[TUTORIAL] SUPLA-DOCKER z użyciem Docker-Compose + CloudFlare + Proxy

karnasw
Posts: 188
Joined: Fri Oct 02, 2020 10:22 am

Post

Cześć, jak zaktualizować cloud do nowej wersji 23.05? Samo Update Stack (Re-deploy) w edytorze Stack nie zmienia wersji.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18486
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Dockery nie są jeszcze wydane dla tej wersji.
mareks6
Posts: 262
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm
Location: Opole

Post

masakra, z biegiem czasu widzę, że postawienie własnego serwera supla cloud zamiast być coraz prostsze, to jest coraz bardziej skomplikowane i skutecznie zniechęcające. Kilka lat temu ktoś zrobił tutorial do zainstalowania supla cloud poprzez docker w synology. Niby miało być wszystko proste a jednak napotkałem na jakieś problemy i nie mogłem się doczekać odpowiedzi co robić. Olałem temat z myśla, że może w przyszłości będzie to na tyle uproszczone, że zainstaluję aplikację bezpośrednio z bazy apek w synology i przekieruję jakiś port.

Teraz widzę, że zrobiło się z tego jeszcze więcej kombinowania - obszerna instrukcja, w której poszczególne kroki mają odnośniki do kolejnych pod-instrukcji :shock:, więcej przekierowań portów, jakieś domeny, certyfikaty, jeszcze po drodze coś w konsoli trzeba wklepywać :o Toż to aż prosi się o niepowodzenie u jakiegoś początkującego.

O ile elektroniką (tj naprawa, budowanie, projektowanie i proste programowanie) zajmuje się od 20 lat, o tyle pracy czysto komputerowej i do tego np w konsoli - nie cierpię. Wolę kupić coś "droższego" bardziej dopracowanego przez producenta, dzięki czemu ja mam tylko do przeprowadzenia tylko prostą instalację/konfiguruję.



Idzie gdzieś kupić jakieś gotowe serwery supla cloud oparte np o Raspberry Pi lub inne jednostki niezależnie działające (tak by urządzenie było TYLKO serwerem supla a nie jak np synology do wielu rzeczy), które na życzenie i przy dostępności będzie można jednym kliknięciem zaktualizować do najnowszej wersji? Może ktoś się tym zajmuje i sprzedaje? Podkreślam, że zależy mi na prostych aktualizacjach.

Mi się nie spieszy, ale brat potrzebuje własny serwer w domu jak najszybciej, żeby się zabezpieczyć na wypadek braku internetu (harmonogramy muszą działać nawet przy braku internetu). Ma dynamiczne IP ale w synology ma ustawioną domenę na XXX.synology.me i to przecież chyba wystarczy a nie jakieś kolejne domeny z tych opisanych tutaj? Sieć w domu ma bardzo rozbudowaną (router z orange->router z systemu tplink omada (w strefie DMZ w routerze z orange)->most WIFI do innego budynku->kolejny ruter omada i w nim sieć docelowa WiFi), ale może da radę przekierować wszystkie potrzebne porty.

Jeśli znajdzie się osoba która jakieś takie serwery robi to proszę o wiadomość prywatną lub odzew tutaj
User avatar
pzygmunt
Posts: 18486
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Nie ma takich serwerów. Uruchomienie takiego "produktu" oraz jego utrzymanie to duże przedsięwzięcie.
mareks6
Posts: 262
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm
Location: Opole

Post

rozumiem, ale z tego co wyczytałem na forum to użytkownicy odpalają serwery supla na różnych "niezależnych" urządzeniach w postaci np Raspberry Pi. Czyli w zasadzie jest to wykonalne. Kwestia tylko jak wygląda aktualizacja takiego modułu - wystarczy gdzieś podmienić folder w plikami głównymi czy trzeba więcej czasu i cierpliwości na to poświęcić?

Nie ukrywam, że jeśli znajdzie się osoba chętna do pomocy (wiadomo że nie chcę niczego za darmo) to byłbym skłonny kupić taki modulik by ten ktoś pomógł mi odpalić na początek jeden serwer u mnie do testów, a docelowo jeszcze u brata i ojca gdyby wszystko się sprawdziło.

Jednakże wszystko zależy od sposoby jego aktualizacji jeśli wyjdą jakieś nowości. Jeśli z tym będzie się wiązać praca jak przy postawieniu wszystkiego od nowa, to chyba znów ten temat odpuszczę, a jeśli wystarczy, że np zaloguję się przez jakiś program typu totalCommander lub WinSCP i podmienię foldery i przypisze uprawnienia to wystarczy mi cierpliwości by samemu taki update przeprowadzić...
User avatar
pzygmunt
Posts: 18486
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Obecnie udostępniamy i utrzymujemy obrazy kontenerów. Produkt w postaci gotowego urządzenia to zupełnie inna bajka i na takie rozwiązanie i jego utrzymanie nie mamy na dzień dzisiejszy zasobów. Inne priorytety.

