Zrób na reakcjach i scenach
Reakcja gdy będzie <-1100W wykonaj scenę grzałki ON
Reakcja gdy będzie >-1000w przerwij scenę grzałki ON
Reakcja gdy będzie >5W wykonaj grzałki OFF
Reakcja gdy bedzie <-40W przerwij grzałki OFF
I teraz mamy 2 sceny jedna która załącza nam grzałki co np 15s co daje czas na reakcję i albo przerwie scenę jak brakuje mocy lub pozwoli załączać grzałki dalej
Druga identyczna tylko wyłącza grzałki
Ja zrobiłem jeszcze reakcję
Reakcja gdy będzie >200W wyłącz grupę ALL_OFF - wywołuje grupę gdzie mam 3 grzałki razem i je wyłącza razem
Przykładowa scena
MEW-01 który włącza i wyłącza wyjścia w ROW-04M
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by cinas on Wed Sep 11, 2024 3:05 pm, edited 1 time in total.
-
Reakcje tu nie zadziałają ponieważ on chce stopniować w zależności od produkcji więc trzeba użyć warunków do scen. Pozostają skrypty z początku tego wątku.
Zrób pierwsza scenę na grzałkę 1 i wrzuc tu screen z błędem, który Ci wyskakuje.
Zrób pierwsza scenę na grzałkę 1 i wrzuc tu screen z błędem, który Ci wyskakuje.
YoMan
-
Ale to może zadziałać, bo moc czynna się aktualizuje i uwzględnia aktualny pobór.
Zauważ, że ta scena będzie załączać co 15 s kolejne wyjścia, gdy w danym momencie oddajemy do sieci ponad 1,1 kW.
Jeśli oddawanie spadnie poniżej 1 kW (tam znak powinien być z < na > zmieniony), to scena się przerwie.
Analogicznie jest zrobione wyłączanie.
Ciekawy pomysł .
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
-
Fakt, że ciekawe podejście .... i może działać - trzeba sprawdzić jak się zachowuje w przypadku skaczącej produkcji (słonko - chmurka-słonko). Nie doczytałem dokładnie wcześniejszego postu. Sorry @cinas.
YoMan
-
To działa z 3 grzałkami i jak mamy nadwyżkę załączy odpowiednią ilość grzałek a jak brakuje mocy wyłączy
W każdej scenie włącz / wyłącz na początku jest dodane opóźnienie aby wyeliminować klikanie przekaźnika przez chwilowe skoki mocy
Przed włączeniem / wyłączeniem kolejnej grzałki jest dodana pauza aby reakcja sprawdzająca czy mamy dość lub za mało mocy przerwała scenę ( działa lepiej niż skrypty )
Czas reakcji to około 6-8 sekund aby stwierdzić jaka mamy aktualnie moc
Zrobione z 4 buforami
W każdej scenie włącz / wyłącz na początku jest dodane opóźnienie aby wyeliminować klikanie przekaźnika przez chwilowe skoki mocy
Przed włączeniem / wyłączeniem kolejnej grzałki jest dodana pauza aby reakcja sprawdzająca czy mamy dość lub za mało mocy przerwała scenę ( działa lepiej niż skrypty )
Czas reakcji to około 6-8 sekund aby stwierdzić jaka mamy aktualnie moc
Zrobione z 4 buforami
-
Dodaj większe opóźnienie na początku przed pierwszą grzałką i masz większą bezwładność układu przed włączeniem / wyłączeniem odbiorników
Tak samo działa jak mamy za dużą produkcję i instalacje na mikrofalownikach - można pojedynczo wyłączyć falownik
-
Masz rację pisałem na szybko i wkradł się błąd już poprawiłem - w cloud mam poprawnieklew wrote: ↑Wed Sep 11, 2024 10:56 am
Ale to może zadziałać, bo moc czynna się aktualizuje i uwzględnia aktualny pobór.
Zauważ, że ta scena będzie załączać co 15 s kolejne wyjścia, gdy w danym momencie oddajemy do sieci ponad 1,1 kW.
Jeśli oddawanie spadnie poniżej 1 kW (tam znak powinien być z < na > zmieniony), to scena się przerwie.
Analogicznie jest zrobione wyłączanie.
Ciekawy pomysł .
-
Jaki może być powód że scena zrobiona dokładnie tak jak na początku wątku pomimo spełnienia wyzwolenia że względu na stan kanałów i spełnienia warunku nie uruchamia przełącznika?Gdy kliknę wykonaj scenę włączy przełącznik? W logach mam takie coś Zignorowano zbyt szybkie sprawdzenie wyzwalacza