CloudFlare Tunells: https://www.youtube.com/watch?v=ZvIdFs3M5ic
Póki co na mnie nie liczcie poradnik mogę dopiero w kwietniu zrobić... Jak złapie lepszą ostrość widzenia

No nie powiem , jakieś ciekawe rozwiązanie z prywatnym IP ciekawe, nie omieszkam sprawdzić takiego rozwiązania.klimasstudio wrote: Wed Mar 15, 2023 11:17 pm Przypomniałem sobie jeszcze jedną opcję na użycie CloudFlare...
CloudFlare Tunells: https://www.youtube.com/watch?v=ZvIdFs3M5ic
Póki co na mnie nie liczcie poradnik mogę dopiero w kwietniu zrobić... Jak złapie lepszą ostrość widzenia
Podłącz się laptopem/komputerem bezpośrednio do ONT z pominięciem routera i sprawdź jaki dostałeś adres IP. Musisz tylko mieć dane do logowania PPPoE, bo chyba tak jest to w T-Mobile zrobione (no i skonfigurować połączenie PPPoE na komputerze).ic3ek wrote: Thu Mar 16, 2023 11:43 am A tak na marginesie , dopisze żeby było wszystko jasne jak to u mnie wyglada.
Mam FTTH usługe świadczy T-mobile , na łaczu INEI.
Na zakończeniu stoi ONT noki , z niego wychodzi RJ do routera po WAN no i dalej na siec lokalna czy to Wifi Czy to RJ.
Oczywiscie IP zewnętrzne jest inne niż IP WAN
Hm nie próbowałem nigdy zestawić z kompem bezpośrednio dane do logowania oczywiście mam , tylko nie zabardzo wiem jak oganąć na Windowsie PPoE, może tak by mnie ktoś troche naprowadził.Robert Błaszczak wrote: Thu Mar 16, 2023 1:22 pmPodłącz się laptopem/komputerem bezpośrednio do ONT z pominięciem routera i sprawdź jaki dostałeś adres IP. Musisz tylko mieć dane do logowania PPPoE, bo chyba tak jest to w T-Mobile zrobione (no i skonfigurować połączenie PPPoE na komputerze).ic3ek wrote: Thu Mar 16, 2023 11:43 am A tak na marginesie , dopisze żeby było wszystko jasne jak to u mnie wyglada.
Mam FTTH usługe świadczy T-mobile , na łaczu INEI.
Na zakończeniu stoi ONT noki , z niego wychodzi RJ do routera po WAN no i dalej na siec lokalna czy to Wifi Czy to RJ.
Oczywiscie IP zewnętrzne jest inne niż IP WAN
ONT - jak zmienić ustawienia na bridge ? nie widziałem tam takiej opcji. Z chęcią bym sie dowiedział jak to zrobić.klimasstudio wrote: Thu Mar 16, 2023 5:25 pm Możliwe że masz ONTa w trybie "routera"dlatego na WANie nie masz public IP Ciekawe czy masz opcje trybu "bridge". Wtedy powinienieś public IP mieć na WANie. Do tego dochodzi kwestia czy masz jakiś VLAN czy nie. Z Orange można bardzo wiele zdziałać. Można nawet pozbyć się FunBoxa i użyć własnej wkładki SFP i routera. Wtedy zaczyna się prawdziwa zabawa i dostajemy wiele możliwości. Mnie się udało uzyskać internet bardzo szybki 2100 downloadu i 600 uploadu. Mam router z wkładką 2.5G i PC podpiętego przez port 2.5G i śmiga to całkiem zacnie.
klimasstudio wrote: Fri Mar 17, 2023 12:57 pm Jeżeli masz mikrotik rb5009 możesz ZeroTrust na nim zainstalować.
https://www.youtube.com/watch?v=BbDnBxlBTdY
Można też w dockerze tak jak w poprzednim linku który dałem.
Dzięki TrustZero zrobimy tunel do aplikacji webowej jednak z portami 2015-2016 już będzie problem.
Chyba najlepsza opcja zostanie ZeroTier i łączenie do sieci VPN lub próbowałem ruch na zew. IP. Jednak są to bardziej zaawansowanekonfiguracje i zależne od naszych sieci.
Kolego od ONT jeśli nie masz nic przeciwko to mógłbym zerknąć przez AnyDesk i zobaczyć co i jak tam masz może znalazło by się rozwiązanie. Napisz PW.
Kontenery faktycznie jak się użyje arm32v6 ja healthy. Pewnie chodzi o architekturę. Podobny problem występuje na zwykłym cpu nie ARM dając latest. Jeszcze tego nie rozwiązałem. Co prawda serwer dziala ale zgłasza unhealthy. Nie wiem na ile to wpływa na działanie.