Kontener raz zainstalowany i uruchomiony można zwykle zaktualizować jednym poleceniem.
User avatar
lesny8
Posts: 2841
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

mareks6 wrote: Sun Jun 04, 2023 6:48 pm ....
Idzie gdzieś kupić jakieś gotowe serwery supla cloud
....
Nie ma takich gotowych produktów, ale...
Uruchomienie własnej instancji Cloud Supli, w oparciu o wydanie kontenerowe, nie jest wcale jakimś mega wyczynem.
Stawianie własnego serwera wymaga minimalnej wiedzy, ale nie trzeba być jakimś wirtuozem linuxa.
Wybierasz sprzęt, stawiasz system, instalujesz kilka pakietów(programów), pobierasz aktualny obraz Supli, uruchamiasz kontener ze swoimi ustawieniami i działa :D Aktualizacja serwera Supli, po wydaniu nowej wersji, tak jak napisał @pzygmunt, to jedno polecenie.

Ja mam kilka RPi i QNAPa. Robiłem wiele instalacji, prób i testów. Jak nie liczysz Watów z uporem maniaka, to serwer Supli postawisz na zwykłym starym PC. Możesz kupić sobie też mniej prądożerny teminal. Obecnie ceny takich jednostek to grosze. Jak chcesz mieć RPi, które coś ostatnio już takie tanie nie jest, to też będzie działać. U mnie działa od jakichś 5 lat ;)
Osobiście w domu produkcyjny serwer Supli mam na malinie i jej nie dotykam, bo działa :) Jak jest aktualizacja to ją robię, jak mam czas.

W pracy mam instancję na QNAPie, ale przestałem polecać instalację bezpośrednio na QNAPach. Synology nie miałem, nie znam, ale QTS przy każdej aktualizacji mnie wk...., bo zawsze mi potem coś nie działa. Nie mówię o Supli, ale o innych aplikacjach 3-ty part, które potem muszę przenosić bo QTS ich już nie toleruje.
Co do sprzętu jeszcze, to u kolegi ostatnio z leciwego QNAPa, przenosiłem nieaktualną chmurę Supli, na poleasingowego PCta z i5-4gen, 8GB ramu i dyskiem 128GB albo 256GB SSD, zakupionego na aledrogo za coś około 400zł. Do takich przenosin to trzeba wiedzieć co i jak po kolei robić, ale tak jak już wcześniej pisałem, nowa instalacja sprowadza się do kilku poleceń.
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
User avatar
YoMan
Posts: 2338
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

mareks6 wrote: Sun Jun 04, 2023 6:48 pm
Jeśli znajdzie się osoba która jakieś takie serwery robi to proszę o wiadomość prywatną lub odzew tutaj
Kolega @amplif3r oferuje serwery z supla i/lub HA oparte o Dell WYSE + konsultacja przy uruchomieniu, na allegro.
viewtopic.php?t=12242
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
karnasw
Posts: 188
Joined: Fri Oct 02, 2020 10:22 am

Post

Wersja 23.05 działa. Status unhealthy wciąż wisi. Przy sposobie instalacji z GitHub też taki status teraz jest?
User avatar
klimasstudio
Posts: 1129
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

mareks6 wrote: Sun Jun 04, 2023 6:48 pm Teraz widzę, że zrobiło się z tego jeszcze więcej kombinowania - obszerna instrukcja, w której poszczególne kroki mają odnośniki do kolejnych pod-instrukcji :shock:, więcej przekierowań portów, jakieś domeny, certyfikaty, jeszcze po drodze coś w konsoli trzeba wklepywać :o Toż to aż prosi się o niepowodzenie u jakiegoś początkującego.
Sama instalacja jest prosta kopiuj wklej a linki do kolejnych instrukcji są dla żółtodziobów. Sama chęc posiadania własnego serwera wymaga podstaw linuxa. Postawienie serwera jeżeli masz zainstalowany debian + docker trwa mniej niż 5minut. Nic skomplikowanego nie ma lecz jest dużo osób które nie wiedzą co i jak to są dodatkowe linki do dodatkowych tutoriali. Proszę więc nie marudzić a czytać bo chyba kolega zobaczył ogrom linków i się przestraszyła albo nie ma pojecia co robić.

Nie znasz się nie zabierasz się. Chcesz się poznać to czytasz, pytasz nie marudzisz.

Jak tak Ci źle to przygotuj debiana + dockera a ja Ci udowodnię że postawię u Ciebie serwer na Twoich oczach w mniej niż 5minut i będfzie to kopiuj wklej i tylko kilka parametrów może zmienisz.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d

Return to “FAQ / Jak to zrobić”