Spróbuj zastosować może soft elmaya. Ten 2x230v. I ustaw dimmer na maxa to powinno załączać przekaźnik. Tam jest opcja fotorezystora.LukaszH wrote: Sun Jun 11, 2023 9:59 amFizyczne przekaźniki to jak najbardziej działają Fajnie jak by uzyskać ten efekt programowoYoMan wrote: Sun Jun 11, 2023 9:17 amTaki pomysł na szybko: dwa przekazniki szeregowo. Jeden załącza się w danych godzinach a drugi jest odpalany przez czujkeLukaszH wrote: Sun Jun 11, 2023 9:05 am Próbuję trochę pobawić się warunkami aby działały z poziomu urządzenia. Efekt jaki chcę uzyskać to załączenie lampki na 1min po impulsie z czujki Bosch, ale tylko kiedy jest ciemno przy użyciu harmonogramu.
Jeden przekaźnik fizyczny (lampka) i 2 wirtualne:
warunki.JPG
Natomiast warunki działają w logice chyba "OR" przez co obojętnie czy virtual 3 czy virtual 4 jest w stanie wysokim to uruchamia mi fizyczny przekaźnik 2. Jest opcja jakaś aby ustawić warunki w logice "AND" aby musiały być oba warunki spełnione aby przełączyło mi fizyczny przekaźnik ?
Ewentualnie może ktoś mi podpowie jak to można by ustawić aby uzyskać efekt że włącznik lampki jest aktywny (tutaj czujka) tylko w wybranych godzinach (w tym przypadku tylko w nocy) ??
Nowe warunkowanie
-
YoMan
-
Jest szansa aby dodać warunkowanie do czasu?
Jak mam podpięty oled to pokazuje się między innymi godzina.
Czy dałoby radę zrobić warunkowanie od niej?
Czyli załącz gdy większe niż godzina 10:00, drugim warunkiem można by wyłączyć.
Byłby w tedy taki fajny programator czasowy.
Jak mam podpięty oled to pokazuje się między innymi godzina.
Czy dałoby radę zrobić warunkowanie od niej?
Czyli załącz gdy większe niż godzina 10:00, drugim warunkiem można by wyłączyć.
Byłby w tedy taki fajny programator czasowy.
Niespełniony automatyk.
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos
-
Potrzebuje wsparcie
Kupilem sonoff basic R2 potrzebuje zrobic warunek aby temperatura w mojej małej winiarni chlodzila mi wino
1) Zakres temperatury fermentacji 13-15st. w takim zakresie powinna chodzic chlodziarka ktora bedzie zainstalowana do kadzi, gdzie bedzie odbywac sie fermentacja czyli na output - kabel zasilajacy do chlodziarki, a chlodziarka juz chlodzi wino.
Pytanko: (jestem początkujacym)
1) Jak zrobić warunek, aby chlodziarka chodzia tylko w tym zakresie czyli 13-15 stopni. Jaki to bedzie warunek.
2) czy istnieje możliwość informowania mnie, że urządzenie zostało wyłączone z sieci? w sensie sonoff basic R2?
3) Czy mogę zmieniać temperature zdalnie, np jestem w innym miesice i chce aby zakres temperatury zwiekszył się na 15-17st. Jak to można zdalnie zrobić.
Oczywiście używam oprogramowania supla
Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie odpowiedz.
Kupilem sonoff basic R2 potrzebuje zrobic warunek aby temperatura w mojej małej winiarni chlodzila mi wino
1) Zakres temperatury fermentacji 13-15st. w takim zakresie powinna chodzic chlodziarka ktora bedzie zainstalowana do kadzi, gdzie bedzie odbywac sie fermentacja czyli na output - kabel zasilajacy do chlodziarki, a chlodziarka juz chlodzi wino.
1) Jak zrobić warunek, aby chlodziarka chodzia tylko w tym zakresie czyli 13-15 stopni. Jaki to bedzie warunek.
2) czy istnieje możliwość informowania mnie, że urządzenie zostało wyłączone z sieci? w sensie sonoff basic R2?
3) Czy mogę zmieniać temperature zdalnie, np jestem w innym miesice i chce aby zakres temperatury zwiekszył się na 15-17st. Jak to można zdalnie zrobić.
-
Generalnie masz 3 opcjeGradek wrote: Fri Jul 14, 2023 10:52 am Potrzebuje wsparcie
1. Wykorzystać któryż z softów termostatu jakie koledzy napisali i udostępnili na forum
2. Wykorzystać warunkowania za pomocą termostatu SUPLA Scripts
3. Użyć warunkowania w sofcie wygenerowanym za pomocą gui - tu mamy pewność że przy braku netu temperatura będzie pilnowana ale nie ma możliwości zdalnie z aplikacji zmiany temp.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Dziekuje za odpowiedz
Mam pytanie odnośnie warunkowania. Czy jeśli mam podlączone 3 czujniki temperatury, które chciałbym, żeby chodziły w tym samym zakresie temperatur to potrzebuje 3 warunków czy wystarczy 1?
