Integracja z Android TV

klew

klimasstudio wrote: Wed Feb 15, 2023 7:35 pm Ja bym dodał np prz SD virtualny kanal który by włączał lub wyłączał działanie tej automatyzacja która można by w harmonogramie dodatkowo ogarnąć żeby nam światłami w ciągu dnia nie bawiło się;)

Juz się nie mogę doczekać skryptów do testu.
To by wymagało używania scripts.supla.io (co oczywiście można zrobić), albo dodania tej logiki do samego urządzenia (czego na razie nie robię).
klew

Można testować integrację z Android TV.

W tym miejscu jest instrukcja: https://github.com/SUPLA/supla-device/t ... android_tv

W skrócie:
1. Instalujemy adb na komputerze i łączymy z TV
2. Instalujemy sd4linux (supla-device na Linuxie)
3. Edytujemy plik media_state.sh i dodajemy go jako serwis w systemie, aby sam startował
4. Konfigurujemy sd4linux (plik android_tv.yaml) i dodajemy go jako serwis w systemie.

Integrację można też uruchomić jako nowe kanały na istniejącej integracji sd4linux - wystarczy dodać odpowiednie kanały na końcu pliku i będzie działać (po aktualizacji źródeł i przekompilowaniu). Można też uruchamiać wiele instancji sd4linux na jednym komputerze - trzeba tylko zadbać o osobne pliki konfiguracyjne, dodawać osobne serwisy i ustawić im osobne foldery do pracy.

Odnośnie składni nowych poleceń w pliku yaml, plecam ten wątek: viewtopic.php?t=12584

W przykładowym pliku yaml są też podane linki do dokumentacji Androida, skąd można sobie wyciągnąć znaczenie niektórych liczb, albo znaleźć nowe (np. jakie przyciski mają się odpalać, gdy włączamy przekaźnik w apce, albo wyłączamy).

Składnia wyzwalaczy pozwala na wysyłanie Wyzwalaczy Akcji gdy "stan" kanału przekaźnika będzie miał jakąś wartość, lub przy tranzycjach między konkretnymi stanami. Dodałem tutaj "stan" -1, który jest ustawiony, gdy kanał jest offline. Np. można wysłać wyzwalacz, gdy stan przejdzie z offline do on/off, albo gdy stan jest "on".
Podobnie można ustawić wyzwalacze na "wartość" (value) i na tranzycje między wartościami - chodzi o wartość z pliku ze stanem telewizora. Tam pojawiają się liczby w stylu -1, 0, 1, 2, 3, 4, 5 itd.
Ich znaczenie jest pobieżnie opisane w yaml, a szczegółowo w dokumentacji, do której jest dołączony link.

Sam skrypt media_state.sh używa adb aby pobrać stan z telewizora. Nie wszystkie programy używają poprawnie czegoś, co w Androidzie nazywa się "media_session". Programy w stylu Netflix, Youtube, Disney+ i kilka innych robi to poprawie i zgłasza odtwarzane treści jak należy.
Natomiast nasze rodzime produkcje: WP pilot, Player; już tego nie robią. Dla nich jest dodane sprawdzanie stanu po stanie usługi "audio" w Androidzie (dolna część skryptu). Stan audio jest w skrypcie mapowany na cyferki 3, 2, 1, 0.
Jeśli ktoś chce, to można te "stan audio" ustawić na liczbach nieużywanych przez "media_session", np;. 103, 102, 101, 100 i wtedy skonfigurować sobie odpowiednio je w pliku yaml (można ustawić że 103 też oznacza stan "ON", i używać tych wartości do różnych wyzwalaczy, można też podłączyć osobny kanał pod ten sam "parser" i używać osobnego kanału do usługi "audio").

Temat jest dość szeroki, instrukcja przydługawa, więc więcej nie będę pisał :).

