fizyczny przekaźnik 2. Jest opcja jakaś aby ustawić warunki w logice "AND" aby musiały być oba warunki spełnione aby przełączyło mi fizyczny przekaźnik ?
Ewentualnie może ktoś mi podpowie jak to można by ustawić aby uzyskać efekt że włącznik lampki jest aktywny (tutaj czujka) tylko w wybranych godzinach (w tym przypadku tylko w nocy) ??
Jeden przekaźnik fizyczny (lampka) i 2 wirtualne: Natomiast warunki działają w logice chyba "OR" przez co obojętnie czy virtual 3 czy virtual 4 jest w stanie wysokim to uruchamia mi fizyczny przekaźnik 2. Jest opcja jakaś aby ustawić warunki w logice "AND" aby musiały być oba warunki spełnione aby przełączyło mi fizyczny przekaźnik ?
Ewentualnie może ktoś mi podpowie jak to można by ustawić aby uzyskać efekt że włącznik lampki jest aktywny (tutaj czujka) tylko w wybranych godzinach (w tym przypadku tylko w nocy) ??
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Taki pomysł na szybko: dwa przekazniki szeregowo. Jeden załącza się w danych godzinach a drugi jest odpalany przez czujkeLukaszH wrote: Sun Jun 11, 2023 9:05 am Próbuję trochę pobawić się warunkami aby działały z poziomu urządzenia. Efekt jaki chcę uzyskać to załączenie lampki na 1min po impulsie z czujki Bosch, ale tylko kiedy jest ciemno przy użyciu harmonogramu.
Jeden przekaźnik fizyczny (lampka) i 2 wirtualne:
warunki.JPG
Natomiast warunki działają w logice chyba "OR" przez co obojętnie czy virtual 3 czy virtual 4 jest w stanie wysokim to uruchamia mi fizyczny przekaźnik 2. Jest opcja jakaś aby ustawić warunki w logice "AND" aby musiały być oba warunki spełnione aby przełączyło mi fizyczny przekaźnik ?
YoMan
-
Fizyczne przekaźniki to jak najbardziej działają Fajnie jak by uzyskać ten efekt programowoYoMan wrote: Sun Jun 11, 2023 9:17 amTaki pomysł na szybko: dwa przekazniki szeregowo. Jeden załącza się w danych godzinach a drugi jest odpalany przez czujkeLukaszH wrote: Sun Jun 11, 2023 9:05 am Próbuję trochę pobawić się warunkami aby działały z poziomu urządzenia. Efekt jaki chcę uzyskać to załączenie lampki na 1min po impulsie z czujki Bosch, ale tylko kiedy jest ciemno przy użyciu harmonogramu.
Jeden przekaźnik fizyczny (lampka) i 2 wirtualne:
warunki.JPG
Natomiast warunki działają w logice chyba "OR" przez co obojętnie czy virtual 3 czy virtual 4 jest w stanie wysokim to uruchamia mi fizyczny przekaźnik 2. Jest opcja jakaś aby ustawić warunki w logice "AND" aby musiały być oba warunki spełnione aby przełączyło mi fizyczny przekaźnik ?