Integracja z Android TV

klew

Wieczorny seans z pierszym testowym uruchomieniem integracji z Android TV udany :)

Poniżej filmik pokazujący jak to się zachowuje:
https://youtu.be/gLfNovhahBo

W integracji ustawiłem, że światło ma się zapalać za każdym razem, gdy przechodzimy z "odtwarzania" (lub podobnego stanu, jak przewijanie, buforowanie i kilka innych) do pauzy/stop lub gdy wyłączamy "telewizor".
Światło gaśnie za każdym razem, gdy coś jest odtwarzanie na "telewizorze".

Na filmie detekcja wyłącznia rzutnika trochę zamuliła (prawie 10 s czarnego ekranu na końcówce filmu). Będę jeszcze to trochę poprawiał, aby działało szybciej, ale u mnie sprowadza się to do wykrycia, że urządzenie przestało odpowiadać. Skoro jest to oparte o timeout, to jakiś czas trzeba dać, aby móc stwierdzić taką sytuację. Jak drugi raz próbowałem, to po 3-4 s od wyłączenia skrypt zadziałał. Także na razie zależy to trochę od tego w jakim momencie się trafi.

Niedługo udostępnie aktualizacje softu, odpowiednie skrypty, oraz instrukcję krok po kroku jak to uruchomić u siebie.
klimasstudio

Jaram się :mrgreen: :mrgreen:
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Zibi

klew wrote: Tue Feb 14, 2023 8:26 pm
To nie dobrze wzrok zepsujesz :mrgreen:
klew

Zibi wrote: Tue Feb 14, 2023 11:43 pm
klew wrote: Tue Feb 14, 2023 8:26 pm
To nie dobrze wzrok zepsujesz :mrgreen:
;) Wiem, że to żart, ale i tak odpowiem :ugeek:

U mnie "telewizor" to projektor. Musi być ciemno, aby dało się dobrze oglądać, a jak się wyłączy projektor, to robi się bardzo ciemno.
Ten film i opis, to tylko test pokazujący reakcję systemu na zmiany odtwarzania, a nie docelowa automatyzacja. Jeszcze się zastanawiam jak to spiąć, ale u mnie prawdopodobnie cała automatyzacja będzie wyglądała tak:
1. Przy przełączeniu rzunika z "offline" na "online" (z dowolnym stanem): zamknij wszystkie rolety, zgaś większość świateł, włącz sprzęt audio.
2. Przy przejściu do stanu "odtwarzam" - wyłącz wszystkie światła, zamknij rolety
3. Przy przejsciu z "odtwarzam" do dowolnego innego stanu (pauza, stop, offline), włącz delikatne oświetlenie
4. Jeśli jest nadal "dzień" i projektor przeszedł do "offline" to otwórz rolety (tego na razie nie zrobię)

Przydałyby się tutaj warunki na konkretne godziny, ale u mnie temat dotyczy projektora, więc musi być ciemno, aby dało się oglądać ;). Także tutaj na bardziej zaawansowane "sceny" to pewnie trzeba będzie poczekać aż Supla server i Cloud będą takie coś wspierać.
Zibi

Projekt fajny na pewno to jakaś przyszłość będzie miało.
Z drugiej strony zastanawiam się tak na szybko po skrótach czy jakiś odbiornik IR + Esp + AT wtedy odpala co sobie ustawimy klik seans to zamknij wszystkie rolety zgaś światło itp. Wtedy nie masz ograniczeń może to być TV z android lub innym systemem.
Co do oglądania na TV to ja przy świetle oglądam bo oczy bardziej odpoczywają, ale projektor rządzi się swoimi prawami.
klew

Zibi wrote: Wed Feb 15, 2023 8:59 am Projekt fajny na pewno to jakaś przyszłość będzie miało.
Z drugiej strony zastanawiam się tak na szybko po skrótach czy jakiś odbiornik IR + Esp + AT wtedy odpala co sobie ustawimy klik seans to zamknij wszystkie rolety zgaś światło itp. Wtedy nie masz ograniczeń może to być TV z android lub innym systemem.
Co do oglądania na TV to ja przy świetle oglądam bo oczy bardziej odpoczywają, ale projektor rządzi się swoimi prawami.
Ja czasem włączam coś na projektorze z telefonu (np. Chromecast), a pilot z tego co kojarzę działa po Bluetooth.

Można też używać "ok Google" do włączania filmów itd.

Także u mnie słuchanie pilota by się nie sprawdziło, ale każdy ma swoją sytuację, ze swoim sprzętem i swoimi potrzebami
matrix0606

No no no, widzę, że kolega nie zasypuje gruszek w popiele. Bardzo ładnie. Czekam z niecierpliwością na dalszy rozwój wydarzeń.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP - Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk || GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G || PSU - SPC Vero | L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
Robert Błaszczak

@klew, a udał Ci się tym adb odczytać statusy z Chromecast'a? Bo mi Chromecast nic nie raportuje.
Oczywiście włączyłem tryb developerski.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klimasstudio

Ja bym dodał np prz SD virtualny kanal który by włączał lub wyłączał działanie tej automatyzacja która można by w harmonogramie dodatkowo ogarnąć żeby nam światłami w ciągu dnia nie bawiło się;)

Juz się nie mogę doczekać skryptów do testu.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
klew

Robert Błaszczak wrote: Wed Feb 15, 2023 5:54 pm @klew, a udał Ci się tym adb odczytać statusy z Chromecast'a? Bo mi Chromecast nic nie raportuje.
Oczywiście włączyłem tryb developerski.
Jeśli wcześniej pisałem coś o "chromecast" to miałem na myśli samo przesyłanie z telefonu na android tv. U mnie to normlanie odpala apki na tv i status z reguły się dobrze odczytuje.

Natomiast jeśli pytasz konkretnie o takie małe urządzenie o nazwie Chromecast, to niestety nie mam tego u siebie i nie mam jak tego sprawdzić.
Jeśli o tym mowa, to odpal u siebie zaraz po włączeniu urządzenia, oraz np. w trakcie oglądania czegoś poniższe komendy i prześlij do mnie wynik.

Code: Select all

adb shell dumpsys media_session
adb shell dumpsys audio
Ogólnie nie wszystkie apki raportują poprawnie stan do "media_session". Testowałem kilka i nasze rodzime "wp piloty" i "playery" tego nie robią. Jest na to obejście poprzez sprawdzenie, stanu "audio", ale tam też pojawiają się różne schody.

Prawdopodobnie zrobimy to tak, że jak dokończę u siebie i wypuszczę co mam, to wtedy u osób, u których to nie działa, będziemy szukać innego rozwiązania i rozbudowywać "skrypt".

Return to “Supla-device dla Linuxa (sd4linux)”