Czekam na info, odnośnie tego czy udało Wam się zainstalować, co można poprawić, albo jak coś tutaj ustawić.
Pochwalcie się szczególnie jeśli wszystko ruszyło i działa :).

PS: kanał przekaźnika w Cloud ma fajną ikonkę old-school'owego telewizora - polecam :D
maxio2011

Pytanie ktoś próbował odpalić na pi zero ?

Mam takiego który służy do odczytu temp. z czujników xiaomi i licznika wody da radę na tym to postawić czy coś jeszcze potrzeba ?
Robert Błaszczak

Zobacz co pokazuje htop.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
shimano73

Przypomniałem sobie o tym projekcie i jako że mam juz smart TV , postanowiłem go zainstalować na moim dellu z Debianem na którym już istnieje kilka SD4L. Zainstalowałem . na dellu w katalogu android_tv mam plik atv.state który sie aktualizuje gdy włączam , pauzuję film na np netflixie . W cloud pojawił się "kafelek" a w nim dwa kanały jeden nieczynny a drugi Action trigger. no i nie bardzo wiem jak to wykorzystać ;)
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
klew

shimano73 wrote: Sat Jan 25, 2025 8:17 pm Przypomniałem sobie o tym projekcie i jako że mam juz smart TV , postanowiłem go zainstalować na moim dellu z Debianem na którym już istnieje kilka SD4L. Zainstalowałem . na dellu w katalogu android_tv mam plik atv.state który sie aktualizuje gdy włączam , pauzuję film na np netflixie . W cloud pojawił się "kafelek" a w nim dwa kanały jeden nieczynny a drugi Action trigger. no i nie bardzo wiem jak to wykorzystać ;)
A któż to ma wiedzieć za Ciebie? :)

Ja ogólnie tego też zbytnio nie używam. Mam jeden kanał, który pokazuje mi stan pracy TV i dodałem klikanie przycisku "ok" na "przekaźniku". Czasem coś włączę/pauzę zrobię z telefonu.
Sam stan (odtwarzanie wideo/dźwięku) używam do odpalenia sceny, która gasi światła i zamyka rolety (na rzutniku to mam).
Ogólnie można udawać wszystkie przyciski z pilota, ale na Suplowych przekaźnikach nie jest to zbyt wygodne.
shimano73

klew wrote: Sat Jan 25, 2025 9:25 pm
shimano73 wrote: Sat Jan 25, 2025 8:17 pm Przypomniałem sobie o tym projekcie i jako że mam juz smart TV , postanowiłem go zainstalować na moim dellu z Debianem na którym już istnieje kilka SD4L. Zainstalowałem . na dellu w katalogu android_tv mam plik atv.state który sie aktualizuje gdy włączam , pauzuję film na np netflixie . W cloud pojawił się "kafelek" a w nim dwa kanały jeden nieczynny a drugi Action trigger. no i nie bardzo wiem jak to wykorzystać ;)
A któż to ma wiedzieć za Ciebie? :)

Ja ogólnie tego też zbytnio nie używam. Mam jeden kanał, który pokazuje mi stan pracy TV i dodałem klikanie przycisku "ok" na "przekaźniku". Czasem coś włączę/pauzę zrobię z telefonu.
Sam stan (odtwarzanie wideo/dźwięku) używam do odpalenia sceny, która gasi światła i zamyka rolety (na rzutniku to mam).
Ogólnie można udawać wszystkie przyciski z pilota, ale na Suplowych przekaźnikach nie jest to zbyt wygodne.
Co może być powodem tego że ten przekaźnik jest disconnected ?

klew

U mnie on był offline gdy tv jest wyłączone.
Nie wiem co tam masz ustawione
shimano73

klew wrote: Sun Jan 26, 2025 12:44 pm U mnie on był offline gdy tv jest wyłączone.
Nie wiem co tam masz ustawione
OK, ogarnięte , działa tak jak u ciebie :D

Return to “Supla-device dla Linuxa (sd4linux)”