Mam pytanie odnośnie warunkowania. Czy jeśli mam podlączone 3 czujniki temperatury, które chciałbym, żeby chodziły w tym samym zakresie temperatur to potrzebuje 3 warunków czy wystarczy 1?
-
Potrzebuje pomocy.
Robię warunkowanie dla przekaźników. Ale chcę taki efekt: jak załącze przekaźnik 1 to rozłączy przekaźnik 2, jak rozłącze przekaźnik 1 to załączy się 2.
Pomimo zmiany 1 na 0 i 0 na 1 w załącz wyłącz, to zawsze oba są w tej samej pozycji.
Robię warunkowanie dla przekaźników. Ale chcę taki efekt: jak załącze przekaźnik 1 to rozłączy przekaźnik 2, jak rozłącze przekaźnik 1 to załączy się 2.
Pomimo zmiany 1 na 0 i 0 na 1 w załącz wyłącz, to zawsze oba są w tej samej pozycji.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Niespełniony automatyk.
-
Ktoś pomoże z tym warunkowaniem?
Robię kolejne i też nie chcą działaś tak jak myślę. Warunek 2 - ma działaś naprzemiennie jak przekaźnik 1 jest włączony wyłącza przekaźnik 3 oraz jak 1 jest wyłączona to załącza się 3. Sterowanie przekaźnika jest stanem wysokim więc dałem załącz 3 jak jest 0 i wyłącz jak jest 1.
Warunek 3 - czujnik poziomu wody jak brak połączenia czujnika ma pokazywać ze jest pełno aby nie uruchomił pompki i nie przelał, na GPIO jest stan wysoki po podaniu niskie pokazuje pusty zbiornik. Więc przekaźnik 4 ma się załączyć przy 0 i wyłączyć przy 1.
Warunek 4 - dodatkowy czujnik jak wyżej który awaryjnie ma wyłączyć, gdyby ten pierwszy padł. Czyli po podaniu stanu niskiego ma wyłączyć przekaźnik 4.
Wszystko działa ale na odwrót jak zamierzam, zmiana stanów ZAŁĄCZ i WYŁĄCZ nie przynosi skutku.
Po zmianie na cloud dla czujników na odwróconą logikę działa OK, ale nie tak jak chcę, bo bez podłączonych pływaków zbiornik są pustę i uruchamia pompkę.
Firmware: SuplaDevice GG v7.3.1
Chyba ze coś jest nie tak z logiką w tej wersji GG.
Robię kolejne i też nie chcą działaś tak jak myślę. Warunek 2 - ma działaś naprzemiennie jak przekaźnik 1 jest włączony wyłącza przekaźnik 3 oraz jak 1 jest wyłączona to załącza się 3. Sterowanie przekaźnika jest stanem wysokim więc dałem załącz 3 jak jest 0 i wyłącz jak jest 1.
Warunek 3 - czujnik poziomu wody jak brak połączenia czujnika ma pokazywać ze jest pełno aby nie uruchomił pompki i nie przelał, na GPIO jest stan wysoki po podaniu niskie pokazuje pusty zbiornik. Więc przekaźnik 4 ma się załączyć przy 0 i wyłączyć przy 1.
Warunek 4 - dodatkowy czujnik jak wyżej który awaryjnie ma wyłączyć, gdyby ten pierwszy padł. Czyli po podaniu stanu niskiego ma wyłączyć przekaźnik 4.
Wszystko działa ale na odwrót jak zamierzam, zmiana stanów ZAŁĄCZ i WYŁĄCZ nie przynosi skutku.
Po zmianie na cloud dla czujników na odwróconą logikę działa OK, ale nie tak jak chcę, bo bez podłączonych pływaków zbiornik są pustę i uruchamia pompkę.
Firmware: SuplaDevice GG v7.3.1
Chyba ze coś jest nie tak z logiką w tej wersji GG.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Niespełniony automatyk.
-
Może odwróć pływaki i pompkę do góry nogami?Lector wrote: Mon Jul 24, 2023 7:40 pm Ktoś pomoże z tym warunkowaniem?
Wszystko działa ale na odwrót jak zamierzam,
Sorry, nie mogłem się powstrzymać na serio to nie mam na czym teraz przetestowac
YoMan
-
A spróbuj wpisać tylko jedna liczbę. Ja mam tak ustawione
-
A jaką masz wersję GG?LukiSpajder wrote: Mon Jul 24, 2023 8:42 pm A spróbuj wpisać tylko jedna liczbę. Ja mam tak ustawione
Niespełniony automatyk.